Запознайте се със Санторини, Гърция - скъпоценен камък сред най-популярните плажове в Европа. Известен със своите спиращи дъха гледки и кристално чисти води, Санторини е задължителна туристическа дестинация за следващата ви почивка или ваканция. Неповторимата красота на острова, белязана от белосани сгради и ярки сини куполи, обещава незабравимо преживяване. Независимо дали търсите приключения или почивка, Санторини предлага всичко. Възползвайте се от възможността да разгледате един от най-зашеметяващите плажове в Европа. Започнете да планирате пътуването си до този живописен рай още днес!

Festivals and Holidays in Austria

Най-добрите Фестивали И Празници В Австрия. Пътеводител За Традициите И Културата На Страната

Австрия е страна с богата история и културни традиции. В Австрия винаги има какво да се празнува. От класическа музика и опера до регионални фолклорни фестивали. Те играят съществена роля в културната идентичност на страната. Те сближават общностите и съхраняват местните традиции.

Този пътеводител ще ви запознае с някои от най-добрите фестивали и празници в Австрия. Ще разгледаме исторически, религиозни, регионални, музикални и кулинарни събития. Ако искате да опознаете автентичната култура на тази очарователна страна, трябва да посетите поне няколко от тях!

Ще ви запознаем подробно с разнообразието от австрийски фестивали и празници. Ще подчертаем уникалното културно значение на всяко събитие. Също така ще предоставим информация за това, което можете да очаквате и да преживеете. Отпуснете се, настанете се удобно и се потопете в богатото културно наследство на Австрия.

Исторически Фестивали и Празненства

Залцбургският Фестивал

Festivals and Holidays in Austria Salzburg Festival

Фестивалът в Залцбург предлага сетивен спектакъл, който обгръща посетителите с изключителна артистичност и културни обичаи. Местата, на които се провежда фестивалът, като прочутата зала Фестшпилхаус, бароковия двор на двореца Мирабел и площада на катедралата Домплац, служат като невероятна сцена за представленията. Програмата на фестивала обхваща различни жанрове – от класически композиции до съвременни произведения, като подчертава уменията на световно признати артисти и изгряващи таланти.

Залцбургският фестивал обикновено се провежда от края на юли до края на август, като през май се провежда по-кратък фестивал „Whitsun“.

Фестивалът се провежда в Залцбург, Австрия, живописно място, закътано в подножието на Алпите. Залцбург е известен с бароковата си архитектура, очарователните си калдъръмени улици и дълбоко вкоренената си културна история, което го прави идеалното място за провеждане на фестивала.

Бал във Виенската Опера

Festivals and Holidays in Austria Viennese Opera Ball

Балът във Виенската опера е грандиозно и луксозно събитие, на което присъстват избрана група знаменитости, политици и бизнес магнати. Дрескодът е строго официален, като мъжете са облечени с бяла вратовръзка и фрак, а жените – с изискани бални рокли. По време на вечерта гостите се наслаждават на музика, танци и социални контакти.

Това ежегодно събитие се провежда в четвъртък преди Пепеляна сряда. Точната дата се променя всяка година, но обикновено се пада през февруари.

Домакин на бала е Виенската държавна опера – емблематичен неоренесансов театър и една от най-разпознаваемите забележителности на Виена. За този специален случай голямата зала на операта се преобразява в разкошна бална зала с блестящи полилеи, разцъфнали цветя и мраморно стълбище, водещо към сцената.

Рупертикиртаг

Festivals and Holidays in Austria Rupertikirtag

Рупертикиртаг е оживено народно събитие, което се празнува в Залцбург, Австрия, обикновено около 24 септември – празника на Свети Руперт, почитан светец-покровител на града. Този фестивал е сред най-посещаваните в Австрия и привлича повече от 100 000 посетители годишно.

Рупертикиртаг е възхитително олицетворение на дълбоко вкоренените култура и обичаи на Залцбург. Фестивалът може да се похвали с редица атракции, сред които:

 • Оживен пазар: Пазарът е центърът на Рупертикиртаг, на който се продават традиционни австрийски занаяти, сувенири и местни деликатеси.
 • Атракциони: За търсачите на силни усещания Рупертикиртаг предлага редица увеселителни атракциони – от класически въртележки и виенски колела до вълнуващи влакчета и атракциони, повишаващи адреналина.
 • Музика на живо: Фестивалът звучи с изпълнения, вариращи от традиционни австрийски фолклорни мелодии до съвременен поп и рок.
 • Традиционна храна: По време на фестивала Рупертикиртаг може да се опитат традиционни ястия, като печени кестени, наденички и греяно вино.

Регионални Фестивали и Тържества

Фестивал в Графенег

Festivals and Holidays in Austria Grafenegg Festival

Фестивалът в Графенег е ключово събитие в лятната фестивална верига на Австрия, което предлага разнообразни концерти – от камерна музика до грандиозни симфонични изпълнения. Освен това фестивалът предлага уникални преживявания като мастъркласове, оперни постановки и концерти на открито.

Важна характеристика на фестивала е неговото местоположение. Разположен сред живописна долина, заобиколена от хълмове, замъкът Графенег, великолепно бароково архитектурно бижу, осигурява зашеметяващ фон. На територията на замъка се намират няколко открити сцени, включително Волкентурм – концертна зала със стъклени стени и панорамна гледка към идиличната природа.

Програмата на фестивала е на световно ниво, като изпълнителите са от цял свят. Най-известните музиканти в света, като Даниел Баренбойм, Сесилия Бартоли и Ане-Софи Мутер, са удостоявали фестивала със своите изпълнения.

Фестивалът в Графенег е лятно събитие, което трябва да бъде забелязано и което се провежда ежегодно от края на юни до началото на септември.

Графенег, Австрия, само на 45 минути път с кола от Виена, всяка година е горд домакин на фестивала в Графенег.

Фестивали на Алмабтриб

Festivals and Holidays in Austria Almabtrieb Festivals

Алмабтрийб е оживено, привличащо вниманието събитие, което привлича туристи от цял свят. Фестивалът включва крави, украсени с цветни панделки и декорации, които дефилират под звуците на традиционна музика и танцуват в ритъма на планината. Освен това често има пазар, на който се представят местни продукти, занаяти и обичайни храни.

Обикновено Алмабтрийб е насрочен между септември и октомври, като точната дата варира в зависимост от региона и метеорологичните условия.

Събитията за отбелязване на Алмабтриб се провеждат в няколко села и градове в Алпите. Известните събития се провеждат в Австрия, Швейцария, Бавария и Лихтенщайн.

 • Алпбахтал, Тирол, Австрия: Това място се гордее с един от най-големите и известни фестивали в Австрия – Алмабтриб. Събитието се провежда в село Алпбах и обикновено привлича над 100 000 посетители.
 • Самнаун, Граубюнден, Швейцария: Макар и по-малък, този фестивал Almabtrieb е също толкова завладяващ. Той се провежда в село Самнаун, което осигурява по-лично и традиционно преживяване.
 • Фюсен, Бавария, Германия: Това е предпочитан фестивал Алмабтрийб в Южна Бавария. Град Фюсен е домакин на събитието, което включва парад на крави, съчетан с традиционна музика и танци.
 • Вадуц, Лихтенщайн: Това е единственият фестивал Алмабтриб в Лихтенщайн и е сравнително малко събитие. Независимо от това той е възхитителен и истински празник на алпийското наследство на страната.

Перхтенлауфе

Festivals and Holidays in Austria Perchtenläufe

Перхтенлауфе са традиционни шествия, които се провеждат между 5 декември и 6 януари по време на Раунахте или „Ревящите нощи“. Обикновено те започват късно вечерта и в тях могат да участват стотици маскирани фигури, известни като Перхтен или Крампус. Тези фигури са облечени в сложни костюми, често с кожи, рога и звънци, и са придружени от музиканти, свирещи на традиционни барабани и рогове.

Перхтен се смятат за зимни духове, за които се вярва, че отблъскват злите духове и носят късмет на селата, които посещават. Придружени от силни звуци, като звънене на камбани и удряне на барабани, процесиите се смятат за средство за прогонване на злите духове.

Перхтенлауфе се провежда между 5 декември и 6 януари по време на празника Раунахте. Датите варират в зависимост от региона, но обикновено се провеждат през уикендите и седмицата преди Коледа и Нова година.

Тези събития се провеждат в различни села и градове в алпийските региони, включително в Австрия, Словения, Бавария и Южен Тирол. Някои от известните дестинации на Перхтенлауфе са:

 • Залцбург, Австрия: Залцбург е известен с големия и популярен Перхтенлауф, който се провежда в центъра на града на 5 декември и привлича хиляди посетители.
 • Бад Гащайн, Австрия: Друга предпочитана дестинация за любителите на Перхтенлауфе е Бад Гащайн. Центърът на града е домакин на събитието на 6 декември, което се слави с оживената си атмосфера и спиращите дъха пейзажи.
 • Кицбюел, Австрия: Известен като световноизвестен ски курорт, Кицбюел също е домакин на обичания Perchtenlauf. Събитието се провежда в центъра на града на 21 декември, като акцентите са драматичните костюми и оживените изпълнения.
 • Фие алло Скилиар, Южен Тирол (Италия): Фие алло Шилиар, китно селце в Южен Тирол, е домакин на уникален Перхтенлауфе на 28 декември. Събитието представя парад на фигури на Перхтен в традиционни тиролски костюми.

Киртаге или Кирхтаг

Festivals and Holidays in Austria Kirtage or Kirchtag

Киртаге са оживени и колоритни събития, които често се характеризират с оживени пазари, където сергиите предлагат традиционни занаяти, сувенири и местни храни. Те могат да включват и забавни атракции, музика на живо и традиционни танцови изпълнения.

Тези празненства се провеждат през летния и есенния сезон. Конкретните дати обаче могат да варират в различните региони. Някои от най-посещаваните киртаге се провеждат през юли и август.

Тези събития се провеждат в различни села и градове в Австрия, Германия и Швейцария. Някои от най-известните киртажи включват:

 • Залцбург, Австрия: Рупертикиртаг, един от най-големите и известни киртажи в Австрия, се провежда в стария град на Залцбург всяка година през септември.
 • Тирол, Австрия: Зирлер Киртаге, традиционен фестивал за надбягване с добитък, се провежда в село Зирл в Тирол всяка година през август.
 • Клагенфурт, Австрия: Клагенфуртер Кирхтаг: Клагенфуртер Кирхтаг, оживен и мащабен фестивал, се провежда в Клагенфурт, Австрия, всеки юли.
 • Брайтбрун на остров Хиемзее, Германия: В Брайтенбрун ам Чиемзее, Бавария, Германия, всеки септември се провежда традиционният баварски фестивал Bräustetter Kirchtag.
 • Вайнфелден, Швейцария: Вайнфелдер Кирхтаг, голям и енергичен фестивал, се провежда във Вайнфелден, Швейцария, всеки август.

Seefestspiele Mörbisch

Festivals and Holidays in Austria Seefestspiele Mörbisch

Seefestspiele Mörbisch е високо ценен културен фестивал в Австрия, който привлича посетители от цял свят. Фестивалът е известен с изключителното качество на продукцията си, включваща сложни костюми, сложни декори и впечатляващо осветление. Освен това той може да се похвали с оперни певци и танцьори от световна класа.

Програмата на фестивала включва предимно оперети и мюзикъли от XIX и началото на XX век. Веселата вдовица, „Кралят и аз“ и „Моята прекрасна лейди“ са сред най-обичаните постановки в последно време.

Фестивалът Seefestspiele Mörbisch обикновено се провежда от юли до август всяка година.

Фестивалът се провежда в Мьорбиш ам Зее, Австрия, област Бургенланд. Мястото на провеждане на концерта Seebühne Mörbisch е разположено на брега на Нойзидлерзее. Това огромно езеро е част от националния парк Нойзидлер Зее-Шевинкел.

Steirischer Herbst

Festivals and Holidays in Austria Steirischer Herbst

Steirischer Herbst е динамичен и постоянно променящ се фестивал, който отразява тенденциите и развитието на съвременното изкуство. Екип от компетентни куратори подбира различни художници и техните творби за представяне на фестивала.

Фестивалът се провежда на различни места в Грац – от традиционни театри и концертни зали до по-уникални места като изоставени сгради и открити обществени пространства. Тази гама от места допринася за различно и завладяващо фестивално преживяване.

Steirischer Herbst е посветен на включването на местната общност и създаването на възможности за взаимодействие със съвременното изкуство по нов, творчески начин. Фестивалът предлага различни образователни програми, работилници и събития, подходящи за всички възрастови групи.

Steirischer Herbst обикновено се провежда от края на септември до началото на октомври всяка година.

Steirischer Herbst се провежда в Грац, Австрия, столицата на Щирия. Грац е исторически богат, красив град със солидно културно наследство. В града се помещават множество музеи, театри и концертни зали и е известен с оживената си художествена сцена.

Музикални Фестивали

Донауинселфест

Festivals and Holidays in Austria Donauinselfest

Донауинселфест е оживен фестивал, който празнува музиката, гастрономията и културата. Този фестивал предлага широк спектър от музикални жанрове – от поп и рок до реге и електронни мелодии. Освен това многобройните щандове за храна предлагат вкус на традиционни австрийски ястия и международна кухня.

Сърцето на фестивала е неговата главна сцена, разположена в центъра на острова. Няколко други миниатюрни сцени са разпръснати из цялата област, което допринася за оживената атмосфера на фестивала. Събитието е проектирано така, че да е подходящо за семейства, с множество дейности за деца, като зоопарк и детска площадка.

Обикновено Донауинселфест се провежда в края на юни всяка година.

Фестивалът се провежда на Донауинзел – огромен изкуствен остров в река Дунав. Разположен югоизточно от центъра на Виена, островът е удобен за достигане с обществен транспорт, а за тези, които предпочитат да шофират, има достатъчно места за паркиране.

Брегенцер Фестшпиле

Festivals and Holidays in Austria Bregenzer Festspiele

Фестивалът в Брегенцер (Bregenzer Festspiele), който се намира в Австрия, е впечатляващ фестивал, който привлича тълпи от цял свят. Това уникално събитие представя широк спектър от оперни, оперетни и музикални спектакли, както и класически концерти, съвременни танци и театрални представления.

Важна атракция е плаващата сцена на фестивала, известна с това, че на нея се провеждат някои от най-забележителните и сложни постановки в света. Тази сцена е невероятен декор за представленията. На нея са поставяни известни опери като „Кармен“, „Вълшебната флейта“ и „Аида“.

Освен представленията на главната сцена, Брегенцер Фестшпиле представя и различни други дейности, като семинари, майсторски класове и детски фестивал. Фестивалът твърдо вярва в ангажирането на местната общност. Той предлага възможности на хора от всички възрасти да се потопят в изкуството.

Обикновено фестивалът Брегенцер Фестшпиле се провежда от средата на юли до началото на август всяка година.

Домакин на фестивала Брегенцер Фестшпиле е живописният град Брегенц, Австрия, заобиколен от красивото Боденско езеро. С богатото си културно наследство Брегенц е очарователен град, който със сигурност си заслужава да бъде посетен.

Международен Танцов Фестивал Импулстанц във Виена

Festivals and Holidays in Austria ImPulsTanz Vienna International Dance Festival

ИмпулсТанц е динамичен фестивал, който представя най-новите постижения в областта на съвременния танц. Фестивалът предлага множество представления, от солови изпълнения до грандиозни продукции. Той представя различни стилове като съвременен балет, хип-хоп, буто и авангарден танц.

Фестивалът остава посветен на насърчаването на иновациите и експериментите в танца, като предлага сцена за изява на таланта на начинаещи и известни хореографи. ИмпулсТанц е домакин и на редица семинари, майсторски класове и дискусии, които създават възможности за танцьорите и любителите на танца да получат знания и да общуват с експерти в областта.

Фестивалът обикновено се провежда от началото на юли до края на август всяка година.

ИмпулсТанц се намира във Виена, Австрия. Фестивалът се разгръща на различни места в града, като обхваща театри, арени за представления и нетрадиционни пространства като изоставени сгради и обществени площади.

Шубертиада Шварценберг и Хохенемс

Festivals and Holidays in Austria Schubertiade Schwarzenberg und Hohenems

Шубертиадата Шварценберг и Хохенемс е завладяващ, интимен фестивал, който събира първокласни артисти, за да изпълнят класиката на Шуберт. Изпълненията се случват в поредица от концерти, организирани на възхитителни места. Отдадеността на фестивала към автентичността и изтънчеността създава уникална атмосфера, която позволява на публиката да се докосне по-дълбоко до композициите на Шуберт.

По традиция Шубертиада Шварценберг и Хохенемс се провежда ежегодно от началото до края на юли.

Фестивалът се провежда на две зашеметяващи места във Форарлберг, Австрия. Шварценберг, китно планинско градче, и Хохенемс, живописен град с богато историческо значение. Местата, на които се провежда фестивалът, се състоят от старинни замъци, църкви и концертни зали, които служат като красива обстановка за хипнотизиращите мелодии на Шуберт.

Фестивал на Старинната Музика в Инсбрук

Festivals and Holidays in Austria Innsbruck Festival of Early Music

Фестивалът за старинна музика в Инсбрук е значимо събитие, което привлича вниманието на музиканти, учени и музикални ентусиасти в цял свят. Това е празник на концертите, оперните спектакли и семинарите, които подчертават таланта на престижни групи за старинна музика и отделни артисти.

Провеждан на прочути места като емблематичния Хофбург в Инсбрук или Императорския дворец, фестивалът се възползва от историческите и културните забележителности на Инсбрук. Този подход осигурява на участниците едно наистина завладяващо изживяване, което ги връща в епохата, когато е възникнала изпълняваната музика.

По правило Фестивалът на старинната музика в Инсбрук се провежда ежегодно от края на юни до началото на септември.

Разположен в красивия град Инсбрук, Австрия, разположен в подножието на Алпите, фестивалът има живописен декор. Инсбрук е признат за град от световното културно наследство на ЮНЕСКО и може да се похвали с богато културно наследство, което го прави идеален домакин на фестивал за старинна музика.

Фестивал Арс Електроника в Линц

Festivals and Holidays in Austria Linz Ars Electronica Festival

Фестивалът Арс Електроника е иновативно и провокиращо мисълта събитие, което се занимава с кръстопътя между изкуството, технологиите и обществото. Този фестивал представя широк спектър от изложби, представления и диалози, които имат за цел да се противопоставят на възприемането на технологиите и тяхното въздействие върху живота ни.

Едно от местата на провеждане на фестивала е центърът Арс Електроника (AEC) – световно признат музей, посветен на цифровото изкуство и технологиите. AEC осигурява уникален фон за фестивала, като дава възможност на посетителите да взаимодействат с най-новите технологични постижения в завладяваща и поглъщаща среда.

Образованието и участието са ключови ангажименти на фестивала Арс Електроника. Той предлага редица уъркшопи, майсторски класове и лекции, проправяйки път на хора от всички възрасти да се запознаят с най-новите тенденции в изкуството, технологиите и обществото.

Фестивалът Арс Електроника обикновено се провежда от края на септември до началото на октомври всяка година.

Линц, Австрия, град с дълбока история и оживена културна сцена, е домакин на фестивала Арс Електроника. Градът разполага с множество музеи, театри и концертни зали, което го прави идеално място за провеждане на фестивал, който изследва изкуството, технологиите и обществото.

Уейв-Готик-Трефен

Festivals and Holidays in Austria Wave-Gotik-Treffen

Уейв-Готик-Трефен е вълнуващ фестивал, който отдава почит на по-тъмните аспекти на музиката и културата. На този фестивал се представя широк спектър от групи, включително утвърдени готик и дарк уейв изпълнители и нововъзникващи групи. Освен това фестивалът предлага редица атракции като пазари, семинари и партита.

Едно от уникалните качества на фестивала е неговото атмосферно очарование. Участниците са приятелски настроени и достъпни, което създава истинско усещане за общност. Фестивалът също така предоставя отлична платформа да демонстрирате облеклото и грима си, изразявайки своята индивидуалност.

Уейв-Готик-Трефен се провежда ежегодно от края на май до началото на юни.

Мястото на провеждане на Уейв-Готик-Трефен е Лайпциг, Германия. Лайпциг, град с богата история и красота, е идеалният фон за този фестивал, посветен на тъмната музика и култура.

Фестивал на Хайдн в Айзенщат

Festivals and Holidays in Austria Haydn Festival Eisenstadt

Фестивалът Хайдн в Айзенщат, Австрия, е очарователно събитие, което обединява музиканти от най-висок клас от цял свят. Те изпълняват изключителни произведения на Хайдн в поредица от концерти. Тези изпълнения се провеждат на исторически значими и естетически издържани места. Отдадеността на фестивала към историческата автентичност и изпълнителската практика създава уникална атмосфера, която позволява на публиката да се ангажира по-дълбоко с музиката на Хайдн.

Фестивалът обикновено се провежда от края на юни до началото на септември всяка година.

Айзенщат, Австрия, очарователният град, в който се провежда фестивалът, се намира в областта Бургенланд. Това е родното място на Хайдн и там той е живял през целия си живот. Айзенщат се гордее с няколко значими обекта, свързани с Хайдн, сред които Музеят на родното място на Хайдн, имението на Хайдн и Хайднсаал. Тези исторически обекти, както и различни други църкви, концертни зали и открити пространства, служат като места за провеждане на фестивала.

Фестивали на Храната и Напитките

Wiener Wiesn-Fest (Октоберфест във Виена)

Festivals and Holidays in Austria Wiener Wiesn-Fest

Виенският Октоберфест е енергична демонстрация на баварските обичаи с традиционна музика, кухня и напитки. Фестивалът се провежда в Пратера – обширен парк във Виена. Той разполага с голяма Wiesnzelt (фестивална шатра), в която звучи музика на живо. Много по-малки шатри и сергии предлагат автентични баварски храни и напитки.

Това събитие е не само предпочитана туристическа атракция, но и популярна дестинация за местните жители на Виена. Виенският фестивал е отлична възможност да се насладите на традиционната баварска култура в оживена и празнична обстановка.

Винер Визен Фест обикновено започва в средата на септември и продължава до началото на октомври всяка година.

Фестивалът Винер Визен се провежда в Пратера – голям парк в квартал Леополдщат във Виена. До парка може да се стигне удобно с обществен транспорт, а за тези, които предпочитат да шофират, има достатъчно места за паркиране.

Фестивал Генус (Виена)

Festivals and Holidays in Austria Genuss Festival

Фестивалът Генус е екстравагантно събитие, на което се отбелязва най-добрата австрийска кухня. На повече от 100 щанда се представят множество регионални деликатеси, вариращи от традиционни лакомства като виенски шницел и сашерторте до съвременни кулинарни изкушения, приготвени от известни готвачи. Фестивалът включва също музика на живо и кулинарни работилници, на които посетителите могат да се насладят.

Фестивалът е голяма атракция за местните жители и туристите, тъй като предлага възможност да се опитат най-добрите австрийски ястия в оживена и празнична обстановка. Той служи като отлична платформа за опознаване на различните региони на Австрия и техните специфични кулинарни обичаи.

Фестивалът Genuss обикновено се провежда от началото до средата на месец май всяка година.

Фестивалът се провежда в Щадтпарк, който се намира в първия район на Виена. Този централен парк във Виена е любимо място на местните жители, където те могат да се отпуснат и да се насладят на природата. До него има удобен достъп с обществен транспорт.

Salzburger Dult

Festivals and Holidays in Austria Salzburger Dult

Salzburger Dult е ежегоден народен празник в Залцбург. Това е едно от най-значимите и обичани събития в Австрия, което привлича над 3 милиона гости годишно.

Salzburger Dult е оживена почит към австрийската култура с различни функции. Сред тях са:

Традиционни храни и напитки: Dult е известен с апетитните си храни и напитки. На щандовете се предлагат класически австрийски ястия като наденички, вурстове, кнедли и сладкиши.
Музика на живо: Dult е музикален център с групи на живо, които изпълняват смесица от традиционна и модерна музика от сутрин до вечер.
Пазарни сергии: Dult е идеално място за продажба на сувенири и местни стоки. На сергиите се предлага всичко – от ръчно изработени стоки до автентично австрийско облекло.
Атракции и атракциони: В Dult се провеждат и различни атракции за деца и възрастни, включително въртележки, виенски колела и забавни игри.

Salzburger Dult обикновено се провежда от края на юни до началото на юли всяка година.

Мястото на провеждане на Salzburger Dult е Месецентър Залцбург, голям изложбен център в квартал Нонтал на Залцбург. До Месецентрум Залцбург има удобен достъп с обществен транспорт и е на кратко разстояние пеша от центъра на града.

Клостернойбургер Вайнхербст

Festivals and Holidays in Austria Klosterneuburger Weinherbst

Клостернойбургер Вайнхербст е оживено и динамично събитие, което привлича участници от цяла Австрия и от цял свят. Този динамичен фестивал е изпълнен с многобройни дейности.

Дегустациите на вино са основен акцент, като посетителите имат възможност да опитат регионални вина като ризлинг, грюнер велтлинер и совиньон блан. Друга неразделна част от фестивала е музиката на живо, която включва изпълнения на традиционни австрийски групи и музиканти.

Многобройни са и сергиите за храна, на които се предлагат класически австрийски ястия като виенски шницел, кертнерски кашнуделн и палатшинкен. Освен това се провеждат традиционни конкурси за цигулари, на които талантливи музиканти се борят за престижната титла „Кралица или крал на виното на Клостернойбург“.

Обикновено Клостернойбургският конкурс за вино се провежда от края на август до ноември всяка година. Фестивалът се провежда в центъра на град Клостернойбург и околните лозя. Клостернойбург е исторически град в покрайнините на Виена, Австрия.

Виенски празник на виното (Wiener Weinwandertag)

Festivals and Holidays in Austria Wiener Weinwandertag

Виенският празник е изключително събитие, което съчетава удоволствието от пешеходния туризъм и дегустацията на вино. Тази уникална среща се разгръща по живописна пътека, която се вие през лозята във Виенската гора и предлага спиращи дъха гледки към хоризонта на Виена. По време на пътешествието участниците могат да посетят няколко винарски изби, да дегустират регионални вина и да се запознаят с процеса на винопроизводство.

Това събитие предоставя фантастична възможност да се потопите в богатата винена култура на Виена, докато оценявате великолепните пейзажи на Виенската гора. Това е и фантастична възможност да общувате с колеги ценители на виното и да създадете нови приятелства.

Виенският празник (Wiener Weinwandertag) се провежда обикновено към края на септември или началото на октомври всяка година.

Събитието се провежда в обширната Виенска гора – гъсто залесена зона, която обгръща град Виена. Походът започва и завършва в китното градче Гринцинг, известно със своите винарски изби и лозя.

Аллес Мариле в Кремс

Festivals and Holidays in Austria Alles Marille in Krems

Фестивалът Аллес Мариле в Кремс е радостно събитие, което отбелязва богатата реколта от кайсии в долината Вахау. По време на фестивала се предлагат разнообразни дейности и преживявания, включително:

 • Marillenmarkt (пазар за кайсии): Сърцето на фестивала е Marillenmarkt. Този обширен пазар позволява на посетителите да закупят широка гама от продукти на основата на кайсии. Сред тях са Marillenknödel (кайсиеви кнедли), Marillenkuchen (кайсиева торта) и Marillenlikör (кайсиев ликьор).
 • Marillenführungen (кайсиеви екскурзии): Фестивалът предлага и обиколки с екскурзовод на Marillenführungen из кайсиевите градини и преработвателните предприятия.
 • Marillenknödel-Essen (Състезание по ядене на кайсиеви кнедли): Едно от най-посещаваните събития на фестивала е състезанието за ядене на кайсиеви кнедли „Marillenknödel-Essen“.

Фестивалът Аллес Марил в Кремс обикновено се провежда в средата на юли всяка година.

Фестивалът се провежда в центъра на град Кремс, разположен покрай река Дунав. Кремс е исторически град в долината Вахау. Той е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, известен със своето вино и отглеждане на кайсии.

Гейлталер Шпекфест

Festivals and Holidays in Austria Gailtaler Speckfest

Гейлталер Шпекфест е ежегоден фестивал, който се провежда в чест на Гейлталер Шпек – деликатес, произхождащ от долината Гейлтал в Каринтия, Австрия. Фестивалът е домакин на множество дейности, сред които:

Speckmarkt (пазар на шпек): Това е основната атракция на фестивала, където посетителите могат да закупят Gailtaler Speck заедно с други регионални продукти като колбаси, сирена и вина.
Speckverkostungen (дегустации на Speck): Провеждат се поредица от дегустации, на които участниците могат да опитат различни видове Gailtaler Speck и да разберат историята и начина на производство.
Speckprämierung (Церемония по връчване на наградите Speck): Връхната точка на фестивала е церемонията Speckprämierung, на която се признава и награждава най-добрият Gailtaler Speck.

По принцип Гейлталер Шекфест се провежда в началото на юни всяка година.

Фестивалът се провежда в центъра на град Хермагор, разположен в долината Гайлтал в Каринтия, Австрия. Хермагор, живописен град в планината, е известен с традиционната си архитектура и тесните си връзки с Гайлталер Шпек.

Заключение

Австрия има богато културно наследство, разнообразни фестивали и празници. Тези празници показват най-добрите традиции и обичаи. От исторически празненства до фестивали на музиката и храната – в Австрия има за всекиго по нещо. Ето защо това е уникална възможност да се запознаете с многообразието на австрийската култура.

Фестивалите и празненствата в Австрия са задължителни за посещение. Независимо дали сте почитатели на класическата музика или традиционната храна, или искате да опознаете културното наследство на страната. Те предлагат поглед към богатството и разнообразието на австрийската култура. Освен това те осигуряват уникално и незабравимо преживяване за посетителите на страната. Затова планирайте следващото си пътуване до Австрия и се потопете в оживените фестивали и празненства на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото

Pin It on Pinterest