Запознайте се със Санторини, Гърция - скъпоценен камък сред най-популярните плажове в Европа. Известен със своите спиращи дъха гледки и кристално чисти води, Санторини е задължителна туристическа дестинация за следващата ви почивка или ваканция. Неповторимата красота на острова, белязана от белосани сгради и ярки сини куполи, обещава незабравимо преживяване. Независимо дали търсите приключения или почивка, Санторини предлага всичко. Възползвайте се от възможността да разгледате един от най-зашеметяващите плажове в Европа. Започнете да планирате пътуването си до този живописен рай още днес!

Rome Attractions

Великолепните Четиридесет на Рим: Вихрена Обиколка на Най-завладяващите Забележителности на Рим

Добре дошли във вълшебния град Рим! Този град е богат на атракции и забележителности, които ще ви омагьосат. Рим, известен със своята богата история, зашеметяваща архитектура и жизнена култура, има какво да предложи. 

Всяко кътче на този град разказва история. Рим е музей на открито – от древния Колизеум, в който някога са се провеждали вълнуващи гладиаторски битки, до спиращата дъха Сикстинска капела, украсена с шедьоврите на Микеланджело. 

Този пътеводител ще ви отведе на шеметна обиколка из най-завладяващите забележителности на Рим – 40! Пригответе се да се впуснете в незабравимо пътешествие из един от най-очарователните градове в света – Рим!

Ватикана

Rome Attractions Vatican City

Навлезте в сърцето на католическия свят във Ватикана – една от най-интересните забележителности в Рим. Този независим град-държава изобилства от богата история и зашеметяваща архитектура.

Домът на базиликата Свети Петър, Сикстинската капела и Ватиканските музеи е съкровищница за любителите на изкуството и историята. 

Всяко кътче на Ватикана – от вдъхващите страхопочитание фрески на Микеланджело до великолепните скулптури на Бернини – е свидетелство за артистичния блясък. 

Независимо дали сте на духовно пътешествие или на изследване на изкуството, тази забележителност в Рим обещава незабравимо преживяване.

Фонтанът Треви

Rome Attractions Trevi Fountain

Насладете се на магията на една от най-обичаните забележителности в Рим – фонтана Треви. Този бароков шедьовър е най-големият и най-красив фонтан в града. 

Легендата гласи, че хвърлянето на монета през рамо в лазурните му води гарантира повторно пътуване до Рим. 

През нощта осветеният фонтан става още по-очарователен, което го прави една от задължителните забележителности в Рим за всеки посетител. Сложните скулптури и каскадната вода създават наистина завладяващ спектакъл.

Работно Време

Хубавото на фонтана Треви е, че е отворен 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Това означава, че можете да го посетите по всяко време, което ви е най-подходящо. 

Не забравяйте обаче, че в пиковите часове, особено следобед, фонтанът може да бъде много претъпкан. За по-спокойно преживяване помислете за посещение рано сутрин или късно вечер.

Как да Стигнем До Там

Вземете метрото, качете се на линия А и слезте на станция Барберини. Оттам до фонтана се стига за пет минути пеша.

Няколко автобуса спират в близост до фонтана Треви, включително линии 51, 52, 53 и 62. 

Билети и Разходи

Най-хубавото при посещението на фонтана Треви е, че то е напълно безплатно, което го прави една от най-достъпните атракции в Рим. 

Все пак не забравяйте да си вземете малко дребни пари, ако искате да участвате в традицията да хвърляте монета във фонтана. Твърди се, че всяка хвърлена монета ви осигурява обратно пътуване до Рим, така че опитайте.

Сикстинската Капела

Rome Attractions Sistine Chapel

Отдайте се на божествената красота на една от най-емблематичните забележителности на Рим – Сикстинската капела. Този прочут шедьовър е свидетелство за гения на Микеланджело и се отличава със спиращи дъха фрески, които украсяват тавана и стените му. 

Като неразделна част от Ватикана, тя е задължителна за посещение от любителите на изкуството и историята. Възхищавайте се на сложните детайли и ярките цветове, които правят тази забележителност една от най-незабравимите в Рим.

Работно Време

Сикстинската капела отваря врати за посетители от понеделник до събота, обикновено от 9:00 до 18:00 часа. 

Въпреки това последното влизане се разрешава в 16:00 ч., така че планирайте посещението си по подходящ начин. 

Важно е да се отбележи, че това работно време може да варира в неделя и на религиозни празници. 

По време на пиковия летен сезон може да се предлагат удължени часове поради големия брой посетители. 

Винаги проверявайте официалния уебсайт на Ватиканските музеи за най-точна и актуална информация, преди да посетите тази великолепна забележителност в Рим.

Как да Стигнем До Там

Ако предпочитате метрото, вземете линия A и слезте на станция Ottaviano. Оттам до Ватикана има само 10 минути пеша. 

Алтернативно, множество автобуси, включително линии 40, 64 и 62, спират в близост до площад „Свети Петър“. 

Билети и Разходи

Входът за Сикстинската капела е включен в билета за Ватиканските музеи. Стандартните билети струват €17, а намалените билети за студенти и пенсионери са €8. Децата под 6 години могат да влизат безплатно. 

Билетите могат да бъдат закупени на входа, но за да се избегнат дългите опашки, се препоръчва закупуването им онлайн от официалния уебсайт на Ватиканските музеи. Имайте предвид, че при онлайн покупки се начислява допълнителна такса за обслужване в размер на €4. 

За да изпитате истинска наслада, помислете за резервация на обиколка с екскурзовод, която предоставя задълбочен поглед върху тази завладяваща забележителност в Рим.

Цирк Максимус

Rome Attractions Circus Maximus

Върнете се назад във времето с посещение на Цирк Максимус – една от най-древните забележителности в Рим. Някога най-големият стадион в Древен Рим, това обширно място на открито е можело да побере над 150 000 зрители.

Днес той е обществен парк, свидетелстващ за славното минало на града. Потопете се в ехото от надбягванията с колесници и гладиаторските състезания, които някога са изпълвали това пространство. 

Цирк Максимус може и да не притежава величието на някои други атракции в Рим, но историческото му значение е безспорно. Той е задължително място за посещение за всеки, който се интересува от римската история.

Работно Време

Цирк Максимус е обществен парк, отворен 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. 

Как да Стигнем До Там

Ако пътувате с метрото, качете се на линия B и слезте на спирка Circo Massimo точно до обекта. 

Можете също така да се възползвате от автобуси 81 или 673, които спират наблизо. 

Билети и Разходи

За влизане в парка не се заплаща входна такса, което го прави една от най-достъпните атракции в Рим.

Испански Стъпала

Rome Attractions Spanish Steps

Испанските стъпала, друга забележителност, която трябва да се види в Рим, са завладяваща смесица от култура, история и архитектурно величие. Това монументално стълбище от 135 стъпала е една от най-известните забележителности в Рим. 

Разположено в сърцето на града, то е туристическа забележителност и популярно място за отдих на местните жители. В основата му се намира очарователният площад Пиаца ди Спаня, а на върха му ще откриете красивата църква Тринита дей Монти. 

Независимо дали сте любител на архитектурата, или романтик, търсещ вдъхновение, Испанските стълби обещават незабравимо преживяване.

Работно Време

Можете свободно да посетите тази емблематична забележителност на Рим по всяко време на деня и нощта. 

Как да Стигнем До Там

Ако пътувате с метрото, слезте на станция Spagna на линия A. Стъпалата са само на минута пеша от станцията. 

Можете също така да вземете автобуси 62, 63, 81, 85, 117 и 119, които спират наблизо. 

Билети и Разходи

Испанските стъпала са паметник на открито, така че няма входна такса.

Колизеум

Rome Attractions Colosseum

Вижте величието на Колизеума – емблематичен символ на богатата история на Рим. Този колосален амфитеатър, една от най-завладяващите забележителности в Рим, е свидетелство за архитектурното майсторство на древните римляни.

Някога сцена за гладиаторски състезания и публични спектакли, сега той е задължителна за посещение атракция, която предлага поглед към яркото минало на Рим. Нейната внушителна структура и сложни детайли ще ви събудят, което я прави задължителна спирка във вашето римско приключение.

Работно Време

Колизеумът е отворен за посетители през цялата година, като работното му време леко варира в зависимост от сезона. 

От последната неделя на март до края на август той е отворен от 8:30 до 19:15 ч. 

През септември можете да го посетите от 8:30 до 19:00 ч. През октомври е отворен от 8:30 до 18:30 ч.

От последната неделя на октомври до 15 февруари Колизеумът приема посетители от 8:30 до 16:30 часа. 

От 16 февруари до 15 март можете да го посетите от 8:30 до 17:00 часа.

Билетната каса затваря един час преди края на работното време. Винаги проверявайте официалния уебсайт за промени или специални събития, които засягат тези часове.

Как да Стигнем До Там

Придвижването до Колизеума е сравнително лесно. Ако използвате метрото, вземете линия B и тръгнете от станция Колизео. 

В близост до Колизеума спират и няколко автобуса, включително линии 75, 81, 673, 175 и 204. 

Ако предпочитате живописен маршрут, качете се на трамвай номер 3. 

Билети и Разходи

Входът за Колизеума струва €16 за възрастни, а гражданите на ЕС на възраст между 18 и 25 години могат да се възползват от намалена цена от €7,5. 

Децата под 18 години и студентите с валидна международна студентска лична карта могат да влизат безплатно. 

Билети могат да бъдат закупени от билетната каса на Колизеума. Все пак, за да се избегне дългото чакане, се препоръчва предварителното им закупуване онлайн от официалния уебсайт. 

Моля, имайте предвид, че за всички онлайн резервации се прилага такса за резервация в размер на €2. Билетът включва и вход за Римския форум и Палатинския хълм, като предлага изгодна цена за желаещите да разгледат тези емблематични за Рим забележителности.

Римският Форум

Rome Attractions Roman Forum

Върнете се към Римския форум – обширен комплекс от древни руини, разположен в сърцето на Рим. Някога център на политическата и социалната дейност в Римската империя, този обект е изпълнен с интересна история.

Тук ще откриете останки от величествени храмове, арки и правителствени сгради, които са ехо от разкази за една отминала епоха. Тази завладяваща атракция е задължителна за любителите на историята, които разглеждат забележителностите на Рим. Всеки камък разказва история, предлагайки на посетителите поглед към богатото минало на града.

Работно Време

Римският форум е отворен всеки ден, като работното време варира според сезона. 

От последната неделя на март до края на август той е отворен от 8:30 до 19:15 ч. През септември можете да го посетите от 8:30 до 19:00 часа. 

От октомври до февруари обектът затваря по-рано, като работното време за посещения е от 8:30 до 16:30 часа. 

Последното влизане е винаги един час преди затварянето. Не забравяйте, че тези часове могат да се променят по време на специални събития или празници, така че е най-добре да проверите официалния уебсайт за точна информация, когато планирате посещението си.

Как да Стигнем До Там

До Римския форум се стига лесно. Ако пътувате с метрото, слезте на станция „Колизео“ на линия В. Входът на обекта е само на кратка разходка.

В близост до Римския форум спират и няколко автобуса. Това са линии 51, 85, 87 и 118.

Билети и Разходи

Достъпът до Римския форум е включен в комбинирания билет за Колизеума, Римския форум и Палатинския хълм. Стандартният билет струва €16, а гражданите на ЕС на възраст между 18 и 25 години могат да се възползват от намалена цена от €7,50. 

Деца под 18 години и посетители с увреждания (с един придружител) могат да влизат безплатно. 

Билетите могат да бъдат закупени на входа или онлайн от официалния уебсайт, за да се избегнат опашките. При онлайн резервация се начислява такса за резервация в размер на €2.

За по-богато преживяване, помислете дали да не изберете обиколка с екскурзовод. Обикновено тя се заплаща допълнително, но предоставя ценни сведения за тази очарователна забележителност на Рим.

Пантеона

Rome Attractions Pantheon

Потопете се в древната история на Рим в Пантеона – едно от най-запазените архитектурни чудеса в града. Датиращ от 125 г. от н.е., този бивш римски храм днес служи като църква, известна с масивния си купол и окулус. 

Величието и архитектурната изтънченост на Пантеона го превръщат в задължителна част от забележителностите на Рим. Неговият завладяващ дизайн вдъхновява архитекти от цял свят и го превръща в траен символ на Вечния град.

Работно Време

Пантеонът отваря вратите си за посетители всеки ден. От понеделник до събота той работи от 8:30 до 19:30 ч., а в неделя е отворен от 9:00 до 18:00 ч. 

На официалните празници времето е малко по-различно – от 9:00 до 13:00 часа. 

Въпреки това проверката на официалния уебсайт или директната връзка с тях за най-точна информация, преди да планирате посещението си, винаги е добра идея. 

Не забравяйте, че като действаща църква, тя понякога затваря за религиозни служби.

Как да Стигнем До Там

Ако използвате обществен транспорт, вземете автобусни линии 30, 40, 62, 64, 81 или 87 и слезте на Largo di Torre Argentina. Оттам до Пантеона има само пет минути пеша.

Ако пък се намирате близо до спирката на метро линия А на Barberini, можете да се разходите за 15 минути по очарователните улички на Рим. 

За тези, които обичат да карат колело, в целия град има няколко служби за наемане на велосипеди.

Билети и Разходи

Едно от най-хубавите неща за Пантеона е, че входът в него е безплатен! 

Въпреки това, за да навлезете по-дълбоко в богатата му история, обмислете възможността да наемете екскурзовод или да се включите в обиколка срещу символична такса.

Пиаца Навона

Rome Attractions Piazza Navona

Потопете се в живата атмосфера на Пиаца Навона, един от най-оживените и живописни площади в Рим. 

Някога римски стадион, сега това обществено пространство е украсено с красиви фонтани, барокови дворци и оживени кафенета. Централно място на площада заема зашеметяващият Фонтан на четирите реки – шедьовър на Джан Лоренцо Бернини. 

Със своята богата история и завладяваща архитектура площад Навона несъмнено е една от забележителностите, които трябва да се видят в Рим. Независимо дали сте почитател на изкуството или случаен пътник, който иска да се докосне до местния чар на Рим, тази забележителност обещава незабравимо посещение.

Работно Време

Красотата на Пиаца Навона се състои в това, че той е открит обществен площад, достъпен за посетители 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. 

Как да Стигнем До Там

Можете да използвате автобусни линии 70, 81, 87, 116, 186, 492 и 628. Всички те спират наблизо. 

Качете се на трамвай номер 8 и слезте на спирка Arenula. Оттам площад Пиаца Навона е само на 10 минути пеша.

Вземете такси или използвайте приложение за споделено пътуване за директен транспорт до площада.

Билети и Разходи

Най-хубавото на Пиаца Навона е, че е напълно безплатен!

Ватиканските Музеи

Rome Attractions Vatican Museums

Потопете се в изкуството и историята във Ватиканските музеи – още една от най-големите забележителности на Рим. Домът на богата колекция от произведения на изкуството, артефакти и скулптури, събирани от различни папи в продължение на векове, е истинско съкровище за любителите на културата.

От хипнотизиращото спираловидно стълбище на входа до Галерията на картите и стаите на Рафаел – всяко кътче е свидетелство за художествения блясък. Не пропускайте да видите прочутата статуя на групата Лаокоон и Белведере на Аполон в задължителните за посещение забележителности на Рим.

Работно Време

Ватиканските музеи са отворени за посетители от понеделник до събота. Стандартното работно време е от 9:00 до 18:00 ч., като последният вход е в 16:00 ч.

В последната неделя на всеки месец музеите предлагат безплатен вход и работят от 9:00 до 14:00 ч., като предишният вход е в 12:30 ч.

Имайте предвид, че тези часове могат да се променят по време на религиозни празници и специални събития. Винаги е добра идея да проверите официалния уебсайт на Ватиканските музеи за най-точна информация, преди да посетите тази завладяваща атракция в Рим.

Как да Стигнем До Там

Вземете метро линия A и слезте на станциите Ottaviano-S. Pietro или Cipro-Musei Vaticani. И двете се намират на кратко разстояние пеша от музеите.

Използвайте автобусни линии 49, 32, 81, 982, 492 или 990 и слезте на спирка Piazza del Risorgimento. Оттам до входа на тази задължителна за посещение забележителност в Рим има само пет минути пеша.

Билети и Разходи

Стандартният билет за Ватиканските музеи струва €17. За студенти и пенсионери се предлагат намалени билети на цена €8. Децата под 6-годишна възраст могат да влизат безплатно.

Билетите могат да бъдат закупени на входа, но за да избегнете дългите опашки, е препоръчително да ги закупите онлайн от официалния уебсайт на Ватиканските музеи. За онлайн покупките се прилага допълнителна такса за обслужване в размер на €4.

Помислете дали да не изберете обиколка с екскурзовод, за да се запознаете с тази забележителност на Рим по-отблизо. Цените варират в зависимост от доставчика на туристически услуги и вида на избраната обиколка.

Галерията и Градините Боргезе

Rome Attractions Borghese Gallery and Gardens

Навлезте в света на художественото величие в галерия „Боргезе“ и градините – още една от забележителностите, които трябва да видите в Рим. В тази пищна вила се помещава впечатляваща колекция от скулптури, картини и антики.

Галерията е разположена в пищния парк Вила Боргезе и предлага спокойно убежище от оживения център на Рим. Всяко кътче е наслада за очите – от завладяващите шедьоври на Караваджо до сложните скулптури на Бернини.

Възползвайте се от възможността да се разходите из очарователните градини, които заобикалят галерията. Тяхната зеленина и спокойни езерца представляват освежаващ контраст на градския пейзаж на Рим.

Работно Време

Галерия Боргезе и градините са отворени от вторник до неделя. Галерията работи на две смени от 9:00 до 19:00 часа.

Не забравяйте, че последният вход е в 17:00 ч. Галерията е затворена в понеделник, на 1 януари и на 25 декември.

Градините обаче са отворени всеки ден от изгрев до залез, а входът в тях е безплатен. 

Както при всяка популярна атракция, винаги е добре да проверите официалния уебсайт за най-актуалната информация преди посещението си.

Как да Стигнем До Там

Използвайте метрото в Рим, качете се на линия A и слезте на станция Flaminio. Оттам до галерията се стига за 15 минути пеша.

В близост до парка Вила Боргезе спират автобуси 61, 89, 160, 490 и 495. 

За тези, които предпочитат живописен маршрут, помислете дали да не наемете велосипед или да се разходите пеша от центъра на Рим.

Билети и Разходи

Входът за галерия „Боргезе“ струва €15 за възрастни, а студентите и пенсионерите ползват намалена такса от €2. 

Не забравяйте, че влизането в галерията е само с предварителна резервация, дори ако отговаряте на условията за безплатен вход. 

Билети можете да закупите онлайн от официалния уебсайт на галерия Боргезе или по телефона. За резервации по телефона се заплаща допълнителна такса от €2.

Докато за галерията се изисква билет, достъпът до градините Боргезе е безплатен и не изисква резервация.

Замък Сант’Анджело

Rome Attractions Castel Sant'Angelo

Замъкът Сант Анджело, известен още като Мавзолея на Адриан, е една от най-забележителните забележителности в Рим

Първоначално построен като мавзолей за император Адриан и неговото семейство, по-късно той се превръща в крепост и замък, а сега служи като музей. 

Цилиндричната му структура, разположена по протежение на река Тибър, предлага панорамна гледка към Рим, което го прави незабравима туристическа атракция. 

От богатата си история до архитектурното си величие, Кастел Сант’Анджело наистина въплъщава същността на забележителностите на Рим.

Работно Време

Замъкът Сант Анджело е отворен за посетители седем дни в седмицата. От вторник до неделя работното време е от 9:00 до 19:30 ч., като последният вход е в 18:30 ч. 

В понеделник е отворен от 9:00 до 14:00 часа. 

Моля, имайте предвид, че това време може да се промени по време на празници или специални събития. Преди да посетите тази емблематична за Рим забележителност, винаги е добре да проверите официалния уебсайт за най-актуална информация.

Как да Стигнем До Там

Най-близката метростанция е Lepanto на линия A. До замъка се стига за 15 минути пеша.

Автобуси 40 и 64 спират на площад Piazza Pia, само на един хвърлей от Castel Sant’Angelo. 

За тези, които предпочитат живописен маршрут, помислете за спокойна разходка покрай река Тибър от Ватикана.

Билети и Разходи

Входът за замъка Сант Анджело струва €14 за възрастни, а за граждани на ЕС на възраст 18-25 години се предлагат намалени билети на цена €7. 

Деца под 18 години и студенти с валидна студентска книжка могат да влизат безплатно. 

Билети могат да бъдат закупени на място, но за да прескочите опашката, помислете за закупуването им онлайн от официалния уебсайт. 

За по-пълноценно посещение се предлагат обиколки с екскурзовод, които разкриват завладяващата история и архитектура на замъка.

Хълмът Палатин

Rome Attractions Palatine Hill

Потопете се във величието на древен Рим с посещение на Палатинския хълм. Като една от най-древните части на града, той предлага зашеметяваща гледка към Римския форум и Циркус Максимус. 

Обгърнат в митове и история, той се смята за родното място на самия Рим. Разхождайки се из неговите руини, ще се почувствате сякаш сте се върнали назад във времето. 

От дворците на императорите до пищните градини – Палатинския хълм е съкровищница за любителите на археологията и една от най-завладяващите забележителности в Рим.

Работно Време

Палатинския хълм е отворен всеки ден, като работното време варира в зависимост от сезона. 

От последната неделя на октомври до 15 февруари той е отворен от 8:30 до 16:30 ч. От 16 февруари до 15 март работното време се удължава до 17:00 ч. 

От 16 март до последната събота на март можете да го посетите до 17:30 ч. От последната неделя на март до 31 август той е отворен до 19:15 ч. 

През септември затварянето е в 19:00 ч. През октомври е в 18:30 ч. 

Билетната каса затваря един час преди края на работното време, така че се уверете, че сте пристигнали доста преди това!

Как да Стигнем До Там

Линия B на метрото спира на Colosseo. Оттам до хълма има само една кратка разходка.

В близост до забележителността спират няколко автобуса, включително линии 51, 75, 85, 87, 118 и 810. 

За тези, които обичат спокойните разходки, Палатинския хълм е на пешеходно разстояние от много централни райони на Рим.

Билети и Разходи

Комбиниран билет за Палатинския хълм, Римския форум и Колизеума струва €16. Билетът е валиден за два последователни дни, което ви позволява да разгледате тези исторически обекти със собствено темпо.

За членове на ЕС на възраст 18-25 години се предлагат намалени билети на цена €7,50. Входът е безплатен за деца под 18 години и граждани на ЕС с увреждания.

Билетите могат да бъдат закупени на място или онлайн от официалния уебсайт на Parco Archeologico del Colosseo. Имайте предвид, че при онлайн покупка се заплаща такса за резервация в размер на €2. За по-богато посещение помислете дали да не изберете обиколка с екскурзовод.

Катакомбите на Рим

Rome Attractions Catacombs of Rome

Навлезте в мистериозния подземен свят на катакомбите на Рим – лабиринт от тунели, които са служили за древни погребения. Тази завладяваща мрежа е една от най-уникалните и интригуващи забележителности на Рим.

Катакомбите свидетелстват за богатата история на Рим, като показват раннохристиянско изкуство и традиции в погребенията. Ще почувствате дълбока връзка с миналото, докато се придвижвате през слабо осветените пасажи, осеяни с гробници. Възползвайте се от тази забележителна атракция по време на вашето римско приключение.

Работно Време

Катакомбите на Рим обикновено са отворени от 9:00 до 12:00 ч. и от 14:00 до 17:00 ч. 

Всяка катакомба обаче има свой специфичен график, а някои са затворени в определени дни от седмицата. Например катакомбите на Свети Каликст са затворени в сряда.

Също така не забравяйте, че работното време може да се промени в зависимост от сезона. Винаги е най-добре да проверите официалния уебсайт или да се свържете директно с тях за най-точна информация преди посещението си.

Как да Стигнем До Там

За катакомбите на Свети Каликст вземете автобус 118 от площад Венеция и слезте на спирка „Fosse Ardeatine – Catacombe“. 

Ако отивате към катакомбите на Присила, вземете метро линия B и слезте на станция „Либия“. Оттам се стига за кратко пеша.

За катакомбите на Домитила ще ви отведе автобус 714 от Термини, който трябва да слезете на спирка „Baccelli“.

Билети и Разходи

Общата входна такса за Катакомбите на Рим е €8. В същото време децата на възраст от 6 до 15 години и студентите с валидни документи могат да се възползват от намалена цена на билета от €5. Децата под 6 години могат да влизат безплатно.

Билетите включват обиколка с екскурзовод, която обикновено се предлага на няколко езика. Важно е да се отбележи, че билетите могат да бъдат закупени само на място в касите на катакомбите и не са достъпни онлайн.

Уверете се, че разполагате с пари в брой, тъй като в някои катакомби не се приемат плащания с карти. И така, пригответе се да се потопите в дълбините на историята на Рим с тази завладяваща атракция.

Квартал Трастевере

Rome Attractions Trastevere Neighborhood

Потопете се в автентичния чар на Рим, като се разходите по калдъръмените улички на квартал Трастевере. Този оживен квартал е едно от скритите съкровища на Рим, изпълнен с колоритни сгради, странни бутици и привлекателни заведения за хранене. 

Трастевере предлага уникално съчетание на история и съвременност, което го прави очарователна спирка от вашата обиколка на забележителностите на Рим. От зашеметяващата базилика „Санта Мария“ до площад „Санта Мария“, този квартал въплъщава сърцето и душата на Рим.

Работно Време

Трастевере е жилищен квартал, отворен за посетители през целия ден, всеки ден. Въпреки това отделните предприятия, като магазини, ресторанти и атракции в района, имат собствено работно време. 

Как да Стигнем До Там

Ако изберете трамвай, качете се на линия 8 от площад Венеция и слезте на спирка Trastevere/Mastai. 

В района се движат и няколко автобуса, включително линии H, 3 и 75. Тези автобуси имат няколко спирки в Трастевере. 

Билети и Разходи

Разглеждането на самия Трастевере е безплатно, тъй като това е жилищен квартал. Отделните забележителности обаче могат да имат входни такси.

Пиаца дел Пополо

Rome Attractions Piazza del Popolo

Насладете се на величието на Рим на Пиаца дел Пополо – един от най-големите и най-завладяващи площади в града

Заобиколен от църкви близнаци и извисяващ се египетски обелиск в центъра, това монументално пространство е свидетелство за богатата история и архитектурното майсторство на Рим. 

От емблематичните фонтани с лъвове до терасовидните градини Пинчио с изглед към площада, Пиаца дел Пополо предлага множество забележителности, които го правят задължителна атракция в Рим. Този оживен площад ще ви омагьоса, независимо дали сте любители на архитектурата, или обичате да се наслаждавате на оживените градски пейзажи.

Работно Време

Едно от най-хубавите неща за Пиаца дел Пополо е, че той е винаги отворен – 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. 

Как да Стигнем До Там

Качете се на метро линия A и слезте на станция Flaminio – Piazza del Popolo. 

Автобусни линии 60, 88, 95 и 490 имат спирки в близост до площада. 

Предполагаме, че сте в настроение за живописна разходка. В такъв случай площадът е на пешеходно разстояние и от няколко други забележителности в Рим като Испанските стълби и фонтана Треви.

Билети и Разходи

Отличната новина за пътуващите е, че няма входна такса за посещение на Пиаца дел Пополо – той е безплатен!

Баните на Каракала

Rome Attractions Baths of Caracalla

Върнете се назад във времето и се потопете във величието на древен Рим в Баните на Каракала. Този монументален комплекс от обществени бани, построен през III в. от н.е., е един от най-впечатляващите археологически обекти в Рим. 

Някога той е бил социален център за римляните и включва спортни зали, библиотеки и градини край баните. Сложните мозайки и запазените скулптури са свидетелство за някогашното му богатство. 

Тази по-малко известна забележителност предлага спокойно бягство от градската суета, което я прави важно допълнение към забележителностите, които трябва да видите в Рим.

Работно Време

Баните на Каракала са отворени за посетители през цялата година, като работното им време варира в зависимост от сезона. 

От последната неделя на март до 31 август те са отворени от 9:00 до 19:15 ч. От 1 септември до последната събота на октомври работното време се променя на 9:00 до 18:30 ч. 

През зимните месеци, от последната неделя на октомври до 15 февруари, можете да ги посетите от 9:00 до 16:30 часа. 

Не забравяйте, че тези часове могат да се променят и преди да планирате посещението си, трябва да проверите официалния уебсайт за всички актуализации.

Как да Стигнем До Там

Вземете метро линия B и излезте на станция Circo Massimo. Оттам до баните се стига за 15 минути пеша.

Автобусни линии 118 и 160 спират точно пред забележителността. 

Трамвайна линия 3 също спира наблизо, което я прави още един удобен вариант.

Билети и Разходи

Билетите за баните на Каракала струват €8, като за граждани на ЕС на възраст между 18 и 25 години цената е намалена на €2. Децата под 18 години могат да влизат безплатно.

Билети могат да бъдат закупени на място или онлайн от официалния уебсайт на Coop Culture. Тази организация управлява тази атракция в Рим. 

Не забравяйте, че при покупка онлайн може да се наложи да платите малка такса за резервация. За по-пълноценно преживяване можете да изберете аудиогид или обиколка с екскурзовод срещу допълнително заплащане.

Устата на Истината (Bocca della Verità)

Rome Attractions The Mouth of Truth (Bocca della Verità)

Навлезте в света на римската митология с посещение на Устата на истината (Bocca della Verità) – една от най-причудливите атракции в Рим

Разположена в портика на църквата Санта Мария в Космедин, тази огромна мраморна маска интригува посетителите от векове. Легендата гласи, че ако кажете лъжа с ръка в устата ѝ, тя ще бъде отхапана! 

Независимо дали сте почитатели на древните легенди, или просто търсите уникални забележителности в Рим, този мистериозен артефакт ще завладее въображението ви.

Работно Време

Устата на истината е отворена за посетители през цялата година. Можете да я посетите от 9:30 до 17:00 ч. от ноември до февруари. 

От март до октомври работното време е удължено от 9:30 до 18:00 часа. 

Това време може да варира в празнични дни и по време на специални събития, така че винаги е добре да проверите актуалната информация, преди да планирате пътуването си до тази интригуваща римска забележителност.

Как да Стигнем До Там

Наблизо спират автобусни линии 30, 44, 81, 170 и 628. 

Най-близката метростанция е Circo Massimo на линия B. Оттам до църквата Santa Maria in Cosmedin, където се намира артефактът, има кратко разстояние пеша.

Билети и Разходи

Посещението на Устата на истината е свързано с малка такса от €2. Тази такса помага за поддръжката на обекта и гарантира, че бъдещите поколения ще могат да се насладят на този уникален къс от римската история.

Билетите могат да бъдат закупени на място. Не е необходимо да ги купувате предварително; просто се пригответе за кратко чакане в пиковите часове, тъй като това е известна римска атракция.

Паметник Виториано (Altare della Patria)

Rome Attractions Vittoriano Monument (Altare della Patria)

Паметникът Виториано, известен още като Altare della Patria, се издига в сърцето на Рим и е забележителна гледка

Тази величествена постройка от бял мрамор отдава почит на Виктор Емануил II, първия крал на обединена Италия. Колосалните статуи, широките стълбища и панорамната гледка от терасата му го превръщат в задължителна част от забележителностите на Рим. 

Потопете се в италианската история, докато разглеждате това архитектурно чудо, символизиращо патриотизма и свободата. Внушителното присъствие на монумента и сложните му детайли оставят незаличимо впечатление у всички, които го посещават.

Работно Време

Паметникът Vittoriano е отворен за посетители всеки ден. Можете да го посетите от 9:30 до 19:30 ч. от април до септември. В същото време от октомври до март работното време е малко по-кратко – от 9:30 до 17:30 ч. 

Панорамният асансьор, който ви отвежда до върха на паметника, работи от 9:30 ч. до един час преди края на работното време. 

Не забравяйте, че тези часове могат да се променят и винаги е добре да проверявате официалния уебсайт за актуализации, преди да посетите тази емблематична за Рим забележителност.

Как да Стигнем До Там

Вземете метрото, качете се на линия B и тръгнете от станция Colosseo. Паметникът се намира само на 10 минути пеша оттам.

Автобусни линии 51, 85, 87 и 118 спират в близост до площад Венеция. Оттам паметникът е само на кратка разходка. 

Наблизо има спирки на трамвай 8 и трамвай H.

Билети и Разходи

Входът за паметника Виториано е безплатен, което го прави бюджетен избор сред забележителностите на Рим. 

Ако обаче искате да се качите с панорамния асансьор до терасата, откъдето се открива зашеметяваща гледка към Рим, се заплаща такса от €7. 

Билети за асансьора могат да бъдат закупени на място на билетната каса. Не е необходимо да правите предварителна резервация за това незабравимо преживяване.

Капитолийски Музеи

Rome Attractions Capitoline Museums

Потопете се в богатия гоблен на историята на Рим в Капитолийските музеи. Като един от най-старите обществени музеи в света, той съхранява богата колекция от класически римски статуи, надписи и други артефакти.

Разположен на величествения Капитолийски хълм, този музеен комплекс предлага богатство от антики и зашеметяваща гледка към Римския форум. 

От древни скулптури като емблематичната Лупа Капитолина до ренесансови картини – тази забележителност в Рим е съкровищница за любителите на изкуството и историята, които разглеждат забележителностите в Рим.

Работно Време

Капитолийските музеи са отворени всеки ден от 9:30 ч. до 19:30 ч., като последният вход е в 18:30 ч. 

Моля, имайте предвид, че музеят е затворен на 1 януари, 1 май и 25 декември. 

Как да Стигнем До Там

За да стигнете до Капитолийските музеи, вземете линия B на метрото и слезте на станция Colosseo. Оттам до музеите се стига за 10 минути пеша.

Ако пътувате с автобус, линии 44, 63, 81, 85, 87, 186, 271 или 628 спират в близост до Капитолийския хълм. 

Трамвайна линия 8 също спира наблизо на спирка Аржентина. 

Билети и Разходи

Входът в Капитолийските музеи струва €15 за стандартен билет, а за студенти и пенсионери се предлагат намалени билети на цена €13. Децата под 6 години и посетителите с увреждания могат да влизат безплатно.

Билетите могат да бъдат закупени на място на билетната каса, но за да избегнете чакането на опашка, помислете за закупуването им онлайн от официалния уебсайт. 

Срещу допълнителни €5 можете да изберете комбиниран билет, който включва и вход за музея Centrale Montemartini. Това е отличен вариант за тези, които искат да се потопят по-дълбоко в богатата история на Рим по време на посещението си.

Пиаца Венеция

Rome Attractions Piazza Venezia

Навлезте в сърцето на Рим на площад Венеция – оживен площад, в който кипи оживление и който е една от най-забележителните забележителности на града

Заобиколен от грандиозни сгради, включително забележителния паметник на Виторио Емануеле II, този площад е свидетелство за богатото архитектурно наследство на Рим. 

Независимо дали се движите през енергичния трафик или попивате историческия му чар от кафене на тротоара, площад Венеция въплъщава живия дух на забележителностите на Рим.

Работно Време

Пиаца Венеция е обществен площад. Затова той е отворен 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. 

Как да Стигнем До Там

Автобусните линии 40, 64, 70, 170, H, N6, N7, N8 и N9 спират на площад Piazza Venezia. 

Трамвайна линия 8 също спира на площада. 

Билети и Разходи

Разглеждането на площад Венеция е напълно безплатно, тъй като това е открит обществен площад.

Вила Фарнезина

Rome Attractions Villa Farnesina

Навлезте в очарователния свят на вила Фарнезина – едно от скритите съкровища на Рим. Тази ренесансова вила, сгушена в сърцето на квартал Трастевере, е изящна витрина на изкуството и архитектурата.

Украсена с фрески на Рафаел и неговите ученици, всяко кътче на Вила Фарнезина разказва история. Хипнотизиращата „Лоджия на Купидон и Психея“ е акцент, който оставя посетителите очаровани.

Независимо дали сте почитатели на изкуството или на историята, Вила Фарнезина е атракция в Рим, която обещава да завладее сетивата ви и да ви пренесе назад във времето.

Работно Време

Вила Фарнезина посреща посетители между 9:00 и 14:00 часа от понеделник до събота. Вилата остава затворена в неделя и на официални празници.

Как да Стигнем До Там

Използвайте автобуси № 23, 280 или 780 и слезте на спирка Trastevere/Mastai. 

Трамвайна линия № 8 също спира в близост до вилата на спирка Belli. От всяка от тези спирки до тази очарователна римска забележителност има само една кратка разходка.

Билети и Разходи

Входната такса за Вила Фарнезина е €6, а студентите и пенсионерите могат да се възползват от намалена цена на билета от €5. Децата под 10 години могат да влизат безплатно.

Билетите могат да бъдат закупени при пристигане във вилата. Въпреки това можете да закупите билетите си онлайн чрез официалния уебсайт на Вила Фарнезина, за да избегнете неудобството.

За тези, които искат да се запознаят по-задълбочено с историята и изкуството на вилата, се предлагат обиколки с екскурзовод срещу допълнително заплащане.

Пирамидата на Цестий

Rome Attractions The Pyramid of Cestius

Пирамидата на Цестий е уникално свидетелство за разнообразното архитектурно наследство на Рим. Тази древна пирамида, една от най-необичайните забележителности в Рим, е пропита с история и мистерия.

Построена между 18 и 12 г. пр.н.е. като гробница на Гай Цестий, тя демонстрира влиянието на египетската култура върху римското общество. Структурата му от бял мрамор контрастира красиво на фона на градския силует, предлагайки отличителна визуална наслада за всички, които посещават тази завладяваща атракция в Рим.

Работно Време

Пирамидата на Цестий се вижда отвън по всяко време. Все пак, ако желаете да разгледате вътрешността ѝ, това е възможно само чрез обиколки с екскурзовод. 

Тези обиколки обикновено се провеждат през третия и четвъртия уикенд на всеки месец. В тези дни пирамидата се отваря в 11:00 ч. и се затваря в 16:00 ч. 

Как да Стигнем До Там

Ако пътувате с метро, вземете линия B и слезте на станция Piramide. Оттам до пирамидата има само 2 минути пеша.

Можете също така да вземете автобусни линии 23, 30 или 769 до спирка Ostiense/Piramide. 

До пирамидата се стига лесно и от жп гара Roma Ostiense, което я прави удобна атракция в Рим.

Билети и Разходи

За да разгледате вътрешността на Пирамидата на Цестий, ще трябва да се включите в обиколка с екскурзовод. Цената на обиколката е €5,50 на човек. 

Децата под 18 години имат право на безплатен вход, което прави тази атракция в Рим достъпна за семейства.

Остров Тибър

Rome Attractions Tiber Island

Закътан в сърцето на Рим, остров Тибър е очарователен оазис, изпълнен с история и култура. Този остров с форма на лодка се намира спокойно в река Тибър и предлага спокойно бягство от шумния град.

На него се намират два древни храма, базиликата „Свети Вартоломей“ и болницата „Фатебенефратели“, отразяващи дългогодишната му връзка с лечението и медицината. 

Разходете се по живописните му улици или се насладете на храна в някое от китните му заведения. Независимо дали търсите спокойствие или доза история, тази уникална забележителност на Рим си заслужава да бъде разгледана.

Работно Време

Островът на Тибър е достъпен за посетители 24 часа в денонощието, през цялата година, което го прави гъвкава спирка в маршрута ви в Рим. 

Базиликата „Свети Вартоломей“ обаче е отворена всеки ден от 9:30 до 13:30 ч. и от 15:30 до 19:30 ч. 

Как да Стигнем До Там

Автобусните линии 170, 628 и 916 имат спирки в близост до острова. 

Трамвайна линия 8 спира на спирка Аренула/Кайроли, само на кратко разстояние пеша от острова.

Билети и Разходи

Достъпът до остров Тибър е безплатен, което го прави бюджетно допълнение към маршрута ви в Рим. 

Ако обаче желаете да посетите базиликата „Свети Вартоломей“, няма входна такса, но даренията са добре дошли.

Галерия Дория Памфилия

Rome Attractions Galleria Doria Pamphilj

Потопете се в свят на разкош и изкуство в галерия Дория Памфили. Тази по-малко известна забележителност в Рим съхранява впечатляваща колекция от картини и скулптури от XVII век. 

Разположена в разкошен римски дворец, богато украсените стаи на галерията са украсени с творби на майстори като Караваджо, Веласкес и Бернини. 

Посещението на Галерия Дория Памфилия предлага уникално съчетание на изкуство, архитектура и история, което я прави една от задължителните забележителности в Рим за всеки любител на културата.

Работно Време

Галерия Дория Памфилия е отворена за посетители всеки ден от 9:00 до 19:00 ч., като последният вход е в 18:00 ч. 

За разлика от много други забележителности в Рим, тук няма сезонни промени в работното време.

Как да Стигнем До Там

Вземете линия B на метрото и слезте на станция Cavour. Оттам до галерията се стига за 15 минути пеша. 

Автобуси 64, 70 или 81 спират на Via del Corso, на кратко разстояние пеша от галерията. 

Трамвайна линия 8 спира на Arenula/Cairoli, също на пешеходно разстояние.

Билети и Разходи

Входът за Галерия Дория Памфилия струва €12 за възрастни и €8 за студенти и пенсионери. 

Деца на възраст под 5 години могат да влизат безплатно. 

Обърнете внимание, че в цената на билета е включен аудиогид, който предоставя увлекателни сведения за колекцията и историята на тази завладяваща забележителност в Рим.

Пазар Кампо де’ Фиори

Rome Attractions Campo de' Fiori Market

Насладете се на живата енергия на Рим на пазара Кампо де’ Фиори – оживен пазар на открито на един от най-историческите площади в града. 

Тази оживена атракция предлага автентичен поглед към живота в Рим. Тук ще намерите всичко – от пресни продукти и цветя до ръчно изработени тестени изделия и местни деликатеси. 

С пъстрите си сергии и дружелюбни продавачи не е чудно, че този пазар е сред най-известните забележителности в Рим както за местните жители, така и за туристите. Ароматът на прясно изпечен хляб, зрели плодове и ароматни подправки изпълва въздуха, превръщайки този пазар в сетивен празник, който няма да пропуснете.

Работно Време

Пазарът Кампо де’ Фиори е отворен от понеделник до събота, от ранна сутрин, около 7:00 ч., до 14:00 ч. 

Въпреки това е най-добре да пристигнете по-рано, за да получите най-пресните продукти и по-богат избор на стоки. 

Моля, имайте предвид, че пазарът е затворен в неделя и на официални празници. 

Работното време може да варира и в зависимост от участието на продавачите и метеорологичните условия. Преди да посетите тази оживена атракция в Рим, проверете местните обяви за най-точна информация.

Как да Стигнем До Там

Автобусни линии 40, 64 и 46 спират на близките станции. 

Трамвайна линия 8 спира на спирка Arenula/Cairoli, само на няколко минути пеша от пазара. 

Най-близката метростанция е Colosseo на линия B. До пазара се стига за около 20 минути пеша.

Билети и Разходи

Голямата новина е, че няма входна такса за влизане на пазара Кампо де’ Фиори. Можете свободно да се разхождате из различните сергии, да се потопите в живата атмосфера и възхитителните аромати.

Базиликата Санта Мария Маджоре

Rome Attractions Basilica of Santa Maria Maggiore

Насладете се на величието на една от четирите големи базилики в Рим – базиликата Санта Мария Маджоре. Тази величествена сграда е пропита с история и религиозно значение, което я прави ключова атракция за тези, които разглеждат Рим. 

Нейният зашеметяващ интериор е украсен със сложни мозайки и позлатен таван, които създават вдъхновяващо зрелище за посетителите. 

Една от най-забележителните му характеристики е Криптата на Рождеството, за която се смята, че съдържа дървен материал от яслите, в които е бил държан бебето Исус. 

Със своето богато наследство и архитектурно великолепие тази базилика е една от най-завладяващите забележителности в Рим.

Работно Време

Базиликата Санта Мария Маджоре е отворена за посетители всеки ден от 7:00 до 19:00 ч., което я прави гъвкава атракция за вашия маршрут в Рим. 

Все пак, моля, имайте предвид, че туристическите посещения могат да бъдат ограничени по време на религиозни служби, особено в централния кораб. 

Как да Стигнем До Там

Дотам ще стигнете с линия А на метрото. Просто слезте на станция „Виторио Емануеле“ и се насладете на кратка разходка до базиликата.

Наблизо спират автобусни линии 16, 75 или 714. 

Трамвайни линии 5 и 14 са най-добрите варианти.

Билети и Разходи

Отличната новина за пътуващите е, че входът за базиликата Санта Мария Маджоре е безплатен, което я прави идеално допълнение към списъка ви с римски забележителности. 

Въпреки това, ако желаете да разгледате криптата на Рождество Христово или музея, се заплаща малка входна такса от съответно €3 и €5.

Базиликата Свети Петър

Rome Attractions St. Peter's Basilica

Потопете се във величието на базиликата Свети Петър – още една забележителност, която задължително трябва да видите в Рим. Това архитектурно чудо е най-голямата църква в света и значим символ на католицизма.

Украсена с великолепен интериор, тя съхранява безброй произведения на изкуството, включително Пиета на Микеланджело и Балдахина на Бернини. Вдъхновяващият купол предлага неповторима гледка към Рим, което го превръща в забележителност за много посетители.

Независимо дали сте почитатели на изкуството, или на историята, базиликата Свети Петър е забележителност в Рим, която ще ви омагьоса със своето великолепие и историческо значение.

Работно Време

Базиликата Свети Петър отваря врати за посетители от 7:00 до 19:00 ч. между април и септември и от 7:00 до 18:30 ч. от октомври до март.

От друга страна, куполът е достъпен от 8:00 до 18:00 ч. през летните месеци и до 17:00 ч. през зимните месеци. 

Моля, имайте предвид, че тези часове могат да варират по време на специални литургични чествания.

Как да Стигнем До Там

С метрото се качете на линия А и слезте на станция Ottaviano. Оттам до базиликата има само една кратка разходка.

В близост до площад Свети Петър спират множество автобуси, включително линии 40, 64 и 62.

За тези, които предпочитат трамваите, линия 19 също обслужва Ватикана.

Билети и Разходи

Входът за базиликата Свети Петър е безплатен. Ако обаче желаете да се изкачите или да се качите с асансьора до купола, се заплаща такса. Цената на изкачването с асансьор е €10, докато изкачването пеша струва €8.

Билети за купола можете да закупите на входа на базиликата. За тези, които желаят да навлязат по-дълбоко в нейната история и изкуство, се предлагат обиколки с екскурзовод на цена от около €27 на човек. Те могат да бъдат резервирани онлайн или на място.

Санта Мария в Трастевере

Rome Attractions Santa Maria in Trastevere

Влезте в очарователния свят на Санта Мария в Трастевере, една от най-старите църкви в Рим. Сгушена в сърцето на оживения квартал Трастевере, тази очарователна базилика е красива смесица от история, изкуство и духовност.

Зашеметяващите мозайки на църквата, датиращи от XIII в., са забележителност за окото. Нейната спокойна атмосфера предлага спокойно бягство от оживените улици на Рим.

Независимо дали сте любител на архитектурата или обикновен пътешественик, който търси уникални забележителности в Рим, Санта Мария в Трастевере ще завладее сетивата ви.

Работно Време

Санта Мария в Трастевере е отворена всеки ден от 7:30 до 21:00 ч., като предлага достатъчно време на посетителите да разгледат великолепния ѝ интериор. 

Как да Стигнем До Там

Качете се на трамвай линия 8 и слезте на спирка „Трастевере/Мастай“. Оттам до църквата има само 5 минути пеша.

Автобусни линии 23, 280 и H също спират в близост до квартал Трастевере. Просто слезте на спирките „Белини“ или „Трастевере/Мастай“ и последвайте тълпата до тази популярна римска забележителност.

Билети и Разходи

Входът за Санта Мария в Трастевере е безплатен, което го прави достъпно допълнение към маршрута ви в Рим.

Музеят Ара Пасис

Rome Attractions The Ara Pacis Museum

Запознайте се с богатата история на Рим в музея Ара Пасис – още една завладяваща атракция във Вечния град. Тази модерна структура от стъкло и стомана, в която се помещава Олтарът на мира, рязко контрастира с древния римски артефакт, който съхранява.

Ара Пасис, поръчан от император Август през 13 г. пр.н.е., е сложно издълбан паметник, символизиращ мира и благоденствието. Той е задължителна забележителност за тези, които са заинтригувани от имперското минало на Рим. Музеят, проектиран от известния архитект Ричард Майер, също заслужава да му се възхитите. 

Независимо дали сте любител на архитектурата, или на историята, музеят Ара Пасис обещава обогатяващо преживяване сред забележителностите на Рим.

Работно Време

Музеят Ара Пасис е отворен всеки ден от седмицата с различно работно време. От понеделник до неделя той е достъпен от 9:30 до 19:30 ч. Последният вход е разрешен в 18:30 ч.

Не забравяйте, че музеят е затворен на 1 януари и на 25 декември. 

Как да Стигнем До Там

Автобусни линии 628, 492 и C3 имат спирки в близост до музея. 

Трамвайна линия 2 и слезте на спирка „Ara Pacis“. 

Метро линия А до станциите „Спаня“ или „Фламинио“, последвана от кратка разходка, ще ви отведе до тази очарователна забележителност на Рим.

Билети и Разходи

Цената на входния билет за музея Ара Пасис е €10,50 за възрастни, а намаленият билет за граждани на ЕС на възраст 18-25 години струва €8,50. Децата под 18 години и възрастните хора над 65 години от ЕС могат да влизат безплатно.

За по-задълбочено опознаване на паметника можете да изберете аудиогид, който се предлага срещу допълнителни €4. Музеят предлага и обиколки с екскурзовод на различни езици, които могат да бъдат резервирани предварително онлайн.

Национална Галерия за Древно Изкуство Палацо Барберини

Rome Attractions Palazzo Barberini National Gallery of Ancient Art

Влезте в света на ренесансовото величие в Палацо Барберини, където се намира Националната галерия за древно изкуство. Този зашеметяващ дворец, проектиран от прочути архитекти като Бернини и Боромини, е свидетелство за богатото културно наследство на Рим.

Вътре ще откриете богата колекция от европейски картини и скулптури. Акцентът е „La Fornarina“ на Рафаел – завладяващ портрет, който не спира да привлича почитатели. 

От завладяващите експонати до богато украсената архитектура, Палацо Барберини е една от забележителностите в Рим, които любителите на изкуството не бива да пропускат.

Работно Време

Националната галерия за древно изкуство Палацо Барберини е отворена от вторник до неделя, обикновено от 8:30 до 19:00 часа. Билетната каса затваря един час преди музея.

Моля, имайте предвид, че музеят е затворен в понеделник, на 1 януари, 1 май и 25 декември. 

Как да Стигнем До Там

Вземете метро линия A и слезте на станция Barberini. Дворецът се намира само на няколко крачки от станцията.

Наблизо спират няколко автобусни линии, включително 52, 53, 61, 62, 63, 80, 83, 85, 160 и 492. 

Пеша от центъра на Рим – това е приятна разходка, която отнема около 15 минути.

Билети и Разходи

Входът за Националната галерия за древно изкуство Палацо Барберини е €12 за пълен билет и €6 за намален билет, приложим за граждани на ЕС на възраст между 18 и 25 години. За деца под 18 години входът е безплатен.

Не забравяйте, че в първата неделя на всеки месец входът е безплатен за всички, което го прави още по-примамлива атракция за разглеждане в Рим.

Къщата на Кийтс Шели

Rome Attractions The Keats Shelley House

Потопете се в романтичната литература в къщата на Кийтс Шели – още една от пленителните забележителности на Рим. Разположен точно до Испанските стълби, този очарователен музей някога е бил дом на английския поет Джон Кийтс.

Разгледайте стаи, пълни с лични вещи, писма и първи издания на произведения на Кийтс, Пърси Бийш Шели и лорд Байрон. Този интимен поглед към живота им го прави задължителен за посещение от любителите на литературата, които разглеждат забележителностите в Рим.

Работно Време

Къщата на Кийтс и Шели е отворена от понеделник до събота, като работи от 10:00 до 13:00 ч. и от 14:00 до 18:00 ч. 

Тя е затворена в неделя и на официални празници. 

През август музеят работи по леко променен график.

Как да Стигнем До Там

Вземете метрото, качете се на линия A и излезте на станция Spagna. Музеят се намира само на един хвърлей разстояние оттам.

Наблизо спират няколко автобуса, включително линии 62, 63, 81 и 117. 

Туристическите автобуси от типа Hop-on Hop-off също имат спирка в близост до Испанските стълби.

Билети и Разходи

Входът за къщата на Кийтс Шели струва €6 за възрастни и €5 за студенти и пенсионери. Деца под 6 години могат да влизат безплатно.

За още по-богато преживяване, помислете дали да не изберете обиколка с екскурзовод срещу допълнително заплащане.

Пиаца ди Спаня

Rome Attractions Piazza di Spagna

Влезте в оживеното сърце на Рим на Пиаца ди Спаня – един от най-известните площади в града. Това оживено място е известно с величествената си барокова архитектура и емблематичните Испански стълби, които се спускат каскадно към площада. 

Като една от задължителните забележителности в Рим, той е идеалното място за наблюдение на хора, за похапване на сладолед или просто за потапяне в оживената римска атмосфера. 

Църквата Тринита дей Монти на върха предлага неповторима гледка към Рим, което превръща площад Испания в завладяваща атракция, която не бива да се пропуска.

Работно Време

Тъй като е обществен площад, Пиаца ди Спаня и Испанските стълби са достъпни 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. 

Как да Стигнем До Там

Метро линия A до станция Spagna води директно към площада. 

Наблизо спират няколко автобуса, включително линии 62, 63, 81, 85 и 117. 

Билети и Разходи

Достъпът до Пиаца ди Спаня и Испанските стълби е безплатен, тъй като това е обществено пространство.

Римски Национален Музей в Двореца Масимо але Терме

Rome Attractions Roman National Museum at Palazzo Massimo alle Terme

Навлезте в миналото в Римския национален музей – още една от завладяващите атракции на Рим. Този музей е съкровищница на древноримското изкуство и история, в която се съхранява впечатляваща колекция от скулптури, фрески, мозайки и монети.

Палацо Масимо е известен с експонатите си, които водят началото си от времето на Римската империя, предоставяйки завладяваща информация за живота през тази епоха. От сложни бижута до зашеметяващи статуи – в тази задължителна за посещение забележителност в Рим има какво да се разгледа. Възползвайте се от прочутата скулптура на метача на дискове или от великолепните фрески от Вила Ливия.

Работно Време

Римският национален музей е отворен от вторник до неделя, от 9:00 до 19:45 ч. Билетната каса затваря в 19:00 ч. 

Той е затворен в понеделник, на 1 януари и на 25 декември. 

Как да Стигнем До Там

Метрото до станция Термини се обслужва от линии A и B. Музеят е на кратко разстояние пеша от станцията.

Автобусни линии 36, 90, 140, 170 и H до спирка „Термини“. Оттам до музея има само две минути пеша.

Билети и Разходи

Пълноценният билет за Римския национален музей струва €10. В същото време за граждани на ЕС на възраст между 18 и 25 години се предлага намалена цена от €2. Децата под 18 години могат да влизат безплатно. 

Не забравяйте, че вашият билет ви дава достъп и до три други обекта – Палацо Алтемпс, Крипта Балби и Баните на Диоклециан, в рамките на три дни от закупуването му.

Санта Мария Делла Витория

Rome Attractions Santa Maria della Vittoria

Насладете се на завладяващия чар на Санта Мария дела Витория – още една от великолепните забележителности на Рим. Тази барокова църква може да е малка по размери, но е богата на художествени съкровища.

Нейната слава се дължи на майсторската скулптура на Бернини „Екстазът на Света Тереза“. Това зашеметяващо произведение пресъздава мистичен момент с интензивност, която оставя посетителите очаровани.

Сложните фрески и позлатените детайли на църквата допълнително подсилват нейното очарование, което я превръща в задължителна забележителност в Рим както за любителите на изкуството, така и за любителите на историята.

Работно Време

Санта Мария дела Витория е отворена всеки ден от 7:00 до 12:00 ч. и от 15:30 до 18:00 ч. 

Как да Стигнем До Там

За да стигнете до Санта Мария дела Витория, вземете линия A и слезте на станция Repubblica – Teatro dell’Opera. Оттам до църквата се стига за 5 минути пеша.

Можете да използвате автобусни линии 16, 60, 64, 80, 84 или H, които имат спирки в близост до тази емблематична за Рим забележителност.

Билети и Разходи

Най-хубавото при посещението на Санта Мария дела Витория е, че то е напълно безплатно!

Аудиториум Парк делла Музика

Rome Attractions Auditorium Parco della Musica

Разгледайте модерната страна на Рим с посещение на Аудиториума Парк дела Музика. Този многофункционален обществен комплекс, проектиран от известния архитект Ренцо Пиано, е средище за музика и култура.

В трите му големи концертни зали целогодишно се провеждат събития – от класически симфонии до съвременни джаз изпълнения. Театърът на открито, Кавеа, е идеален за летни концерти под звездите.

Със своя уникален архитектурен дизайн и оживена културна сцена не е чудно, че това място е сред най-добрите забележителности в Рим както за любителите на музиката, така и за почитателите на архитектурата.

Работно Време

Аудиториумът Парк делла Музика е отворен за посетители през цялата година. Касата работи от понеделник до събота от 11:00 до 18:00 часа, а в неделя – от 11:00 до 16:00 часа. 

Как да Стигнем До Там

Трамвайна линия 2 спира на спирка Apollodoro, само на няколко минути пеша от мястото на събитието. 

Автобусни линии 53, 910 и 217 имат спирки в близост до Аудиториума. 

Най-близката метростанция е Flaminio по линия А. Оттам можете да вземете трамвай по линия 2 в посока Mancini и да слезете на Apollodoro.

Билети и Разходи

Цените на билетите за събития в Аудиториум Парк дела Музика варират значително в зависимост от представлението или събитието. Най-добре е да проверите официалния им уебсайт за конкретна информация за цените.

За тези, които се интересуват от архитектура, се предлагат обиколки на комплекса с екскурзовод на цена от €7 на човек.

Монте Марио

Rome Attractions Monte Mario

Изживейте Рим по различен начин на Монте Марио – най-високия хълм в града. Този природен скъпоценен камък предлага панорамни гледки, които ще ви омагьосат, което го прави една от най-добрите забележителности в Рим за любителите на фотографията.

Монте Марио не е само зашеметяваща гледка. На него се намират също Римската обсерватория и красивата църква Санта Мария Розарио. Независимо дали търсите спокойствие, природа или моментна снимка на местния живот, тази забележителност в Рим предлага всичко.

Работно Време

Чудесното на Монте Марио е, че е отворен за посетители 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, през цялата година. Това означава, че можете да се насладите на спиращите дъха гледки по всяко време, независимо дали става въпрос за изгрев, залез или под звездно небе.

Как да Стигнем До Там

Автобусни линии 913 и 990 имат спирки в близост до хълма, което го прави лесно достъпен от различни части на Рим. 

Вземете влака до гара Балдуина по линия FL3, която е само на кратко разстояние пеша от Монте Марио.

Билети и Разходи

Отличната новина за пътуващите с ограничен бюджет е, че посещението на Монте Марио е безплатно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото

Pin It on Pinterest