Запознайте се със Санторини, Гърция - скъпоценен камък сред най-популярните плажове в Европа. Известен със своите спиращи дъха гледки и кристално чисти води, Санторини е задължителна туристическа дестинация за следващата ви почивка или ваканция. Неповторимата красота на острова, белязана от белосани сгради и ярки сини куполи, обещава незабравимо преживяване. Независимо дали търсите приключения или почивка, Санторини предлага всичко. Възползвайте се от възможността да разгледате един от най-зашеметяващите плажове в Европа. Започнете да планирате пътуването си до този живописен рай още днес!

Top Things to Do in Amsterdam: Unmissable Attractions

Какво Да Правим В Амстердам: 25 Основни Забележителности В Амстердам

Добре дошли в нашето изчерпателно ръководство за 25-те най-интересни неща за правене в Амстердам! Този град, известен с художественото си наследство, сложната система от канали и тесните къщи с двускатни фасади, е съкровищница от вълнуващи преживявания, които чакат да бъдат открити.

Амстердам е място, където историята се среща със съвременната култура, което го прави идеална дестинация за всички видове пътешественици. Нашият пътеводител ще ви помогне да се ориентирате в най-популярните забележителности и скритите съкровища на града.

В този пътеводител сме изготвили списък със задължителни места и дейности, които да ви помогнат да извлечете максимална полза от посещението си – от разглеждане на световноизвестни музеи до колоездене по живописни канали. Има толкова много вълнуващи неща, които да правите в Амстердам!

Погрижили сме се нашият пътеводител да е лесен за четене и увлекателен, така че дори най-малките ни читатели да могат да се включат в забавлението! Така че се пригответе за приключение, докато пътуваме из 25-те най-интересни забележителности в Амстердам.

Къщата на Ане Франк

Amsterdam Attractions Anne Frank House

Едно от най-трогателните и важни неща, които трябва да направите в Амстердам, е да посетите къщата на Ане Франк. Това историческо място е мястото, където младата Ане Франк пише известния си дневник, докато се крие от нацистите по време на Втората световна война. Днес тя служи като музей, който съхранява паметта за нея и споделя историята ѝ с посетители от цял свят. Разходката из тайната пристройка, в която Ане и семейството ѝ са живели в укритие, е дълбоко вълнуващо преживяване, което предлага поглед към един от най-мрачните периоди в историята. Къщата на Ане Франк е урок по смелост, издръжливост и надежда.

Местоположение: Къщата на Ане Франк се намира само на 20 минути пеша от централната гара на Амстердам. Можете също така да изберете трамвай 13 или 17 и да слезете на спирка Westermarkt.

Как да стигнете дотам: Къщата на Ане Франк е удобно разположена в сърцето на Амстердам, което я прави лесно достъпна пеша, с велосипед или с обществен транспорт. За тези, които шофират, има паркинг на Westermarkt 2.

Достъпност: Къщата на Ане Франк е пригодена за всички посетители с удобните си съоръжения за инвалидни колички. Асансьор осигурява достъп до втория етаж, където се намира секретното помещение, а на приземния етаж има достъпни бани.

Работно време: От април до септември Къщата на Ане Франк приема посетители от 9:00 до 22:00 ч., а от октомври до март работното време е от 9:00 до 19:00 ч. Моля, имайте предвид, че последният вход се дава половин час преди затварянето.

Билети: Осигурете си билети за къщата на Ане Франк онлайн или на място в музея. Всички билети са с времеви достъп, така че при резервацията изберете конкретен интервал. Билетите за възрастни струват €18, децата на възраст между 10 и 17 години плащат €14, а тези на възраст между 4 и 9 години – €9. Към всеки закупен билет се предоставя безплатен аудиогид на 16 езика.

Музея на Ван Гог

Amsterdam Attractions Van Gogh Museum

Посещението на Музея на Ван Гог е абсолютно задължително в списъка с най-добрите неща, които трябва да направите в Амстердам! Този световноизвестен музей е посветен изцяло на живота и творчеството на Винсент Ван Гог – един от най-известните художници в историята. В музея се съхранява най-обширната колекция от картини, рисунки и писма на Ван Гог, която дава възможност да се запознаете отблизо с творческия му път. От ранните му скици до емблематичните му картини със слънчогледи – ще можете да станете свидетели на еволюцията на този майстор художник. Пътуването до музея на Ван Гог предлага богато и вдъхновяващо преживяване, което любителите на изкуството от всички възрасти със сигурност ще оценят.

Местоположение: Музеят на Ван Гог се намира на 10 минути пеша от централната гара на Амстердам. Алтернативно може да се използва трамвай 2, 5 или 12, като крайната точка е спирка Museumplein.

Как да стигнете дотам: Разположен в Музейния квартал на Амстердам, Музеят на Ван Гог се намира на пешеходно разстояние от няколко други известни туристически обекта като Райксмузеум, музея Стеделийк и Концертгебау.

Достъпност: Музеят на Ван Гог осигурява удобно посещение за всички с удобните си съоръжения за инвалидни колички. Асансьорите осигуряват достъп до всички етажи на музея, а на разположение са и достъпни тоалетни.

Работно време: От ноември до март музеят Ван Гог работи от 9:00 до 18:00 часа, а от април до октомври удължава работното си време до 19:00 часа. Моля, имайте предвид, че последният вход се дава половин час преди затварянето.

Билети: Осигурете си билети за музея Ван Гог онлайн или директно в музея. Всички билети са с времеви достъп, така че при резервацията изберете конкретен интервал. Билетите за възрастни струват €20, за младежи на възраст между 18 и 25 години – €10, а за лица под 18 години входът е безплатен. При закупуване на всеки билет се предоставя безплатен аудиогид на 11 езика.

Райксмузеум

Amsterdam Attractions Rijksmuseum

Сред най-важните неща, които трябва да направите в Амстердам, е да разгледате Райксмузеум – холандския национален музей, посветен на изкуството и историята. Този грандиозен музей е дом на огромна колекция от шедьоври на някои от най-великите световни художници, сред които Рембранд и Вермеер. Докато се разхождате из великолепните му зали, ще се пренесете назад във времето, откривайки векове на артистичен блясък. Райксмузеумът предлага и завладяващ поглед към холандската история и култура. Със своята зашеметяваща архитектура и безценни колекции Райксмузеум е задължителна дестинация за всички, които идват в Амстердам.

Местоположение: Райксмузеум се намира само на 10 минути пеша от централната гара на Амстердам. Можете също така да изберете трамваи 2, 5 или 12 и да слезете на спирка Museumplein.

Как да стигнете дотам: Райксмузеум е удобно разположен в Музейния квартал на Амстердам, на кратка разходка от няколко други топ туристически атракции като Музея на Ван Гог, Музея Стеделик и Концертгебау.

Достъпност: Райксмузеум осигурява удобство на всички посетители с удобните си съоръжения за инвалидни колички. Асансьори осигуряват достъп до всички етажи на музея и достъпни бани на всяко ниво.

Работно време: От ноември до март Райксмузеум работи от 9:00 до 17:00 часа, а от април до октомври удължава работното си време до 18:00 часа. Моля, имайте предвид, че последният вход се дава половин час преди затварянето.

Билети: Осигурете си билети за Райксмузеум онлайн или на място в музея. Всички билети са с времеви достъп, така че при резервацията изберете конкретен интервал. Билетите за възрастни струват 20 евро, за пенсионери (65+) – 18 евро, а за деца между 12 и 17 години – 13 евро. Входът за деца под 12 години е безплатен. При закупуване на всеки билет се предоставя безплатен аудиогид на 17 езика.

Пръстена на Канала

Amsterdam Attractions Canal Ring

Всяко пътуване до Амстердам е пълно, ако се запознаете с красотата на Каналния пръстен. Този обект на световното наследство на ЮНЕСКО е едно от най-живописните неща, които можете да правите в Амстердам. Каналният пръстен, известен като „Grachtengordel“ на нидерландски език, е мрежа от пресичащи се водни пътища, построена през XVII в. за контрол на водния поток и транспорта. Днес тези канали символизират богатата история и архитектурния стил на Амстердам. Независимо дали ще решите да се разходите по бреговете на каналите, да наемете велосипед за автентично изживяване в Амстердам или да направите неангажираща обиколка с лодка, със сигурност ще се влюбите в очарованието и елегантността на пръстена на каналите.

Местоположение: Каналният пръстен, обект на световното наследство на ЮНЕСКО в Амстердам, Нидерландия, включва четири основни канала – Сингелграхт (Singelgracht), Херенграхт (Herengracht), Кейзерсграхт (Keizersgracht), Принсенграхт (Prinsengracht) – и множество по-малки.

Как да стигнете дотам: До пръстена на каналите може да се стигне пеша, с велосипед или с обществен транспорт. За тези, които шофират, в близост до каналите има няколко паркинга.

Достъпност: Пръстенът на каналите е проектиран така, че да е удобен за инвалидни колички. Много мостове са снабдени с рампи, а на разположение са и обиколки с лодки, които са пригодени за хора в инвалидни колички.

Работно време: Пръстенът на каналите е отворен денонощно. Най-добре е обаче да го изживеете, когато слънцето грее ярко, хвърляйки красиви отражения на зашеметяващата архитектура върху каналите.

Билети: Не са необходими билети, за да разгледате пръстена на каналите. Ако обаче желаете да се отправите на обиколка с лодка, билетите трябва да се закупят отделно и обикновено варират от €15 до €20 на човек.

Йордаан

Amsterdam Attractions The Jordaan

Ако търсите автентично изживяване в Амстердам, посещението на Йордаан трябва да бъде в списъка ви с неща, които трябва да направите в Амстердам. Този исторически квартал представлява възхитителен лабиринт от тесни улички и канали, осеян с очарователни къщи от 17-и век, арт ателиета и приветливи дворове. Някога квартал на работническата класа, днес Йордаан е един от най-желаните квартали на града, известен с модерните си бутици, уютни кафенета и оживени пазари. Можете да разгледате къщата на Ане Франк или да се насладите на местните деликатеси на оживения пазар Noordermarkt. Със своята уникална смесица от история и модерна култура Йордаан предлага незабравима част от живота на Амстердам.

Местоположение: Йордаан, очарователен квартал в сърцето на Амстердам, Нидерландия, е разположен на запад от канала Сингелграхт и е заобиколен от каналите Принсенграхт, Бруерсграхт и Лийнбаансграхт.

Как да стигнем дотам: До Йордаан се стига лесно пеша, с велосипед или с обществен транспорт. За тези, които шофират, в близост до квартала има няколко удобни паркинга.

Достъпност: Йордаан осигурява удобно посещение за всички с удобните си съоръжения за инвалидни колички. Много мостове разполагат с рампи, а множество магазини и ресторанти са пригодени за хора в инвалидни колички.

Работно време: Йордаан посреща посетители 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Най-добре е обаче да го преживеете, когато слънцето огрява каналите, отразявайки зашеметяващата архитектура върху повърхността им.

Билети: Не са необходими билети, за да разгледате Йордаан. Ако обаче желаете да посетите някой от музеите или галериите в квартала, билетите трябва да се закупят отделно.

Вонделпарк

Amsterdam Attractions Vondelpark

Като най-голям градски парк в Амстердам, Вонделпарк е зелен оазис, предлагащ спокойно място за отдих в самото сърце на града. Това е едно от най-възхитителните неща, които можете да правите в Амстердам, особено през слънчевите дни. Тук можете да си наемете велосипед или да се разходите по криволичещите му пътеки. Децата ще харесат детските площадки и басейните за гребане, а възрастните могат да се насладят на безплатни концерти в театъра на открито през лятото. Със своите красиви пейзажи и спокойна атмосфера Вонделпарк е идеален за пикник, наблюдение на хора или просто за потапяне в холандското слънце!

Местоположение: В центъра на Амстердам, Нидерландия, южно от Лайдсеплейн, се намира общественият парк, известен като Вонделпарк.

Как да стигнем до него: До Вонделпарк може да се стигне пеша, с велосипед или с обществен транспорт. За тези, които шофират, в южната част на парка има паркинг.

Достъпност: Вонделпарк осигурява удобно посещение за всички с удобните си съоръжения за инвалидни колички. Много пътеки и мостове са пригодени за хора в инвалидни колички, а в парка има достъпни тоалетни.

Работно време: Вонделпарк посреща посетители 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Най-добре е обаче да го посетите през деня, когато слънцето грее и паркът кипи от активност.

Билети: Не са необходими билети, за да разгледате Вонделпарк. Въпреки това, ако желаете да наемете гребна лодка или водно колело, билетите трябва да се закупят отделно.

Кралският Дворец в Амстердам

Amsterdam Attractions The Royal Palace in Amsterdam

Кралският дворец в Амстердам, разположен в сърцето на града, е великолепна забележителност, която не можете да пропуснете, когато търсите какво да правите в Амстердам. Тази величествена сграда, първоначално построена като кметство на града през XVII в., сега е един от трите двореца, използвани от холандския кралски дом. Когато не се използва от кралското семейство, тя е отворена за посещения от обществеността. Вътре ще бъдете изумени от зашеметяващата му архитектура и пищните интериори, украсени с красиви произведения на изкуството и мебели. Кралският дворец предлага завладяващ поглед към холандската история и кралския живот. Той е задължителен за посещение от всеки посетител на Амстердам!

Местоположение: Кралският дворец на Амстердам се намира в сърцето на Амстердам, Нидерландия, и се извисява гордо на площад Дам.

Как да стигнете дотам: До Кралския дворец може да се стигне удобно пеша, с велосипед или с обществен транспорт. За тези, които шофират, е на разположение паркинг в северния край на площад Дам.

Достъпност: Кралският дворец осигурява удобно посещение за всички с удобните си съоръжения за инвалидни колички. Асансьорите осигуряват достъп до всички етажи на двореца, а на всяко ниво има достъпни тоалетни.

Работно време: От април до октомври Кралският дворец работи от 10:00 до 17:00 часа, а от ноември до март – от 11:00 до 16:00 часа. Моля, имайте предвид, че последният вход се дава половин час преди затварянето.

Билети: Осигурете си билети за Кралския дворец онлайн или директно в двореца. Билетите за възрастни струват €18, а за деца на възраст между 6 и 17 години – €13. Входът за деца под 6 години е безплатен. При закупуване на всеки билет се предоставя безплатен аудиогид на 14 езика.

Heineken Experience

Amsterdam Attractions Heineken Experience

Ако сте почитатели на бирата или просто сте любопитни как се прави тя, Heineken Experience е едно от най-забавните неща в Амстердам. Тази интерактивна обиколка ще ви запознае с процеса на производство на бира в историческата пивоварна на Heineken. Ще научите повече за историята на марката, ще откриете тайните на пивоварството и дори ще имате възможност да опитате прясната бира! Heineken Experience е увлекателно приключение, което предлага забавление за всички възрасти. Със съчетанието си от история, наука и вкусни глътки тази атракция ще остави у вас трайни спомени от посещението ви в Амстердам.

Местоположение: Heineken Experience се намира само на 10 минути пеша от централната гара на Амстердам. Можете също така да изберете трамваи 2, 4 или 12 и да слезете на спирка Райксмузеум.

Как да стигнете дотам: До Heineken Experience може да се стигне пеша, с велосипед или с обществен транспорт. За тези, които шофират, има паркинг в северната част на Rijksmuseum.

Достъпност: Heineken Experience осигурява удобно посещение за всички с удобните си съоръжения за инвалидни колички. Асансьорите осигуряват достъп до всички етажи на преживяването, а на всяко ниво има достъпни тоалетни.

Работно време: От април до септември Heineken Experience работи от 10:00 ч. до 19:00 ч., а от октомври до март – от 11:00 ч. до 18:00 ч. Моля, имайте предвид, че последният вход се дава половин час преди затварянето.

Билети: Осигурете си билети за Heineken Experience онлайн или на място. Билетите за възрастни струват €19, за младежи на възраст между 16 и 21 години – €16, а за деца на възраст между 4 и 15 години – €12. При закупуване на всеки билет се предоставя безплатен аудиогид на 17 езика.

Къщата Музей на Рембранд

Amsterdam Attractions Rembrandt House Museum

Посещението на музея „Къщата на Рембранд“ е едно от най-добрите неща, които трябва да направите в Амстердам. Тази историческа къща е мястото, където известният холандски художник Рембранд е живял и работил в продължение на почти 20 години. Днес тя е музей, който представя живота и творчеството му. Докато разглеждате добре запазените стаи, ще се почувствате така, сякаш сте се върнали назад във времето и сте надникнали в света на Рембранд. Можете да видите ателието му, където е създал много от шедьоврите си, да разгледате впечатляваща колекция от офорти и дори да участвате в работилници по офорт! Музеят „Къщата на Рембранд“ предлага завладяващо преживяване, което ще се стори очарователно на любителите на изкуството и историята.

Местоположение: Музеят „Къщата на Рембранд“ се намира само на 10 минути пеша от централната гара на Амстердам. Можете също така да изберете трамвай 13 или 17 и да слезете на спирка Waterlooplein.

Как да стигнете дотам: До къщата музей на Рембранд може да се стигне пеша, с велосипед или с обществен транспорт. За тези, които шофират, има паркинг на Waterlooplein 2.

Достъпност: Музеят „Къщата на Рембранд“ осигурява удобно посещение за всички с удобните си съоръжения за инвалидни колички. Асансьори осигуряват достъп до всички етажи на музея, а на всяко ниво има достъпни тоалетни.

Работно време: От април до октомври музеят „Къщата на Рембранд“ работи от 10:00 до 17:00 часа, а от ноември до март – от 11:00 до 16:00 часа. Моля, имайте предвид, че последният вход се дава половин час преди затварянето.

Билети: Осигурете си билети за музея „Къщата на Рембранд“ онлайн или директно в музея. Билетите за възрастни струват €18, за деца на възраст между 10 и 17 години – €14, а за деца на възраст между 4 и 9 години – €9. При закупуване на всеки билет се предоставя безплатен аудиогид на 16 езика.

Артис: Кралската Зоологическа Градина в Амстердам

Amsterdam Attractions Artis: Amsterdam Royal Zoo

Артис: Кралската зоологическа градина на Амстердам е топ място за посещение в Амстердам. Това очарователно място е не само зоологическа градина, но и аквариум, планетариум и ботаническа градина. Дом на над 900 вида животни, Артис предлага вълнуващо приключение за всички възрасти. Тук можете да се възхитите на величието на лъвовете, да се посмеете на лудориите на маймуните и да изследвате подводния свят на пъстрите рибки. Красивите градини на зоологическата градина осигуряват спокойно убежище сред оживения град. Търсите забавен ден със семейството, Артис: Кралският зоопарк в Амстердам обещава незабравимо преживяване на чудеса и открития.

Местоположение: Артис е само на 10 минути пеша от централната гара на Амстердам. Можете също така да изберете трамвайната линия и да слезете на спирка Артис.

Как да стигнете дотам: До Артис може да се стигне пеша, с велосипед или с обществен транспорт. За тези, които шофират, е на разположение паркинг на адрес Plantage Middenlaan 21.

Достъпност: Артис осигурява комфортно посещение за всички с удобните си съоръжения за инвалидни колички. В цялата зоологическа градина има рампи и асансьори, а достъпни тоалетни има на всяко ниво.

Работно време: От ноември до март Артис работи от 9:00 до 17:00 часа, а от април до октомври удължава работното си време до 18:00 часа. Моля, имайте предвид, че последният вход се дава половин час преди затварянето.

Билети: Осигурете си билети за Артис онлайн или на място в зоологическата градина. Билетите за възрастни струват €22, а за деца на възраст между 3 и 11 години – €17. Входът за деца под 3 години е безплатен. При закупуване на всеки билет се предоставя безплатен аудиогид на 14 езика.

Националният Морски Музей

Amsterdam Attractions The National Maritime Museum

Запознайте се с богатата морска история на Нидерландия в Националния морски музей – едно от най-интересните неща за правене в Амстердам. Този музей се помещава в бивш морски склад, построен през XVII в., и разполага с богата колекция от морски артефакти. Тук можете да разгледате интерактивни експонати, които ще ви преведат през 500-годишната нидерландска военноморска история. Можете дори да се качите на борда на реплика на кораб на Нидерландската източноиндийска компания! Националният морски музей предлага увлекателно и образователно преживяване, което завладява деца и възрастни. Той е задължително място за посещение за всеки, който се интересува от лодки, морски изследвания или холандска история.

Местоположение: Националният морски музей се намира само на 10 минути пеша от централната гара на Амстердам. Можете също така да изберете трамвай 2 или 5 и да слезете на спирка Waterlooplein.

Как да стигнете дотам: До Националния морски музей може да се стигне пеша, с велосипед или с обществен транспорт. За тези, които шофират, има паркинг на Waterlooplein 2.

Достъпност: Националният морски музей осигурява удобно посещение с удобните си съоръжения за хора в инвалидни колички. В целия музей има рампи и асансьори, а достъпни тоалетни има на всяко ниво.

Работно време: От ноември до март Националният морски музей работи от 9:00 до 17:00 ч., а от април до октомври удължава работното си време до 18:00 ч. Моля, имайте предвид, че последният вход се дава половин час преди затварянето.

Билети: Осигурете си билети за Националния морски музей онлайн или директно в музея. Билетите за възрастни струват €20, за пенсионери (65+) – €18, а за деца между 12 и 17 години – €13. Входът за деца под 12 години е безплатен. При закупуване на всеки билет се предоставя безплатен аудиогид на 17 езика.

Научен Музей НЕМО

Amsterdam Attractions NEMO Science Museum

Едно от най-вълнуващите неща за правене в Амстердам, особено за малките изследователи, е посещението на Научния музей НЕМО. Този интерактивен музей е рай за любопитните умове, като предлага практически експонати, които правят науката забавна и достъпна. От провеждането на експерименти в лабораторията до разбирането на това как работи електричеството – в НЕМО винаги има нещо ново и вълнуващо, което да откриете. В забележителната сграда на музея, проектирана да наподобява кораб, който се издига от водата, се намира и най-високият градски площад в Амстердам с панорамна гледка. Пътуването до Научния музей НЕМО обещава увлекателно и образователно приключение, което ще разпали въображението ви!

Местоположение: Научният музей НЕМО се намира само на 5 минути пеша от централната гара на Амстердам. Можете също така да изберете трамвай 2 или 5 и да слезете на спирка Oosterdok.

Как да стигнете дотам: До Музея на науката НЕМО може да се стигне пеша, с велосипед или с обществен транспорт. За тези, които шофират, има паркинг на Oosterdokskade 1.

Достъпност: Научният музей НЕМО осигурява удобно посещение за всички с удобните си съоръжения за инвалидни колички. В целия музей има рампи и асансьори, а достъпни тоалетни има на всяко ниво.

Работно време: От април до октомври научният музей НЕМО работи от 9:00 ч. до 17:30 ч., а от ноември до март – от 9:30 ч. до 17:00 ч. Моля, имайте предвид, че последният вход се дава половин час преди затварянето.

Билети: Осигурете си билети за научния музей НЕМО онлайн или директно в музея. Билетите за възрастни струват €17, а за деца на възраст между 3 и 15 години – €15. Входът за деца под 3 години е безплатен. При закупуване на всеки билет се предоставя безплатен аудиогид на 15 езика.

Музеят Стеделийк

Amsterdam Attractions Stedelijk Museum

Задължително трябва да посетите музея Стеделийк в списъка си със забележителности в Амстердам. Известен като дом на модерното и съвременното изкуство и дизайн, този музей може да се похвали с впечатляваща колекция от над 90 000 произведения на изкуството. От емблематични творби на Пикасо и Уорхол до новаторски произведения на изгряващи художници – в музея Стеделийк всеки може да намери нещо, което да го вдъхнови. Елегантната му модерна архитектура е подходящ фон за шедьоврите в него. В музея се провеждат и интересни семинари и образователни програми, които правят изкуството достъпно за всички възрасти. Разглеждането на музея Стеделийк е пътешествие през еволюцията на изкуството през 20-ти и 21-ви век, което го прави задължителен за любителите на изкуството, посещаващи Амстердам.

Местоположение: Музеят Стеделийк се намира само на 10 минути пеша от централната гара на Амстердам. Можете също така да изберете трамваи 2, 5 или 12 и да слезете на спирка Museumplein.

Как да стигнете дотам: До музея Стеделийк може да се стигне пеша, с велосипед или с обществен транспорт. За тези, които шофират, има паркинг на Museumplein 8.

Достъпност: Музеят Стеделийк осигурява удобно посещение за всички с удобните си съоръжения за инвалидни колички. В целия музей има рампи и асансьори, а достъпни тоалетни има на всяко ниво.

Работно време: От вторник до неделя музеят Стеделийк работи от 10:00 до 18:00 часа. Моля, имайте предвид, че музеят е затворен в понеделник и на официални празници.

Билети: Осигурете си билети за музея Стеделийк онлайн или директно в музея. Билетите за възрастни струват 22 евро, за пенсионери (65+) – €18, а за студенти – €16. Входът за деца под 18 години е безплатен. При закупуване на всеки билет се предоставя безплатен аудиогид на 14 езика.

Пазар Алберт Кюип

Amsterdam Attractions Albert Cuyp Market

Търсите ли уникално шопинг преживяване в Амстердам? Пазарът Алберт Кюип е мястото, което трябва да посетите! Като най-значимият и известен пазар на открито в Нидерландия, той е едно от най-интересните места за посещение в Амстердам. Тук ще намерите всичко – от пресни продукти и цветя до дрехи и аксесоари. Пазарът е и гастрономически рай, където можете да опитате вкусни холандски лакомства като херинга, стропвафели и сирене. Със своята жизнена атмосфера и разнообразни предложения пазарът „Алберт Кюип“ ви дава възможност да усетите вкуса на местния живот и култура. Така че елате, разгледайте, пазарувайте, хапнете и се насладете на тази оживена атракция в Амстердам!

Местоположение: Пазарът Алберт Кюип се намира само на 10 минути пеша от централната гара на Амстердам. Можете да изберете трамвай 2, 4, 12 или 13 и да слезете на спирка Albert Cuypstraat.

Как да стигнете дотам: До пазара Алберт Кюип може да се стигне пеша, с велосипед или с обществен транспорт. За тези, които шофират, има паркинг на адрес Albert Cuypstraat 196.

Достъпност: Пазарът Алберт Кюип осигурява удобно посещение за всички с удобните си съоръжения за инвалидни колички. В целия пазар има рампи и асансьори, а на място са осигурени достъпни тоалетни.

Работно време: От понеделник до събота пазарът Алберт Куип работи от 9:00 до 17:30 часа. Моля, имайте предвид, че пазарът е затворен в неделя и на официални празници.

Билети: Не са необходими билети, за да разгледате оживените сергии на пазара Алберт Кюип.

Западната Църква (Westerkerk)

Amsterdam Attractions West Church (Westerkerk)

Една от най-емблематичните забележителности, която задължително трябва да видите в списъка си със забележителности в Амстердам, е Западната църква или Westerkerk. С високия си шпил тази зашеметяваща църква е най-високата в Амстердам и от върха ѝ се открива спираща дъха гледка към града. Построена през XVII в., Westerkerk е шедьовър на холандската ренесансова архитектура. Известна е и с историческото си значение на място за последен покой на известния холандски художник Рембранд. Независимо дали се интересувате от история или архитектура, или искате да се насладите на фантастична гледка, посещението на Westerkerk ще добави незабравим щрих към вашето амстердамско приключение.

Местоположение: Westerkerk се намира само на 10 минути пеша от централната гара на Амстердам. Можете също така да изберете трамваи 1, 2, 5 или 13 и да слезете на спирка Westermarkt.

Как да стигнете дотам: До Westerkerk може да се стигне пеша, с велосипед или с обществен транспорт. За тези, които шофират, има паркинг на адрес Prinsengracht 276.

Достъпност: Westerkerk осигурява удобно посещение с удобните си съоръжения за инвалидни колички. Рампа осигурява достъп до главния вход, а на място се предлагат достъпни тоалетни.

Работно време: От април до септември Westerkerk работи от 10:00 ч. до 17:00 ч., а от октомври до март – от 11:00 ч. до 16:00 ч. Кулата е отворена от април до септември между 11:00 и 17:00 ч., а от октомври до март – от 12:00 до 16:00 ч.

Билети: За разглеждането на Westerkerk не са необходими билети. Въпреки това се заплаща такса, ако желаете да се изкачите на кулата. Билетите за това са на цена от €7 за възрастни, а децата на възраст между 6 и 12 години плащат €5. Входът за деца на възраст под шест години е безплатен.

Параклис Бегийнхоф

Amsterdam Attractions Begijnhof Chapel

Параклисът Бегийнхоф е скрито бижу сред най-добрите неща за правене в Амстердам. Сгушен в спокойния двор на Бегийнхоф, този параклис датира от 15-и век. Първоначално той е построен за бегините – католическо сестринство, което живее като монахини, но не дава религиозни обети. Днес можете да се възхитите на простия, но красив интериор на това спокойно светилище. Параклисът разполага с витражи, дървени пейки и исторически религиозни артефакти. Посещението на параклиса Бегинхоф предлага спокойно бягство от шумния град и дава възможност да се запознаете с богатата история на Амстердам. Това е преживяване, което ще ви накара да се почувствате спокойни и вдъхновени.

Местоположение: Параклисът Бегийнхоф се намира само на 5 минути пеша от централната гара на Амстердам. Можете също така да пътувате с трамваи 1, 2 или 5 и да слезете на спирка Spui.

Как да стигнете дотам: Параклисът Бегийнхоф е разположен на удобно място за лесен достъп, както пеша, така и с велосипед или обществен транспорт. За тези, които шофират, има паркинг на адрес Spuistraat 205.

Достъпност: Капелата Бегийнхоф осигурява удобство на всички посетители с удобните си съоръжения за инвалидни колички. Рампа осигурява достъп до главния вход, а на място има достъпни бани.

Работно време: Параклисът Бегийнхоф посреща посетители от понеделник до събота между 11:00 и 16:00 часа. Моля, имайте предвид, че в неделя и на официални празници той остава затворен.

Билети: За посещението на параклиса Бегийнхоф не се изискват билети.

Ботаническите Градини (Hortus Botanicus)

Amsterdam Attractions The Botanical Gardens (Hortus Botanicus)

Ботаническите градини (Hortus Botanicus) са задължителна забележителност за любителите на природата, които търсят какво да правят в Амстердам. Този зелен оазис е една от най-старите ботанически градини в света, която датира от 1638 г. Тук можете да разгледате огромна колекция от растения от всички краища на света. Разходете се из пищни палмови къщи, екзотични оранжерии и красив павилион за пеперуди. Градината е дом и на редки и застрашени от изчезване видове, което прави посещението ви приятно и образователно. Независимо дали сте любител на растенията, или просто търсите спокойно място за отдих в града, Hortus Botanicus предлага очарователно преживяване сред красотата на природата.

Местоположение: Ботаническата градина се намира на пешеходно разстояние от центъра на града. Можете също така да изберете трамвай 9 или 14 и да слезете на спирка Plantage Middenlaan.

Как да стигнете дотам: До Ботаническата градина може да се стигне пеша, с велосипед или с обществен транспорт. За тези, които шофират, има паркинг на адрес Plantage Middenlaan 21.

Достъпност: Ботаническите градини осигуряват удобно посещение за всички с удобните си съоръжения за инвалидни колички. Навсякъде в градините има рампи и асансьори, а на място има и достъпни бани.

Работно време: От април до октомври ботаническите градини работят от 9:00 до 17:00 ч., а от ноември до март – от 9:30 до 16:30 ч. Моля, имайте предвид, че последният вход се дава един час преди края на работното време.

Билети: Осигурете си билети за Ботаническата градина онлайн или директно на място в градината. Билетите за възрастни струват €17, за деца на възраст между 3 и 15 години – €15, а за деца под 3 години входът е безплатен. При закупуване на всеки билет се предоставя безплатен аудиогид на 15 езика.

Ермитажа в Амстердам

Amsterdam Attractions Hermitage Amsterdam

Потопете се в изкуството и историята в Ермитажа в Амстердам, една от най-големите забележителности в града. Този филиал на известния руски музей Ермитаж представя на ротационен принцип експонати от огромната си колекция. Тук можете да разгледате зашеметяващи произведения на изкуството, исторически артефакти и културни съкровища. Разположен в сграда на бивша болница край река Амстел, Ермитажът в Амстердам разполага и с красиви градини и възхитително кафене. Независимо дали сте почитатели на изкуството или на историята, този музей предлага обогатяващо преживяване, което добавя дълбочина към списъка ви с неща за правене в Амстердам. Изследвайте, учете и се вдъхновявайте в Ермитажа в Амстердам!

Местоположение: Ермитажът в Амстердам е на 5 минути пеша от централната гара на Амстердам. Алтернативно може да се използва трамвай 2, 4 или 12, като крайната точка е спирка Waterlooplein.

Как да стигнете дотам: Разположен на брега на река Амстел, Ермитажът е лесно достъпен, независимо дали ходите пеша, карате колело или ползвате обществен транспорт. За тези, които шофират, е на разположение паркинг на Waterlooplein 2.

Достъпност: Ермитажът осигурява удобно посещение за всички с удобните си съоръжения за инвалидни колички. Асансьорите осигуряват достъп до всички етажи на музея, а на разположение са и достъпни бани.

Работно време: Ермитажът в Амстердам работи от 9:00 до 17:00 ч. от вторник до неделя. Моля, имайте предвид, че той остава затворен в понеделник и на официални празници.

Билети: Осигурете си билети за Ермитажа в Амстердам онлайн или директно в музея. Билетите за възрастни струват 22 евро, за пенсионери (65+) – €18, а за студенти – €16. Входът за деца под 18 години е безплатен. При закупуване на всеки билет се предоставя безплатен аудиогид на 14 езика.

Тропенмузеум

Amsterdam Attractions Tropenmuseum

Добавете нотка глобална култура към списъка си със занимания в Амстердам с посещение на Тропенмузеум. Този завладяващ музей е посветен на представянето на различни култури от цял свят. Разположен във впечатляваща историческа сграда, Tropenmuseum предлага експонати на различни теми като музика, религия и ежедневие от различни континенти. Тук ще откриете богатство от културни съкровища – от африканско изкуство до азиатски текстил. В музея се провеждат и интерактивни изложби и занимания за деца, което го прави фантастична семейна атракция в Амстердам. Опознайте света, без да напускате града, в Тропенмузеум!

Местоположение: Тропенмузеум е само на 5 минути пеша от централната гара на Амстердам. Можете да изберете трамвай 2, 3 или 5 и да слезете на спирка Oosterpark.

Как да стигнете до там: Тропенмузеум е удобно разположен за лесен достъп, независимо дали ходите пеша, карате колело или ползвате обществен транспорт. За тези, които шофират, има паркинг на адрес Linnaeusstraat 27.

Достъпност: Тропенмузеумът осигурява удобно посещение за всички с удобните си съоръжения за инвалидни колички. В целия музей има рампи и асансьори, а на място има достъпни тоалетни.

Работно време: От вторник до неделя Tropenmuseum работи от 10:00 до 17:00 часа. Моля, имайте предвид, че в понеделник и на официални празници музеят остава затворен.

Билети: Осигурете си билети за Тропенмузеум онлайн или директно в музея. Билетите за възрастни струват €17, а за деца на възраст между 4 и 17 години – €15. Входът за деца на възраст под 4 години е безплатен. При закупуване на всеки билет се предоставя безплатен аудиогид на 14 езика.

Филмов Институт EYE

Amsterdam Attractions EYE Film Institute 

Филмовият институт EYE е задължителна атракция в Амстердам както за любителите на киното, така и за любопитните. Тази забележителна модерна сграда на северния бряг на река IJ е нещо повече от музей. Тя е кинематографично приключение! В института се помещава богата колекция от филми от всички жанрове, обхващаща историята на киното. Тук можете да гледате класически и съвременни филми, да разгледате интерактивни експонати за филмопроизводството и дори сами да застанете зад камерата. Със своите интересни експозиции и дейности EYE предлага уникално преживяване, което ще завладее любителите на киното от всички възрасти. Това е едно от онези вълнуващи неща за правене в Амстердам, които няма да искате да пропуснете!

Местоположение: Филмовият институт EYE се намира на адрес Overhoeksplein 2, 1031 KS в Амстердам, само на 10 минути пеша от централната гара на Амстердам. Можете също така да изберете трамваи 2, 5 или 12 и да слезете на спирка Waterlooplein.

Как да стигнете дотам: Филмовият институт се намира на удобно място за лесен достъп, независимо дали ходите пеша, карате колело или използвате обществен транспорт. За тези, които шофират, има паркинг на Waterlooplein 2.

Достъпност: Филмовият институт EYE осигурява удобно посещение за всички с удобните си съоръжения за инвалидни колички. Навсякъде в института има рампи и асансьори, а на място има достъпни тоалетни.

Работно време: Филмовият институт EYE работи от 11:00 до 18:00 часа от вторник до неделя. Моля, имайте предвид, че в понеделник и на официални празници той остава затворен.

Билети: Осигурете си билети за Филмовия институт EYE онлайн или директно на място в института. Билетите за възрастни струват €12, а за младежи на възраст между 13 и 17 години – €10. Входът за деца под 13-годишна възраст е безплатен. При закупуване на всеки билет се предоставя безплатен аудиогид на 13 езика.

Концертгебау

Amsterdam Attractions Concertgebouw

За любителите на музиката посещението на Концертгебау е абсолютно задължително, когато проучват какво да правят в Амстердам. Тази концертна зала от световна класа е известна с изключителната си акустика и в нея се провеждат над 900 концерта годишно. От класически симфонии до съвременни изпълнения – в Концертгебау има по нещо за всеки музикален вкус. Сградата е забележителна със своята грандиозна архитектура и елегантен декор. Независимо дали ще посетите концерт или обиколка с екскурзовод, посещението ви в Концертгебау ще бъде хармонична смесица от музика, история и култура, която ще ви допадне!

Местоположение: Концертгебау се намира само на 10 минути пеша от централната гара на Амстердам. Можете също така да изберете трамваи 2, 5 или 12 и да слезете на спирка Museumplein.

Как да стигнете дотам: Концертгебау е удобно разположен за лесен достъп, независимо дали ходите пеша, карате колело или ползвате обществен транспорт. За тези, които шофират, има паркинг на Museumplein 8.

Достъпност: Концертгебау осигурява удобно посещение за всички с удобните си съоръжения за инвалидни колички. В цялата сграда има рампи и асансьори, а на място има достъпни тоалетни.

Работно време: От понеделник до събота концертната зала Концертгебау работи от 9:00 до 17:00 часа, а в неделя – от 11:00 до 16:00 часа. Моля, имайте предвид, че на официални празници музеят остава затворен.

Билети: Осигурете си билети за концерта в Концертгебау онлайн или на касата. Цените на билетите обикновено варират от €20 до €150, в зависимост от събитието.

Музеят На Холандската Съпротива

Amsterdam Attractions The Dutch Resistance Museum

В Музея на холандската съпротива, който е едно от най-важните неща, които трябва да направите в Амстердам, се потопете в една мощна глава от холандската история. Този награждаван музей разказва историята на Нидерландия по време на Втората световна война, като се фокусира върху начина, по който обикновените граждани се съпротивляват на нацистката окупация. Ще разберете по-дълбоко този ключов исторически период чрез автентични артефакти, лични истории и интерактивни експонати. Музеят разполага и със специална секция за по-млади посетители, която оживява историята по увлекателен начин. Посещението на Нидерландския музей на съпротивата е образователно преживяване и почит към смелостта и устойчивостта. Това е атракция, която оставя трайно впечатление у всички, които я видят.

Местоположение: Холандският музей на съпротивата се намира само на 10 минути пеша от централната гара на Амстердам. Като алтернатива можете да изберете трамвай номер 9 и да слезете на спирка Hortus Botanicus.

Как да стигнете дотам: Холандският музей на съпротивата е удобно разположен за лесен достъп, независимо дали се движите пеша, с велосипед или с обществен транспорт. За тези, които шофират, има паркинг на адрес Plantage Middenlaan 21.

Достъпност: Холандският музей на съпротивата осигурява удобно посещение за всички с удобните си съоръжения за инвалидни колички. В целия музей са налични рампи и асансьори, а на място има достъпни тоалетни.

Работно време: От вторник до неделя Холандският музей на съпротивата работи от 10:00 до 17:00 часа. Моля, имайте предвид, че той остава затворен в понеделник и на официални празници.

Билети: Осигурете си билети за Холандския музей на съпротивата онлайн или директно в музея. Билетите за възрастни струват €15, а за младежи на възраст между 12 и 17 години – €13. Входът за деца под 12-годишна възраст е безплатен.

Музей На Чантите И Портмонетата

Amsterdam Attractions Museum of Bags and Purses

Добавете нотка стил към списъка си със забележителности в Амстердам с посещение на Музея на чантите и портмонетата. Този уникален музей е единственият по рода си в света, посветен изцяло на историческите чанти и портмонета. С колекция, която обхваща 500 години, ще видите всичко – от средновековни торбички до съвременни дизайнерски чанти. Музеят се помещава в красива къща с канал от 17-и век, което допринася за неговия чар. Независимо дали сте моден ентусиаст, или просто сте любопитни, разглеждането на Музея на чантите и портмонетата предлага увлекателно пътешествие из историята на модата, което е колкото образователно, толкова и стилно. Това е атракция, която не бива да пропускате, когато сте в Амстердам!

Местоположение: Музеят на чантите и портмонетата се намира само на 10 минути пеша от централната гара на Амстердам. Можете също така да изберете трамвай 1, 2 или 5 и да слезете на спирка Дам.

Как да стигнете дотам: Музеят на чантите и портмонетата се намира на удобно място за лесен достъп пеша, с велосипед или с обществен транспорт. За тези, които шофират, има паркинг на адрес Nieuwezijds Voorburgwal 33.

Достъпност: Музеят на чантите и портмонетата осигурява удобно посещение за всички с удобните си съоръжения за инвалидни колички. В целия музей има рампи и асансьори, а на място има достъпни тоалетни.

Работно време: От вторник до неделя Музеят на чантите и портмонетата работи от 10:00 до 17:00 часа. Моля, имайте предвид, че в понеделник и на официални празници музеят остава затворен.

Билети: Осигурете си билети за Музея на чантите и портмонетата онлайн или директно в музея. Билетите за възрастни струват €12, а за деца на възраст между 6 и 17 години – €10. Входът за деца под 6 години е безплатен.

Еврейски Исторически Музей

Amsterdam Attractions The Jewish Historical Museum

Запознайте се с богатото еврейско наследство на Амстердам в Еврейския исторически музей, който е важна забележителност в града. Разположен в сърцето на стария еврейски квартал, този музей предлага изчерпателен поглед върху еврейската история, култура и религия. Музеят се помещава в четири бивши синагоги и разполага с разнообразна колекция от артефакти, документи и интерактивни експозиции. Посещението ви ще бъде образователно и трогателно – от изучаването на вековни традиции до разбирането на опита на общността по време на Втората световна война. За тези, които се интересуват от история и култура, добавянето на Еврейския исторически музей към списъка ви с неща за правене в Амстердам е обогатяващ избор, който предлага задълбочен поглед към миналото на града.

Местоположение: Еврейският исторически музей се намира само на 10 минути пеша от централната гара на Амстердам. Можете да изберете трамвай 2, 4 или 12 и да слезете на спирка Waterlooplein.

Как да стигнете дотам: Еврейският исторически музей е удобно разположен за лесен достъп – пеша, с велосипед или с обществен транспорт. За тези, които шофират, има паркинг на Waterlooplein 2.

Достъпност: Еврейският исторически музей осигурява удобно посещение за всички с удобните си съоръжения за инвалидни колички. В целия музей има рампи и асансьори, а на място има достъпни тоалетни.

Работно време: Еврейският исторически музей работи от 11:00 до 17:00 часа от вторник до неделя. Моля, имайте предвид, че той остава затворен в понеделник и на официални празници.

Билети: Осигурете си билети за Еврейския исторически музей онлайн или директно в музея. Билетите за възрастни струват €15, а за младежи на възраст между 12 и 17 години – €13. Входът за деца под 12-годишна възраст е безплатен.

Brouwerij ‘t IJ (Пивоварна)

Amsterdam Attractions Brouwerij 't IJ (Brewery)

Ако сте любители на бирата, посещението на Brouwerij ‘t IJ е едно от най-важните неща, които трябва да направите в Амстердам. Тази популярна микропивоварна, разположена до вятърната мелница De Gooyer, е известна с голямото си разнообразие от органични бири. Тук можете да направите обиколка с екскурзовод, за да се запознаете с процеса на варене на бира и историята на тази уникална пивоварна. След обиколката можете да опитате някои от най-добрите им бири в заведението на място, докато се наслаждавате на гледката към емблематичната вятърна мелница. Със своята приятелска атмосфера и отлични бири Brouwerij ‘t IJ предлага автентично холандско преживяване, което със сигурност ще бъде акцент в посещението ви в Амстердам.

Местоположение: Brouwerij ‘t IJ се намира само на 10 минути пеша от централната гара на Амстердам. Можете също така да изберете трамваи 2, 5 или 12 и да слезете на спирка Funenkade.

Как да стигнете дотам: Brouwerij ‘t IJ е удобно разположен за лесен достъп, независимо дали ходите пеша, карате колело или използвате обществен транспорт. За тези, които шофират, е на разположение паркинг на Funenkade 10.

Достъпност: Brouwerij ‘t IJ осигурява удобно посещение за всички с удобните си съоръжения за инвалидни колички. В цялата пивоварна има рампи и асансьори, а на място има и достъпни тоалетни.

Работно време: От сряда до неделя Brouwerij ‘t IJ работи от 14:00 до 22:00 часа. Моля, имайте предвид, че в понеделник и вторник тя остава затворена.

Билети: За посещението на Brouwerij ‘t IJ не се изискват билети. За обиколките и дегустациите обаче се заплащат такси. Екскурзиите струват €7 за възрастни и €5 за деца на възраст между 6 и 12 години, а дегустациите варират от €5 до €10 в зависимост от броя на опитаните бири.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото

Pin It on Pinterest