Запознайте се със Санторини, Гърция - скъпоценен камък сред най-популярните плажове в Европа. Известен със своите спиращи дъха гледки и кристално чисти води, Санторини е задължителна туристическа дестинация за следващата ви почивка или ваканция. Неповторимата красота на острова, белязана от белосани сгради и ярки сини куполи, обещава незабравимо преживяване. Независимо дали търсите приключения или почивка, Санторини предлага всичко. Възползвайте се от възможността да разгледате един от най-зашеметяващите плажове в Европа. Започнете да планирате пътуването си до този живописен рай още днес!

Attractions in Budapest

Топ 25 Забележителности В Будапеща: Запознайте Се Със Сърцето На Унгария

Будапеща, оживената столица на Унгария, е град, който с лекота съчетава старото с новото, традициите с иновациите и историята с модерността. Това е място, където архитектурни чудеса от минали векове се извисяват сред модерни кафенета и оживени пазари. Докато се разхождате по калдъръмените му улици, ще бъдете запленени от величието на имперското му минало и вдъхновени от динамичното му настояще. Будапеща обещава незабравимо пътешествие за всеки пътешественик със своята богата култура, завладяваща история, вкусна кухня и зашеметяващи пейзажи. Този пътеводител ще ви отведе на вълнуващо пътуване из 25-те най-важни забележителности на Будапеща, които трябва да посетите и които ще накарат сърцето ви да затрепти от вълнение. Пригответе се да откриете този омагьосващ град на брега на река Дунав!

Замъкът Буда

Buda Castle Attractions in Budapest

Кацнал високо над града на Замъчния хълм, замъкът Буда е една от най-емблематичните забележителности на Будапеща. Историческият комплекс на замъка датира от 13-и век и от 1987 г. е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. От него се открива спираща дъха гледка към река Дунав и към Пеща. В замъка се намират Унгарската национална галерия и Историческият музей на Будапеща, пълни с интересни експонати, представящи богатата история на Унгария.

Работно време: Дворовете на замъка Буда са отворени 24 часа в денонощието, през цялата година. Музеите в него обаче имат определено работно време. Унгарската национална галерия работи от вторник до неделя, от 10:00 до 18:00 часа. Историческият музей на Будапеща е отворен от вторник до неделя, между 10:00 и 16:00 ч. през зимата (от ноември до февруари), а през лятото (от март до октомври) продължава до 18:00 ч.

Местоположение: Замъкът Буда се намира на адрес Szent György tér 2, Будапеща, Унгария.

Маршрути: До замъка Буда може да се стигне с автобусна линия 16 от Deák Ferenc tér или с фуникуляра от верижния мост Széchenyi.

Достъпност: Замъкът е достъпен за хора в инвалидни колички, като има рампи и асансьори. Въпреки това някои зони в музеите могат да бъдат предизвикателство за хора с двигателни проблеми поради исторически архитектурни ограничения.

Билети и разходи: Входът в дворовете на замъка е безплатен. Билетите за музеите в замъка обаче са различни – за Унгарската национална галерия цената е около €8 за възрастни. Историческият музей на Будапеща струва около €6 за билет за възрастен.

Паркинг: Паркирането около замъка Буда е ограничено поради разположението му на върха на хълма, но има обществени паркинги на Szentháromság tér и Dísz tér, където можете да паркирате автомобила си срещу заплащане.

Най-добро време за посещение: Макар че замъкът Буда може да бъде посетен през цялата година, пролетта и есента предлагат приятно време, идеално за разглеждане. Посещенията рано сутрин или късно следобед предоставят зашеметяващи гледки към Будапеща по време на изгрев или залез слънце.

Сградата На Унгарския Парламент

Hungarian Parliament Building Attractions in Budapest

Сградата на унгарския парламент, зашеметяващ пример за неоготическа архитектура, е една от най-популярните забележителности в Будапеща. Нейният отличителен червен купол и сложни детайли я правят забележителна. Третата по големина сграда на парламента в света, в която се помещават безброй стаи и коридори, пълни с художествени и исторически съкровища.

Работно време: Сградата на парламента е отворена за обиколки с екскурзовод всеки ден от 8:00 до 18:00 ч. (от април до октомври) и от 8:00 до 16:00 ч. (от ноември до март).

Местоположение: Сградата на унгарския парламент се намира на адрес Kossuth Lajos tér 1-3, Будапеща.

Маршрути: До сградата на парламента можете да стигнете с метро линия М2, трамвайни линии 2 или 2А или автобусни линии 15 или 115 до станция Kossuth Lajos tér.

Достъпност: Сградата е достъпна за инвалидни колички и има асансьори. От съображения за сигурност обаче хората с проблеми с придвижването трябва да информират посетителския център за посещението си.

Билети и разходи: Цените на билетите за обиколките с екскурзовод варират в зависимост от националността и възрастта, но обикновено са от €6 до €12. Поради голямото търсене е препоръчително да резервирате билетите си предварително онлайн.

Паркинги: Има няколко платени паркинга наблизо, като например Lipótváros Parking Garage или Apcoa Parking Hungary, в близост до Szabadság tér.

Най-добро време за посещение: Сградата на унгарския парламент може да бъде посетена целогодишно. Тя обаче е прекрасна, когато е осветена през нощта. За по-малко тълпи обмислете посещение рано сутрин или в късния следобед.

Верижният Мост

Chain Bridge Attractions in Budapest

Верижният мост Сечени, с величествените си каменни лъвове и масивни железни вериги, е типичен символ на Будапеща. Този висящ мост свързва Буда и Пеща през река Дунав и предлага зашеметяваща гледка към градския пейзаж. Той е една от най-фотографираните забележителности на Будапеща.

Работно време: Верижният мост е отворен 24 часа в денонощието, през цялата година.

Местоположение: Верижният мост пресича река Дунав между Clark Ádám tér (откъм Буда) и Széchenyi István tér (откъм Пеща).

Маршрути: До моста можете да стигнете с трамвайни линии 2 или 19 или с метро линия М1 до станция Vörösmarty tér от страната на Пеща. От страната на Буда можете да вземете автобусна линия 16 до станция Clark Ádám tér.

Достъпност: Верижният мост е напълно достъпен за пешеходци, велосипедисти и превозни средства. Въпреки това той може да бъде предизвикателство за хора с двигателни проблеми поради стръмния си наклон и липсата на асансьори или рампи.

Билети и разходи: Преминаването пеша или с велосипед по моста не е скъпо.

Паркинг: Няколко платени паркинга се намират от двете страни на реката в близост до моста. Сред тях са гаражът Lipót на улица Eötvös (от страната на Пеща) и паркингът на замъка Буда на улица Ybl Miklós tér (от страната на Буда).

Най-добро време за посещение: Въпреки че можете да посетите града по всяко време, залезът или нощта предлагат очарователна гледка, когато забележителностите на Будапеща светят около вас. По това време е и по-малко претъпкано.

Рибарският Бастион

Fisherman's Bastion Attractions in Budapest

Рибарският бастион, със своите подобни на приказка кули и кулички, предлага едни от най-добрите панорамни гледки към Будапеща. Построен през XIX в. в чест на 1000-годишнината на унгарската държава, този неоромански паметник е една от най-посещаваните забележителности в Будапеща.

Работно време: Рибарският бастион е отворен 24 часа в денонощието, през цялата година. Горните кули обаче имат определено работно време – от 9:00 до 19:00 ч. между март и октомври и от 10:00 до 16:00 ч. между ноември и февруари.

Местоположение: Рибарският бастион се намира на Szentháromság tér, Будапеща.

Маршрути: До Рибарския бастион може да се стигне с автобусна линия 16 от Deák Ferenc tér или с фуникуляра от верижния мост Széchenyi.

Достъпност: Повечето зони са достъпни за хора с двигателни проблеми, но имайте предвид, че до горните кули водят няколко стъпала.

Билети и разходи: Входът за долните тераси е безплатен. За достъп до горните кули обаче се заплаща малка такса (около €3).

Паркинг: Паркирането в района на Рибарския бастион е ограничено поради разположението му на върха на хълма, но има обществени паркинги на Szentháromság tér и Dísz tér, където можете да паркирате автомобила си срещу заплащане.

Най-добро време за посещение: Рано сутрин или късно следобед се откриват зашеметяващи гледки към Будапеща по време на изгрев или залез слънце. По това време е и по-малко претъпкано.

Базиликата Свети Стефан

Stephen's Basilica Attractions in Budapest

Базиликата „Свети Стефан“, кръстена на първия унгарски крал, е зашеметяваща неокласическа катедрала и една от най-значимите религиозни сгради в Унгария. Нейната внушителна структура и красив интериор я превръщат в задължителна забележителност в Будапеща.

Работно време: Базиликата е отворена от 9:00 до 17:00 ч. в делнични дни, от 9:00 до 13:00 ч. в събота и от 13:00 до 17:00 ч. в неделя.

Местоположение: Св. Стефан се намира на адрес Szent István tér 1, Будапеща.

Маршрути: До базиликата може да се стигне с метро линия M3 до станция Arany János utca или с автобус номер 15 или трамвай номер 2 до Széchenyi István tér.

Достъпност: Базиликата е достъпна за хора в инвалидни колички, като има рампи и асансьори.

Билети и разходи: Входът в църквата е безплатен, но се предлага дарение от 200 HUF (около €0,60). Ако желаете да се изкачите до панорамната площадка в купола, се заплаща допълнителна такса (500 HUF или около 1,50 €).

Паркинги: Наблизо има няколко платени паркинга, като например Lipótváros Parking Garage или Apcoa Parking Hungary, в близост до Szabadság tér.

Най-добро време за посещение: По време на месата, когато можете да се насладите на органовата музика и спокойната атмосфера. За по-малко тълпи обмислете посещение рано сутрин или в късния следобед.

Площадът На Героите

Heroes Square Attractions in Budapest

Площадът на героите, или Hősök, е един от най-важните площади в Будапеща, известен с емблематичния си комплекс от статуи, изобразяващи седемте маджарски вождове и други влиятелни национални лидери. Този обект на световното наследство на ЮНЕСКО е задължителна забележителност в Будапеща заради историческото си значение и величие.

Работно време: Площадът на героите е открит обществен площад, отворен 24 часа в денонощието, през цялата година.

Местоположение: Площадът на героите се намира на Hősök tere, Будапеща.

Маршрути: До Площада на героите можете да стигнете с метро линия М1 до станция Hősök tere или с автобус номер 20Е, 30А или 105.

Достъпност: Площадът е напълно достъпен за хора с проблеми с придвижването, тъй като е равно и открито пространство.

Билети и разходи: Посещението на Площада на героите не струва нищо.

Паркинг: Наблизо има няколко платени паркинга, като например паркингът на Зоопарка или паркингът на къщата на Олоф Палме.

Най-добро време за посещение: Площадът може да бъде посетен по всяко време на деня. Посещенията рано сутрин или късно следобед обаче осигуряват прекрасно осветление за снимане. По това време е и по-малко претъпкан.

Остров Маргит

Margaret Island Attractions in Budapest

Остров Маргит, сгушен в сърцето на река Дунав между Буда и Пеща, е спокойно място за бягство в оживения град. Този пищен, зелен оазис предлага много атракции, сред които зоологическа градина, термални бани, театър и кино на открито и красиво оформени паркове. Той е предпочитан от местните жители и туристите за неангажиращи разходки, пикници и дейности на открито.

Работно време: Остров Маргит е отворен 24 часа в денонощието, през цялата година.

Местоположение: Остров Маргит е разположен в средата на река Дунав между моста Маргит (Margit híd) на юг и моста Арпад (Árpád híd) на север.

Маршрути: До остров Маргит може да се стигне с трамвайни линии 4 или 6 до станция Margit híd, след което се преминава пеша през моста Маргит. Можете също така да използвате автобусна линия 26, която минава през острова.

Достъпност: Островът е напълно достъпен за хора с проблеми с придвижването, с добре асфалтирани пътеки, подходящи за инвалидни и детски колички.

Билети и разходи: Входът на остров Маргит не струва нищо, но някои атракции, като термалната баня Палатинус, имат входни такси.

Паркинг: Достъпът на автомобили до острова е ограничен, но има платени паркинги в двата му края близо до моста Маргит и моста Арпад.

Най-добро време за посещение: Макар че островът може да се посещава целогодишно, от пролетта до есента са приятни периоди за посещение, когато можете да използвате пълноценно съоръженията на открито.

Църква Матияш

Matthias Church Attractions in Budapest

Църквата Матияш (Mátyás-templom) е зашеметяваща римокатолическа църква в сърцето на квартал „Замък“. Нейните уникални покривни плочки с ромбовидна шарка и елегантни кули я правят една от най-поразителните забележителности на Будапеща. Църквата е била свидетел на многобройни коронации и сватби в историята, което допринася за нейното очарование.

Работно време: Църквата Матияш е отворена от 9:00 до 17:00 ч. в делнични дни, от 9:00 до 13:00 ч. в събота и от 13:00 до 17:00 ч. в неделя.

Местоположение: Църквата Матияш се намира на адрес Szentháromság tér 2, Будапеща.

Маршрути: Можете да стигнете до църквата Матияш с автобусна линия 16 от Deák Ferenc tér или с фуникуляра от верижния мост Széchenyi.

Достъпност: Повечето части на църквата са достъпни за хора с двигателни проблеми, но имайте предвид, че вътре има няколко стъпала.

Билети и разходи: Входната такса е около €6 за възрастни и €3 за студенти и пенсионери.

Паркинг: Паркирането около църквата Матияш е ограничено поради разположението ѝ на върха на хълма, но има обществени паркинги на Szentháromság tér и Dísz tér, където можете да паркирате автомобила си срещу заплащане.

Най-добро време за посещение: Посещенията рано сутрин са по-спокойни. Обмислете възможността да посетите някой от концертите за орган, които се провеждат редовно, за да се насладите на специално удоволствие.

Хълмът Гелерт И Цитаделата

Gellért Hill & Citadel Attractions in Budapest

Хълмът Гелерт, увенчан от Цитаделата и Статуята на свободата, предлага едни от най-добрите панорамни гледки към Будапеща. Хълмът е кръстен на Свети Жерар, който е бил хвърлен до смърт от планината. Цитаделата, построена първоначално като крепост през XIX в., днес е символ на свободата и една от най-посещаваните забележителности в Будапеща.

Работно време: Хълмът Гелерт и Цитаделата са отворени 24 часа в денонощието, през цялата година.

Местоположение: Хълмът Гелерт и Цитаделата се намират на Citadella sétány, Будапеща.

Маршрути: До хълма Гелерт може да се стигне с автобус номер 27 от Móricz Zsigmond körtér или с автобус номер 7 или трамвай номер 18 до Szent Gellért tér, след което следва стръмно изкачване по хълма.

Достъпност: Пътеките, водещи до хълма Гелерт, могат да бъдат стръмни и неподходящи за хора с двигателни проблеми. След като стигнете до върха обаче, повечето места са равни и достъпни.

Билети и разходи: Посещението на хълма Гелерт или Цитаделата не струва нищо.

Паркинг: Платен паркинг се намира на върха на хълма Гелерт, близо до Цитаделата (Citadella sétány).

Най-добро време за посещение: Посещенията при изгрев или залез слънце предлагат спиращи дъха гледки към Будапеща. По това време е и по-малко претъпкано.

Синагога На Улица Дохани

Dohány Street Synagogue Attractions in Budapest

Синагогата на улица Дохани, известна още като Голямата синагога, е най-голямата синагога в Европа и втората по големина в света. Този архитектурен шедьовър, построен в мавритански възрожденски стил, е място за поклонение и в него се помещават Унгарският еврейски музей и Мемориалната стая на Холокоста, което го прави важна културна и историческа забележителност на Будапеща.

Работно време: Синагогата е отворена от неделя до четвъртък, с различно работно време в зависимост от сезона. Обикновено тя е достъпна от 10:00 до 18:00 ч. през високия сезон (от април до октомври) и до 16:00 ч. през ниския сезон (от ноември до март). В петък и събота е затворен за съботата.

Местоположение: Синагогата на улица Дохани се намира на адрес Dohány utca 2, Будапеща.

Маршрути: До синагогата може да се стигне с метро линия М2 до станция Астория, с автобусна линия 7 или с трамвай номер 47 до Астория.

Достъпност: Основните части на Синагогата са достъпни за хора с двигателни проблеми. Някои части на музея обаче може да не са достъпни поради архитектурни ограничения.

Билети и разходи: Входната такса включва посещение на синагогата, музея и мемориалния парк. Цените варират между €10 и €15 в зависимост от възрастта и облекченията.

Паркинг: Наблизо има няколко платени паркинга, като Car Park Astoria или Q-Park Zenit Parking Garage.

Най-добро време за посещение: По-малко хора има рано сутрин или късно следобед. Имайте предвид, че е затворен за еврейските празници, така че проверете преди посещението си.

Унгарската Държавна Опера

Hungarian State Opera House Attractions in Budapest

Унгарската държавна опера е великолепна неоренесансова сграда и един от най-красивите оперни театри в света. Известна с отличната си акустика, тя е домакин на различни представления, включително опера, балет и класически концерти. Богатият ѝ интериор е украсен с фрески, скулптури и златни детайли, което я прави задължителна забележителност в Будапеща.

Работно време: Операта е отворена за обиколки с екскурзовод всеки ден от 15:00 до 16:00 часа. Часовете на представленията варират в зависимост от графика.

Местоположение: Унгарската държавна опера се намира на адрес: Andrássy út 22, Будапеща.

Маршрути: До Операта можете да стигнете с метро линия М1 до станция Опера или с автобусна линия 105 до Andrássy út (Опера).

Достъпност: Основните зони на операта са достъпни за хора с двигателни проблеми. Все пак, моля, имайте предвид, че поради архитектурни ограничения някои зони може да не са напълно достъпни.

Билети и разходи: Билетите за обиколка с екскурзовод струват около 13 евро за възрастни и 6,5 евро за студенти. Цените на билетите за представленията варират значително в зависимост от спектакъла и избора на място.

Паркинг: Наблизо има няколко платени паркинга, като например паркинг на улица Ó или паркинг на Lipótváros.

Най-добро време за посещение: Обиколка с екскурзовод ви позволява да разгледате зашеметяващите интериори през деня, но посещението на представление предлага незабравимо преживяване под позлатените сводове.

Термална Баня Сечени (Széchenyi)

Széchenyi Thermal Bath Attractions in Budapest

Термалната баня Сечени, разположена в сърцето на Градския парк, е най-огромната лечебна баня в Европа. Построена в красив необароков стил, тя е известна с лечебните си води, богати на минерали. С 18 басейна, включващи открити и закрити термални бани, плувни басейни и басейни за потапяне, тя предлага уникално спа преживяване в Будапеща.

Работно време: Термалната баня Сечени е отворена всеки ден от 6:00 до 22:00 часа.

Местоположение: Банята се намира на адрес Állatkerti krt. 9-11, Будапеща.

Маршрути: До термалната баня Сечени можете да стигнете с метро линия М1 до станция Сечени фюрде или с тролейбус номер 72 до Алаткерт.

Достъпност: Банята е достъпна за инвалидни колички, като има рампи и асансьори. Има също така уникални рамки за ходене във водата и асансьор в басейна за хора с двигателни проблеми.

Билети и разходи: Цените на билетите варират в зависимост от времето на посещение и включените услуги, но обикновено са от €17 до €23.

Паркинг: Наблизо има няколко платени паркинга, като например паркинга на Зоопарка или паркинга на Площада на героите.

Най-добро време за посещение: Макар че можете да посетите зоопарка по всяко време на деня, рано сутрин е по-малко претъпкано. Също така, помислете за една уникална традиция в Будапеща – нощно къпане под звездите.

Централна Пазарна Зала

Central Market Hall Attractions in Budapest

Централната пазарна зала, или Nagycsarnok, е най-големият и най-старият закрит пазар в Будапеща. Този оживен пазар, разположен в красива неоготическа сграда, предлага различни стоки – от пресни продукти, месо и сирена до унгарски специалитети като червен пипер и вино Токаджи. На горния етаж ще откриете сергии за продажба на занаятчийски изделия, дрехи и сувенири, което го прави задължителна за посещение забележителност в Будапеща както за любителите на храната, така и за купувачите.

Работно време: Централната пазарна зала е отворена от 6:00 до 18:00 часа в понеделник, от 6:00 до 18:00 часа от вторник до петък и от 6:00 до 15:00 часа в събота. В неделя е затворена.

Местоположение: Пазарът се намира на адрес Vámház krt. 1-3, Будапеща.

Маршрути: До Централния пазар можете да стигнете с трамвайни линии 2 или 47 или с метро линия M4 до станция Fővám tér.

Достъпност: Основните зони на пазара са достъпни за хора с проблеми с придвижването, като има асансьори за ползване.

Билети и разходи: Влизането на пазара не е платено, но си носете пари в брой за пазаруване!

Паркинг: Наблизо има няколко платени паркинга, като паркинг Франклин или паркинг на метростанция P+R Kelenföld.

Най-добро време за посещение: Ранните сутрешни посещения са по-малко претъпкани, което ви позволява да не бързате да разглеждате сергиите.

Замъкът Вайдахуняд

Vajdahunyad Castle Attractions in Budapest

Замъкът Вайдахуняд, разположен в Градския парк, е уникална туристическа забележителност в Будапеща, която показва архитектурната еволюция на Унгария. Този приказен замък, построен за празненствата по случай хилядолетието през 1896 г., включва реплики на сгради, представящи различни периоди и стилове – от романски до готически и бароков. В него се помещава Унгарският селскостопански музей, заобиколен от красив парк и езеро с лодки.

Работно време: Замъкът е отворен 24 часа в денонощието, през цялата година. Унгарският земеделски музей работи от вторник до неделя, от 10:00 до 17:00 часа.

Местоположение: Замъкът Вайдахуняд се намира на адрес Vajdahunyad vár, Будапеща.

Маршрути: До замъка Вайдахуняд можете да стигнете с метро линия М1 до станция Hősök tere или с тролейбус номер 72 до Állatkert.

Достъпност: Замъкът е достъпен за хора с инвалидни колички, като има рампи. Въпреки това някои зони в музея могат да бъдат трудни за хора с двигателни проблеми поради исторически архитектурни ограничения.

Билети и разходи: Входът за територията на замъка е безплатен. Билетите за музея вътре обаче струват около €5 за възрастни.

Паркинг: Наблизо има няколко платени паркинга, като например паркинга на Зоопарка или паркинга на Площада на героите.

Най-добро време за посещение: Въпреки че замъкът Вайдахуняд може да бъде посетен през цялата година, пролетта и есента предлагат приятно време, идеално за разглеждане. Посещенията рано сутрин или в късния следобед осигуряват прекрасно осветление за снимане.

Музеят На Изящните Изкуства

Museum of Fine Arts Attractions in Budapest

Музеят на изящните изкуства (Szépművészeti Múzeum) е един от най-известните музеи в Будапеща. В него се съхранява впечатляваща колекция от международно изкуство, обхващаща седем века, включително творби на прочути художници като Рафаел, Ел Греко, Веласкес, Рембранд и Гоя. След неотдавнашно обновяване музеят разполага и със зашеметяваща романска зала, която е шедьовър.

Работно време: Музеят на изящните изкуства е отворен от вторник до неделя от 10:00 до 18:00 ч. В понеделник е затворен.

Местоположение: Музеят се намира на Hősök tere, Будапеща.

Маршрути: До Музея на изящните изкуства можете да стигнете с метро линия М1 до станция Hősök tere или с автобус номер 20Е, 30А или 105.

Достъпност: Музеят е достъпен за хора с инвалидни колички и разполага с асансьори.

Билети и разходи: Обикновените билети за вход струват около €12, но за студенти и пенсионери се предлагат различни отстъпки.

Паркинг: Наблизо има няколко платени паркинга, като например паркинга на Зоопарка или паркинга на Площада на героите.

Най-добро време за посещение: Сутрините на делничните дни обикновено са по-малко претъпкани, което ви позволява да разгледате експонатите със собствено темпо.

Авеню Андраши И Музеят Терор Хаза

Andrassy Avenue & Terror Haza Museum Attractions in Budapest

Авеню Андраши, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, е един от най-емблематичните булеварди в Будапеща. Осеян с величествени неоренесансови имения и луксозни бутици, той води до Площада на героите и Градския парк. В средата на булеварда се намира Музеят на къщата на терора или Terror Háza Múzeum. Този музей е посветен на жертвите на унгарските фашистки и комунистически режими и предлага смразяващ поглед към някои от най-мрачните периоди в унгарската история.

Работно време: Авеню Андраши е отворено 24 часа в денонощието, през цялата година. Музеят „Къщата на терора“ работи от вторник до неделя, от 10:00 до 18:00 ч. В понеделник той е затворен.

Местоположение: Хотелът е разположен в центъра на гр: Авеню Андраши и Музеят на къщата на ужасите се намират на адрес: Andrássy út 60, Будапеща.

Маршрути: Можете да стигнете до Andrássy Avenue с метро линия M1 до всяка станция между Vörösmarty utca и Hősök tere. Музеят „Къщата на терора“ е най-близо до станция Vorosmarty Utca.

Достъпност: Повечето зони по булевард Андраши са достъпни за хора с проблеми с придвижването. Музеят „Къщата на терора“ също е достъпен за хора с инвалидни колички и разполага с асансьори.

Билети и разходи: Разходката по булевард Андраши не струва нищо. Билетите за Музея на къщата на терора обаче струват около €8 за възрастни, като за студенти и пенсионери има отстъпки.

Паркинг: Наблизо има няколко платени паркинга, като например гараж Lipótváros или гараж Oktogon.

Най-добро време за посещение: Макар че можете да посетите мястото по всяко време, ранните сутрешни или късните следобедни разходки по булевард „Андраши“ предлагат прекрасно осветление за снимки. По това време е и по-малко претъпкано.

Дунавска Променада

Danube Promenade Attractions in Budapest

Дунавската променада, простираща се между моста Елизабет и Верижния мост, предлага живописна разходка покрай бреговете на река Дунав. На тази живописна крайречна алея има исторически забележителности, кафенета и ресторанти. На нея се намира и прочувственият мемориал „Обувки на брега на Дунав“ в чест на евреите, убити по време на Втората световна война.

Работно време: Дунавската алея е отворена 24 часа в денонощието, през цялата година.

Местоположение: Крайбрежната алея се простира по протежение на пещенския бряг на река Дунав между моста Елизабет и Верижния мост.

Маршрути: Можете да стигнете до Дунавската алея с трамвайни линии 2 или 2А до всяка станция между Eötvös tér и Széchenyi István tér.

Достъпност: Крайбрежната алея е напълно достъпна за хора с двигателни проблеми, тъй като представлява равна, павирана алея.

Билети и разходи: Разходката по крайдунавската алея не струва нищо.

Паркинги: Наблизо има няколко платени паркинга, като например Lipótváros Parking Garage или Apcoa Parking Hungary, в близост до Szabadság tér.

Най-добро време за посещение: Разходките по залез слънце предлагат спиращи дъха гледки, когато забележителностите на Будапеща светят около вас. По това време е и по-малко претъпкано.

Обувките На Брега На Дунав

Shoes on Danube Bank Attractions in Budapest

Обувките на брега на Дунав е мощен мемориал на брега на река Дунав. Той отдава почит на хилядите евреи, застреляни от милиционери на Стрелковия кръст по време на Втората световна война и принудени да свалят обувките си, преди да бъдат екзекутирани на брега на реката. 60-те чифта железни обувки представляват изгубените им животи и са трогателно напомняне за трагичната история на Будапеща.

Работно време: Мемориалът „Обувки на брега на Дунав“ е отворен 24 часа в денонощието, през цялата година.

Местоположение: Мемориалът се намира на крайбрежната алея на Дунав в близост до сградата на Парламента, на адрес Id. Antall József rkp., Будапеща.

Маршрути: До мемориала можете да стигнете с трамвайни линии 2 или 2А до станция Kossuth Lajos tér.

Достъпност: Мемориалът е напълно достъпен за хора с двигателни проблеми и се намира на равна, павирана алея.

Билети и разходи: Посещението на този открит обществен мемориал не е скъпо.

Паркинги: Наблизо има няколко платени паркинга, като например Lipótváros Parking Garage или Apcoa Parking Hungary, в близост до Szabadság tér.

Най-добро време за посещение: Макар че можете да го посетите по всяко време, ранната сутрин или късният следобед осигуряват по-спокойни моменти за размисъл.

Музей Къщата На Терора

House of Terror Museum Attractions in Budapest

Музеят „Къщата на терора“, намиращ се на булевард „Андраши“, е забележителна атракция в Будапеща, която служи като смразяващо напомняне за потисническото минало на Унгария. Сградата някога е била седалище на фашистката партия „Стрелков кръст“, а по-късно на комунистическата тайна полиция. Днес тя е паметник на жертвите на тези режими и предлага на посетителите едно призрачно пътешествие из историята на Унгария през XX век.

Работно време: Музеят работи от вторник до неделя, от 10:00 до 18:00 ч. В понеделник е затворен.

Местоположение: Музеят „Къщата на терора“ се намира на адрес: Andrássy út 60, Будапеща.

Маршрути: До музея може да се стигне с метро линия М1 до станция Vörösmarty Utca или с автобус номер 105 до Andrássy út (Oktogon).

Достъпност: Музеят е достъпен за хора с инвалидни колички и разполага с асансьори.

Билети и разходи: Билетите за музея „Къщата на ужаса“ струват около €8 за възрастни, като за студенти и пенсионери има отстъпки.

Паркинг: Наблизо има няколко платени паркинга, като например Lipótváros Parking Garage или Oktogon Garage.

Най-добро време за посещение: Сутрините на делничните дни обикновено са по-малко претъпкани, което ви позволява да разгледате експонатите със собствено темпо. Тази атракция в Будапеща може да не е подходяща за малки деца поради графичното си съдържание.

Зоопарка И Ботаническата Градина В Будапеща

Budapest Zoo & Botanical Garden Attractions in Budapest

Зоологическата и ботаническата градина в Будапеща е една от най-старите зоологически градини в света и е популярна атракция в Будапеща. Домът на повече от 1000 вида животни предлага вълнуващ ден за любителите на животни от всички възрасти. Зоологическата градина разполага и с впечатляваща ботаническа градина с над 2000 вида растения, което я превръща в зелен оазис в сърцето на града.

Работно време: Зоопаркът и ботаническата градина в Будапеща са отворени всеки ден от 9:00 ч. до затваряне между 16:30 и 19:00 ч., в зависимост от сезона.

Местоположение: Зоологическата градина се намира на адрес Állatkerti krt. 6-12, Будапеща.

Маршрути: До зоологическата градина можете да стигнете с метро линия М1 до станция Széchenyi fürdő или с тролейбус номер 72 до Állatkert.

Достъпност: Зоологическата градина е пригодена за инвалидни колички и детски колички, с рампи. Инвалидни колички могат да се наемат на входа.

Билети и разходи: Цените на билетите варират в зависимост от възрастта, но обикновено са от €10 до €15. Предлагат се и семейни билети за двама възрастни и две деца на цена около €40.

Паркинг: Платен паркинг се намира в непосредствена близост до главния вход на Állatkerti körút.

Най-добро време за посещение: Сутрините на делничните дни обикновено са по-малко претъпкани. Освен това помислете за посещение през пролетта или есента, когато животните са по-активни, а времето е приятно за дейности на открито.

Парк Мементо

Memento Park Attractions in Budapest

Паркът Мементо, разположен в покрайнините на Будапеща, е уникална атракция, в която са представени статуи и паметници от комунистическия период на Унгария. Този музей на открито включва над 40 скулптури, бюстове и плочи на Ленин, Маркс и Енгелс. Той предлага завладяващ поглед към една значима епоха от унгарската история.

Работно време: Паркът Мементо е отворен всеки ден от 10:00 ч. до залез слънце.

Местоположение: Паркът се намира на адрес Balatoni út – Szabadkai utca sarok, Будапеща.

Маршрути: До парка Мементо можете да стигнете с автобус номер 150 от метростанция Kelenföld vasútállomás (линия M4) до спирка Memento Park.

Достъпност: Паркът е напълно достъпен за хора с двигателни проблеми, тъй като е равен и павиран.

Билети и разходи: Билетите струват около €5 за възрастни, като за ученици и пенсионери има отстъпки.

Паркинг: На входа на парка има безплатен паркинг.

Най-добро време за посещение: Макар че можете да посетите парка по всяко време на деня, ранната сутрин или късният следобед предлагат по-меко осветление, идеално за снимки. Като една от атракциите на открито в Будапеща, паркът е най-добре да се посещава при добри метеорологични условия.

Унгарски Национален Музей

Hungarian National Museum Attractions in Budapest

Унгарският национален музей, или Magyar Nemzeti Múzeum, е ключова забележителност в Будапеща, в която се съхранява най-обширната колекция от унгарски артефакти и експонати в света. Музеят предоставя цялостен преглед на завладяващата история и култура на Унгария – от праисторическите находки до съвременното изкуство.

Работно време: Унгарският национален музей е отворен от вторник до неделя от 10:00 до 18:00 ч. В понеделник е затворен.

Местоположение: Унгарският музей е разположен в центъра на гр: Музеят се намира на адрес Múzeum krt. 14-16, Будапеща.

Маршрути: Можете да стигнете до Унгарския национален музей с метро линия M3 до станция Kálvin tér или с автобусна линия 15 или трамвай номер 47 или 49 до Астория.

Достъпност: Музеят е достъпен за хора в инвалидни колички, като има рампи и асансьори.

Билети и разходи: Обикновените билети за вход струват около €6, но за студенти и пенсионери се предлагат различни отстъпки.

Паркинг: Наблизо има няколко платени паркинга, като Франклин Паркинг Хаус или Полак Гараж.

Най-добро време за посещение: Сутрините на делничните дни обикновено са по-малко претъпкани, което ви позволява да разгледате експонатите със собствено темпо. Тази забележителност в Будапеща предлага безплатен вход на национални празници (15 март, 20 август и 23 октомври) – идеално време за туристите, които се съобразяват с бюджета си.

Музей На Пинбола В Будапеща

Budapest Pinball Museum Attractions in Budapest

Музеят на пинбола в Будапеща, или Flippermuzeum, е уникална забележителност в Будапеща, която ви отвежда на носталгично пътешествие към златната ера на аркадните игри. Той е дом на една от най-големите колекции от пинболни машини в Европа с над 130 игри от различни епохи, които могат да се играят. Независимо дали сте любители на игрите или просто търсите забавление, този интерактивен музей гарантира страхотно прекарване.

Работно време: Музеят на пинбола е отворен от 16:00 до 24:00 ч. от сряда до петък, от 14:00 до 24:00 ч. в събота и от 10:00 до 22:00 ч. в неделя. Той е затворен в понеделник и вторник.

Местоположение: Музеят се намира на адрес Radnóti Miklós utca 18, Будапеща.

Маршрути: До Музея на пинбола можете да стигнете с метро линия M3 до станция Lehel tér, след което следва кратка разходка.

Достъпност: Музеят е достъпен за хора с инвалидни колички, като има рампи за ползване.

Билети и разходи: Билетите струват около 10 евро за възрастни и 5 евро за деца под 14 години. Това включва неограничена игра на всички машини, без да са необходими монети!

Паркинг: Наблизо има няколко платени паркинга, като например паркинг Westend City Center или Garage Lehel.

Най-добро време за посещение: Вечер в делничен ден обикновено е по-малко претъпкана, което ви дава повече свобода да разгледате и да играете игрите. Не забравяйте, че в понеделник и вторник е затворено.

Унгарска Национална Галерия

Hungarian National Gallery Attractions in Budapest

Унгарската национална галерия, която се помещава в грандиозния замък Буда, е задължителна забележителност в Будапеща за любителите на изкуството. Галерията представя богата колекция от унгарско изкуство от Средновековието до съвременни творби. Със своите над 100 000 експоната, включително картини, скулптури и графики, тя предлага завладяващо пътешествие из художествената история на Унгария.

Работно време: Галерията е отворена от вторник до неделя, от 10:00 до 18:00 ч. В понеделник тя е затворена.

Местоположение: Унгарската национална галерия се намира на адрес Szent György tér 2, Будапеща.

Маршрути: До галерията може да се стигне с автобус по линия 16 от Deák Ferenc tér или с фуникуляра от верижния мост Széchenyi.

Достъпност: Галерията е достъпна за инвалидни колички и разполага с асансьори. Инвалидни колички могат да се заемат безплатно от гардероба.

Билети и разходи: Обикновените билети за вход струват около €10, но за студенти и пенсионери се предлагат различни отстъпки.

Паркинг: Паркирането около замъка Буда е ограничено поради разположението му на върха на хълма, но има обществени паркинги на Szentháromság tér и Dísz tér, където можете да паркирате автомобила си срещу заплащане.

Най-добро време за посещение: Сутрините на делничните дни обикновено са по-малко претъпкани, което ви позволява да разгледате експонатите със собствено темпо.

Статуята На Свободата

Liberty Statue Attractions in Budapest

Статуята на свободата, или Szabadság Szobor, е известна забележителност в Будапеща на хълма Гелерт. Този висок паметник, който се вижда от различни точки на града, е издигнат през 1947 г. в памет на онези, които са жертвали живота си за независимостта на Унгария. Статуята държи вдигнат палмов лист като символ на мира.

Работно време: Статуята на свободата е открит обществен паметник, отворен 24 часа в денонощието, през цялата година.

Местоположение: Статуята на свободата се намира на Citadella sétány, Будапеща.

Маршрути: До Статуята на свободата може да се стигне с автобус номер 27 от Móricz Zsigmond körtér или с автобус номер 7 или трамвай номер 18 до Szent Gellért tér, след което следва стръмно изкачване по хълма Gellért.

Достъпност: Пътеките, водещи до Статуята на свободата, могат да бъдат стръмни и неподходящи за хора с двигателни проблеми. След като стигнете до върха обаче, повечето места са равни и достъпни.

Билети и разходи: Посещението на Статуята на свободата не струва нищо.

Паркинг: Платен паркинг има на върха на хълма Гелерт, близо до Citadella sétány.

Най-добро време за посещение: Посещенията при изгрев или залез слънце предлагат спиращи дъха гледки към Будапеща. По това време е и по-малко претъпкано.

2 коментара за “Топ 25 Забележителности В Будапеща: Запознайте Се Със Сърцето На Унгария

 1. Здравейте, планирам първото си пътуване до Будапеща и имам няколко въпроса.
  Удобен ли е градския транспорт за обиколка на забележителностите?
  Използвали ли сте обиколка с ексурзовод и доволни ли сте?
  Бих искала да опитам и традиционната унгарска храна, можете ли да ми препоръчате местни малки ресторантчета?
  Кой е най-удобният начин да стигнете до центъра на града от летището?
  Всякакви предложения за места за настаняване, разположени в центъра на града в близост до тези забележителности, ще бъдат високо оценени.
  Благодаря предварително!

  1. Здравейте! Будапеща е много приятен и красив град, особено за вечерни разходки.
   Общественият транспорт в Будапеща е доста добре устроен и лесен за използване. Препоръчвам ви да си вземете карта за неограничено пътуване в рамките на града.
   Препоръчвам Frici Papa Kifőzdéje, приятно реторантче с нормални цени. Но не мога да кажа нищо лошо за всичките места където сме хапвали, просто в Frici Papa Kifőzdéje ни беше най-приятно.
   От летището пътувахме с такси, стигнахме до хотела за около 30мин. Просто с деца и багаж не ни се буташе в автобуса.
   Отседнахме в центъра в Hotel Moments Budapest. Хотелът е удобен и на разумна цена, особено ако е с ранна резервация. Разхождахме се пеша до близките забележителности, а те не са малко. За другите места ползвахме градския транспорт, като цяло се ориентирахме с google maps и не сме имали проблеми. Просто разгледайте къде се намирта желаните от вас места и си организирайте маршрута

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото

Pin It on Pinterest