Запознайте се със Санторини, Гърция - скъпоценен камък сред най-популярните плажове в Европа. Известен със своите спиращи дъха гледки и кристално чисти води, Санторини е задължителна туристическа дестинация за следващата ви почивка или ваканция. Неповторимата красота на острова, белязана от белосани сгради и ярки сини куполи, обещава незабравимо преживяване. Независимо дали търсите приключения или почивка, Санторини предлага всичко. Възползвайте се от възможността да разгледате един от най-зашеметяващите плажове в Европа. Започнете да планирате пътуването си до този живописен рай още днес!

The 25 Most Interesting Sights in Prague

Перфектният Ви Маршрут: Открийте 25-те Най-интересни Забележителности В Прага

Добре дошли в сърцето на Европа, в града на стоте кули – Прага! Този омагьосващ град изобилства от история, чар и архитектурни чудеса, които ще ви пленят. Докато се разхождате по калдъръмените му улици, ще откриете множество забележителности, които разказват за богатото му минало и динамичното му настояще. От величествени замъци до очарователни площади, от китни кафенета до оживени пазари – Прага предлага незабравимо пътешествие за всеки пътешественик. В този пътеводител са подбрани 25-те най-вълнуващи забележителности в Прага. Така че закопчайте коланите и се пригответе да се впуснете във вълнуващо приключение, докато ви разкриваме магията и очарованието на този вековен град.

Замъкът Прага

Prague Castle - Sights in Prague

Пражкият замък е още една от забележителностите на Прага, които трябва да се видят. Този обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, разположен на висок хълм с изглед към града, е най-големият древен крепостен комплекс в света. Той е зашеметяваща амалгама от архитектурни стилове от готически до ренесансов, като на територията му се помещават множество дворци, църкви и градини. Централен елемент на замъка е великолепната катедрала „Свети Вит“, която се отличава със сложни витражи и висок шпил. Като една от най-известните забележителности в Прага, замъкът предлага спираща дъха гледка към града и завладяващо пътешествие из чешката история и култура.

Работно време

Замъкът Прага: 6:00 – 22:00 ч. 

Историческите сгради в рамките на замъка имат различно работно време:  

Април – Октомври: 9:00 – 17:00 Ч,  

Ноември – март: 9:00 – 16:00 Ч.

Местоположение

119 08 Прага 1, Република Чехия. Замъкът е разположен в квартал Храдчани, с изглед към Прага.

Обществен транспорт

Трамвай номер 22 ви отвежда директно до Пражкия замък. Можете да слезете на спирка „Pražský hrad“.

Най-близката метростанция е Malostranská на зелената линия (линия А). Оттам се стига пеша нагоре или можете да вземете трамвай номер 22 или 23.

Автобус номер 192 спира до замъка на спирка „Pražský hrad“.

Достъпност

Пражкият замък е частично достъпен за посетители с двигателни увреждания. Някои зони със стръмни стълби и неравни повърхности може да представляват предизвикателство. Въпреки това централните дворове и няколко ключови забележителности, включително Старият кралски дворец и катедралата „Свети Вит“, имат достъп за инвалидни колички. 

Билети и разходи

Входът в комплекса на Замъка Прага е безплатен, но за да влезете в историческите сгради, се плаща такса. Има два вида билети – кръг А (€14 ) и кръг Б (€12). Обиколка А включва катедралата „Свети Вит“, Стария кралски дворец, изложбата „Историята на Пражкия замък“, базиликата „Свети Георги“, Златната уличка с кулата „Далиборка“ и Праховата кула. Обиколка Б включва катедралата „Свети Вит“, Стария кралски дворец, базиликата „Свети Георги“ и Златната уличка с кулата „Далиборка“.

Паркинг

Платен паркинг в Pohořelec – на 10 минути пеша от замъка.

Паркинг на замъка Прага (Pražský hrad) – изисква предварителна резервация.

Паркинг на хотел Savoy – платен паркинг, достъпен за лица, които не са гости, на 5 минути пеша от замъка.

Най-доброто време за посещение

Най-доброто време за посещение на Пражкия замък е рано сутрин или късно следобед, за да се избегне струпването на хора. Ако искате да видите церемонията по смяна на караула, насочете се към обяд, когато се провеждат фанфари и церемония с флага.

Най-добрите периоди за посещение са пролетта (април-юни) и есента (септември-октомври), когато времето е приятно и градът е по-малко претъпкан. Въпреки това посещението на Замъка Прага през зимата също може да бъде вълшебно, особено ако има сняг.

Карловият Мост

Charles Bridge - Sights in Prague

Карловият мост несъмнено е една от най-емблематичните забележителности в Прага. Този исторически каменен мост, датиращ от XIV в., свързва Стария град и Мала страна над спокойната река Вълтава. Украсен с 30 статуи и скулптури, той предлага очарователна пешеходна пътека, по която да се потопите в панорамни гледки към замъка Прага и хоризонта на града. Като една от най-известните забележителности на Прага, Карловият мост е задължителен за посещение заради архитектурното си величие, романтична атмосфера и впечатляваща история. Независимо дали се разхождате по него на разсъмване, или по здрач, той обещава магическо преживяване, в което се съдържа очарованието на Прага.

Работно време

Карловият мост е достъпен 24 часа в денонощието, през цялата година.

Местоположение

110 00 Прага 1, Чешка република. Мостът свързва Стария град (Staré Město) и Мала страна (Malá Strana) на Прага.

Обществен транспорт

Най-близката метростанция е Staroměstská на зелената линия (линия А). От станцията до Карловия мост има кратко разстояние пеша.

Можете също така да вземете трамваи с номера 17 и 18 до спирка Staroměstská или трамваи с номера 2, 18 или 22 до спирка Malostranské náměstí.

Автобус номер 194 спира на спирка Malostranské náměstí, която е на кратко разстояние пеша от Карловия мост.

Достъпност

Карловият мост е напълно достъпен и подходящ за посетители от всички възрасти и с различни възможности. Калдъръмената пътека може да представлява леко предизвикателство за инвалидни колички или детски колички, но с повишено внимание е преодолима. Все пак имайте предвид, че в пиковите часове може да бъде претъпкана, което прави придвижването по-трудно.

Билети и разходи

Карловият мост е публичен паметник, като за преминаването по него не се заплаща входна такса. Можете да се насладите на зашеметяващите гледки и историческите статуи безплатно, което го прави една от най-привлекателните и евтини атракции в Прага.

Паркинг

Паркинг Рудолфинум – 10 минути пеша 

Паркинг на Националния театър – 15 минути пеша 

Паркинг на площад Малостранске – само на кратка разходка от Карловия мост

Най-доброто време за посещение

Най-доброто време за посещение на Карловия мост е рано сутрин или късно вечер. Тези часове ви позволяват да избегнете тълпите от туристи и да се насладите на спокойна разходка, докато се наслаждавате на зашеметяващата гледка към хоризонта на Прага.

Що се отнася до най-подходящото време на годината, Карловият мост предлага уникално удоволствие през всеки сезон. Пролетта и есента носят меко време и красиви цветове. Лятото предлага по-дълги дни и оживен уличен живот, а зимата може да превърне моста в снежна страна на чудесата.

Площад Стария Град

Old Town Square - Sights in Prague

Староместкият площад, сърцето на историческото ядро на Прага, несъмнено е една от най-интересните забележителности в Прага. Този вековен пазар, превърнал се в оживен градски център, е смесица от архитектурни стилове – от готика до барок и ренесанс. На площада се намират някои от най-емблематичните забележителности на Прага, сред които Астрономическият часовник, църквата Тин и църквата Свети Николай. Със своята оживена атмосфера, шумни кафенета, улични изпълнители и сезонни пазари Староместкият площад предлага автентичен вкус на духа и очарованието на Прага. Той е задължително място за посетителите, които искат да се потопят в богатата история и култура на града.

Работно време

Староместкият площад е обществен площад, така че е отворен 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, през цялата година. Отделните забележителности в рамките на площада, като например Астрономическият часовник или църквата в Тин, обаче имат собствено работно време.

Местоположение

Staroměstské nám., 110 00 Staré Město, Чешка република. Площадът е разположен в центъра на Стария град на Прага, известен с историческия си чар и оживена атмосфера.

Обществен транспорт

Най-близката метростанция е Staroměstská на зелената линия (линия А), на 5 минути пеша от площада.

Трамваи с номера 2, 17 и 18 спират на спирка Staroměstská, в близост до площада.

Автобус номер 194 спира на спирка Staroměstská, на кратко разстояние пеша от Староместския площад.

Достъпност

Староместкият площад като цяло е достъпен за посетители с двигателни увреждания. Площадът е равен и павиран, което го прави лесен за придвижване с инвалидна или детска количка. Въпреки това някои от околните исторически сгради и забележителности могат да имат стъпала или неравни повърхности.

Билети и разходи

Достъпът до Стария градски площад е безплатен.

Паркинг

Паркингът на търговски център Palladium е голям подземен паркинг на около 10 минути пеша от площада.

Паркинг Рудолфинум – друг подземен паркинг, на около 7 минути пеша от площада.

Най-доброто време за посещение

Най-доброто време за посещение на Стария градски площад е рано сутрин или късно вечер, когато е по-малко претъпкан и можете истински да оцените красотата и атмосферата му. Площадът е особено вълшебен при изгрев и залез слънце.

Площадът е красив през всички сезони. Особено очарователен обаче е, когато по време на Коледа и Великден се организират традиционни пазари. Ако посещавате площада през лятото (от юни до август), бъдете готови за по-големи тълпи, тъй като това е пиковият туристически сезон в Прага.

Катедралата Свети Вит

St. Vitus Cathedral - Sights in Prague

Катедралата „Свети Вит“ е една от най-внушителните забележителности в Прага, която се намира в комплекса на Пражкия замък. Този зашеметяващ готически шедьовър е място за поклонение и символ на чешката национална идентичност и гордост. Великолепният ѝ интериор е украсен с изящни витражи, сложни скулптури и гробници на много чешки крале и императори на Свещената римска империя. От Голямата южна кула на катедралата се открива панорамна гледка към Прага, което я прави задължителна атракция за всеки пътешественик. Катедралата „Свети Вит“ въплъщава душата на този очарователен град с богатата си история и спираща дъха архитектура.

Работно време

От април до октомври: От понеделник до събота от 9:00 до 17:00 ч., в неделя от 12:00 до 17:00 ч.

От ноември до март: от 18:00 ч: От понеделник до събота от 9:00 до 16:00 ч., в неделя от 12:00 до 16:00 ч.

Местоположение

III. nádvoří 48/2, 119 01 Прага 1, Чешка република. Катедралата се намира в комплекса на Пражкия замък в квартал Храдчани.

Обществен транспорт

С трамвай номер 22 можете да стигнете директно до Пражкия замък. Можете да слезете на спирка „Pražský hrad“.

Най-близката метростанция е Malostranská на зелената линия (линия А). Оттам се стига пеша нагоре или можете да вземете трамвай номер 22 или 23.

Автобус номер 192 спира до замъка на спирка „Pražský hrad“.

Достъпност

Катедралата „Свети Вит“ е достъпна за посетители с двигателни увреждания. Рампите на входа и в цялата катедрала позволяват на хората в инвалидни колички да разгледат основните зони. Въпреки това до някои части на катедралата, като Голямата южна кула, се стига само по стълби. 

Билети и разходи

Входът за катедралата „Свети Вит“ е включен в билета за замъка Прага. Обиколка А (€14) и обиколка Б (€12) имат достъп до катедралата.

Ако обаче желаете да се изкачите на Голямата южна кула за панорамна гледка към Прага, се заплаща допълнителна такса от €6.

Паркинг

Платен паркинг в Pohořelec – на 10 минути пеша от замъка.

Паркинг на Пражкия замък (Pražský hrad) – изисква предварителна резервация.

Паркинг на хотел Savoy – платен паркинг, достъпен за лица, които не са гости, на 5 минути пеша от замъка.

Най-доброто време за посещение

Най-доброто време за посещение на катедралата „Свети Вит“ е рано сутрин или късно следобед, когато е по-малко претъпкана. Опитайте се да избягвате почивните дни и пиковите туристически сезони.

Ежегодно пролетта (от април до юни) и есента (от септември до октомври) са идеалното време, тъй като времето е приятно, а тълпите от туристи са по-малки.

Астрономическият Часовник

Astronomical Clock - Sights in Prague

Астрономическият часовник, или Орлой, е една от най-завладяващите забележителности в Прага. Този средновековен часовник, разположен на Староместкия площад, датира от 1410 г., което го прави третият най-стар астрономически часовник в света и най-старият все още работещ. На всеки час тълпи се събират, за да станат свидетели на „Разходката на апостолите“ – очарователно механично представление, което не спира да очарова. Сложният дизайн и астрономическият циферблат на часовника са свидетелство за научния и художествения гений на Средновековието. Като една от най-големите забележителности на Прага, той е задължително място за посещение за всеки, който се интересува от история, астрономия или просто оценява уникални културни съкровища.

Работно време

Астрономическият часовник може да се види 24/7 от Староместкия площад. Шоуто „Разходка на апостолите“ се провежда на всеки кръгъл час от 9:00 до 23:00 ч. 

За тези, които се интересуват от изкачване на кулата за панорамна гледка към Прага, кулата е отворена от април до октомври:

Понеделник, 11:00 – 22:00 ч. 

Вторник – Неделя: 9:00 – 22:00 ч.

Ноември – Март: всеки ден от 9:00 до 20:00 ч.

Местоположение

Астрономическият часовник се намира на Староместкия площад, 110 00 Staré Město, Прага, Чешка република. Монтиран е на южната стена на кулата на Старото кметство.

Обществен транспорт

Метро линия А до станция Staroměstská, след което се стига за 5 минути пеша.

Трамваи с номера 2, 17 или 18 до спирка Staroměstská, след което се стига пеша.

Автобус номер 194 до спирка Staroměstská, след което има кратка разходка.

Достъпност

Астрономическият часовник на Староместкия площад е лесно достъпен за всички. Моля, имайте предвид обаче, че до кулата на Старото кметство, от която се открива панорамна гледка към Прага, се стига по стълби и с асансьор. Асансьорът може да се ползва за инвалидни колички.

Билети и разходи

Разглеждането на Астрономическия часовник от Стария градски площад е безплатно. Ако обаче желаете да се изкачите на кулата на Старото кметство, за да се насладите на панорамна гледка към Прага. В този случай се заплаща такса от €10,50 за възрастни, €7 за студенти и пенсионери и €5,50 за деца.

Паркинг

Паркинг на търговски център Palladium – голям подземен паркинг, на около 10 минути пеша от площада.

Паркинг на универсален магазин Котва – друго значително съоръжение, на около 10 минути пеша.

Най-доброто време за посещение

Най-доброто време за посещение на Астрономическия часовник е в часа, когато можете да станете свидетели на шоуто „Разходката на апостолите“. За да избегнете големите тълпи, помислете за посещение рано сутрин или късно вечер.

Годишно Прага е красива през цялата година. Въпреки това пролетта (от април до юни) и есента (от септември до октомври) предлагат приятно време и по-малко туристи. През декември на Староместкия площад се провежда вълшебен коледен базар, който придава празнично очарование на посещението ви.

Вацлавският Площад

Wenceslas Square- Sights in Prague

Вацлавският площад е една от най-емблематичните забележителности в Прага. Този оживен булевард, разположен в сърцето на Новия град, е наситен с история и значение. Той е станал безмълвен свидетел на много ключови моменти в чешката история, включително на кадифената революция през 1989 г. Днес той е оживен търговски и социален център, осеян с магазини, ресторанти и хотели. Неговата корона е грандиозният Национален музей в единия край и извисяващата се статуя на Свети Вацлав на кон от друга страна. Като една от основните забележителности на Прага, Вацлавският площад предлага завладяваща смесица от минало и настояще.

Работно време

Вацлавският площад е обществен площад и е отворен по всяко време на денонощието, 7 дни в седмицата. Въпреки това магазините, ресторантите и другите предприятия около площада имат индивидуално работно време. 

Местоположение

110 00 Nové Město, Чешка република. Площадът се намира в Новия град на Прага (Nové Město), като се простира от Националния музей и Пражката държавна опера в единия край до улица Na Příkopě на другия.

Обществен транспорт

Метростанциите Muzeum (линии A и C) и Můstek (линии A и B) се намират в двата края на площада.

Трамваи с номера 3, 9, 14 и 24 спират в близост до Вацлавския площад.

Автобуси с номера 175, 904, 905, 907 и 909 имат спирки в близост до площада.

Достъпност

Вацлавският площад е напълно достъпен за посетители с двигателни увреждания. Равната площ има широки, павирани алеи, подходящи за инвалидни колички и детски колички. Повечето магазини, ресторанти и други съоръжения на площада са пригодени за инвалидни колички. 

Билети и разходи

Достъпът до Вацлавския площад е напълно безплатен. Отделни забележителности, като Националния музей или събития на площада, могат да имат отделни входни такси. 

Паркинг

Паркинг на универсален магазин Kotva – голям подземен паркинг на около 10 минути пеша от площада.

Паркинг на Националния театър – друга възможност за подземен паркинг, на около 10 минути пеша от площада.

Паркинг на търговски център Alladium – този голям търговски център предлага охраняем подземен паркинг и е на около 15 минути от Вацлавския площад.

Най-доброто време за посещение

Вацлавският площад е оживен център по всяко време на деня. Все пак той е особено оживен в късния следобед и вечер, когато местни жители и туристи се стичат към неговите магазини, ресторанти и кафенета. 

През цялата година Вацлавският площад има какво да предложи. През лятото можете да се насладите на оживената атмосфера с уличните изпълнители и възможностите за хранене на открито. През зимата се провежда вълшебният коледен пазар, който превръща площада в празнична страна на чудесата. Пролетта и есента също са чудесно време за посещение, тъй като времето обикновено е меко, а площадът е по-малко претъпкан.

Зоопаркът в Прага

Prague Zoo - Sights in Prague

Пражкият зоопарк, разположен в квартал Троя, представлява резерват за диви животни от световна класа и е една от най-добрите атракции за семейства в Прага. Той е дом на над 5000 животни, представляващи близо 700 вида, включително много редки и застрашени. Разположението на зоологическата градина ви кара да се чувствате като на вълнуващо световно сафари, като експозициите варират от африканската савана до индонезийската джунгла. Сред акцентите са Долината на слоновете, Индонезийската джунгла и Павилионът на горилите. Този обширен зелен оазис предлага и зашеметяващи гледки към Прага. Като една от най-интересните забележителности в Прага, посещението на зоологическата градина в Прага обещава един изпълнен със забавление ден на открития и познания.

Работно време

Януари, Февруари: 9:00 – 16:00 Ч.

Март: 9:00 – 17:00 Ч.

Април, Май: 9:00 – 18:00 Ч.

Юни, Юли, Август: 9:00 Ч. – 19:00 Ч.

Септември, Октомври: 9.00 – 18.00 ч.

Ноември, Декември: 9.00 – 16.00 ч.

Моля, имайте предвид, че билетните каси затварят един час преди затварянето на зоологическата градина.

Местоположение

U Trojského zámku 120/3, 171 00 Praha 7-Troja, Чешка република. Зоологическата градина се намира в квартал Троя в северната част на Прага.

Обществен транспорт

Автобус номер 112 от метростанция Nádraží Holešovice (линия C) ви отвежда директно до зоологическата градина.

Можете да вземете и живописен речен ферибот от центъра на града до Подхоржи, а след това до зоологическата градина има кратка разходка.

През лятото има уникален зообус, който се движи директно от метростанция Nádraží Holešovice до зоологическата градина в Прага.

Достъпност

Зоологическата градина в Прага е достъпна предимно за посетители с двигателни увреждания. Има асфалтирани пътеки, рампи и достъпни тоалетни. Зоологическата градина предлага и безплатен наем на инвалидни колички и електрически скутери на главния вход. Въпреки това някои зони може да са трудни поради хълмистия терен.

Билети и разходи

Билетите за възрастни струват €10, а за деца от 3 до 15 години и пенсионери над 70 години – €7. Семейните билети (2 възрастни + 2 деца) са на цена от €29.

Паркинг

Зоологическата градина в Прага разполага с два паркинга – главен паркинг (P1) и долен паркинг (P2). И двата са платени паркинги. 

Основен паркинг (P1): Намира се в близост до главния вход на зоологическата градина. Цената му е около €5 за целия ден.

Долен паркинг (P2): Разположен в близост до южния вход на зоологическата градина, той е по-малък и струва около €5 за целия ден. 

Най-доброто време за посещение

Най-доброто време за посещение на зоологическата градина в Прага е сутрин, когато животните са най-активни, а зоологическата градина е по-малко претъпкана. Работните дни обикновено са по-спокойни от почивните дни.

Ежегодно пролетта (от април до юни) и есента (от септември до октомври) са идеалното време, тъй като времето е приятно. Лятото обаче също може да бъде приятно, тъй като зоологическата градина е домакин на различни специални събития. През зимата някои животни може да не са изложени на показ поради студеното време, но все пак можете да се насладите на експозициите на закрито.

Национален Театър

National Theatre - Sights in Prague

Националният театър, известен на чешки като „Národní divadlo“, е емблема на националната идентичност и значима атракция в Прага. В тази зашеметяваща неоренесансова сграда на брега на река Вълтава се провеждат оперни, балетни и драматични представления. Нейният златен покрив и сложни интериори свидетелстват за архитектурното величие на града. Театърът е изиграл ключова роля в развитието на чешката музика, танц и драматично изкуство. Като една от най-завладяващите забележителности в Прага, той предлага на посетителите възможност да се потопят в представления от световна класа, докато се наслаждават на историческия му чар.

Работно време

Касата на Националния театър е отворена от понеделник до неделя от 10:00 до 18:00 ч. или до началото на последното представление. Графикът на представленията варира, затова се препоръчва да проверите официалния уебсайт за конкретните часове на представленията. Моля, имайте предвид, че театърът е затворен на някои официални празници и по време на лятната ваканция (обикновено от края на юли до края на август). 

Местоположение

Národní 2, 110 00 Nové Město, Чешка република. Разположен е на брега на река Вълтава в района на Прага – Ново Место.

Обществен транспорт

Най-близките трамвайни спирки са „Národní divadlo“ и „Národní třída“. Тук спират трамваи 2, 9, 17, 18, 22 и 23.

Най-близката метростанция е Národní třída на жълтата линия (линия B). От станцията до театъра има кратко разстояние пеша.

Автобус номер 176 спира на спирка „Národní divadlo“.

Достъпност

Националният театър е достъпен за посетители с двигателни увреждания. В кабините има места за инвалидни колички, а театърът предлага асансьор и достъпни тоалетни. Посетителите с увреден слух могат да използват системата за индукционна примка, осигурена в зрителната зала. 

Билети и разходи

Цените на билетите за представленията в Националния театър варират в зависимост от спектакъла и категорията места. Обикновено таксите варират от €3 до €30.

Паркинг

Паркинг на Националния театър (Národní divadlo) – намира се в непосредствена близост до театъра.

Паркинг на универсалния магазин Котва (Kotva Department Store Parking) – намира се на 10 минути пеша от театъра.

Паркинг на търговски център Palladium – на 15 минути пеша от театъра.

Най-доброто време за посещение

Най-доброто време за посещение на Националния театър зависи от графика на представленията. Обикновено вечер се играят повечето представления, които предлагат вълшебна атмосфера под ослепителните светлини на театъра.

Годишно театралният сезон продължава от септември до юни, с лятна почивка през юли и август. Май и юни са вдъхновяващи, тъй като в тях често се провеждат специални събития и фестивали. Въпреки това, всяко време през театралния сезон може да осигури незабравимо преживяване на чешкото сценично изкуство в тази емблематична Пражка атракция.

Хълмът Петрин и Наблюдателната Кула 

Petrin Hill and Observation Tower - Sights in Prague

Хълмът Петрин и наблюдателната кула са сред най-интересните забележителности в Прага, които предлагат уникално съчетание от природна красота и панорамна гледка към града. Над левия бряг на града хълмът Петрин е пищен оазис с красиво поддържани градини, живописни места за пикник и спокойни пешеходни пътеки. Главната атракция тук е Петринската наблюдателна кула. Често сравнявана с парижката Айфелова кула, тази 63-метрова конструкция предоставя неповторима гледка към хоризонта на Прага. Изкачването на нейните 299 стъпала е полезно преживяване, което всеки посетител трябва да включи в списъка си с пражки забележителности.

Работно време

Хълмът Петрин е отворен за посетители през цялата година, 24 часа в денонощието.

Наблюдателната кула на Петрин има различно работно време в зависимост от сезона:

От Април до Септември: 10:00 – 22:00 ч.

От Октомври до Март: 10:00 – 20:00 Ч.

От Ноември до Февруари: 10:00 – 18:00 Ч.

Моля, обърнете внимание, че последният вход е винаги половин час преди затварянето.

Местоположение

Petřínské sady 633, 118 00 Прага 1, Чешка република. Хълмът и кулата се намират в района на Мала Страна в Прага.

Обществен транспорт

Трамваи с номера 9, 12, 15, 20 или 22 до спирка „Újezd“. Оттам можете да се изкачите пеша до хълма или да се качите на фуникуляра.

Фуникулярът „Петрин“ се движи от долната част на хълма (близо до трамвайната спирка „Újezd“) до върха. Той работи от 9:00 до 23:30 ч. с интервали от 10 до 15 минути.

Достъпност

Хълмът Петрин е достъпен за посетители с двигателни увреждания чрез фуникуляра, който е пригоден за инвалидни колички. Пътеките на хълма като цяло са добре поддържани, въпреки че някои от тях могат да бъдат стръмни или неравни.

Наблюдателната кула на Петрин обаче не е достъпна за инвалидни колички, тъй като за да се стигне до върха, е необходимо да се изкачи спираловидно стълбище с 299 стъпала.

Билети и разходи

Входът за хълма Петрин е безплатен. За наблюдателната кула на Петрин билетите за възрастни струват €4, а билетите с отстъпка за деца, студенти и пенсионери са €2. Семейни билети (2 възрастни + 2 деца) се предлагат за €10.

Моля, имайте предвид, че на билетната каса се приемат само пари в брой в чешки крони. За ваше удобство обаче на място има машина за обмяна на валута.

Паркинг

Malostranske Namesti (Малострански площад) – Платен паркинг, на около 10 минути пеша от станцията на фуникуляра в подножието на хълма Петрин.

Паркинг Рудолфинум (Rudolfinum) – Закрит платен паркинг, на около 20 минути пеша или на кратко разстояние с трамвай.

Най-доброто време за посещение

Най-доброто време за посещение на хълма Петрин и наблюдателната кула е рано сутрин или късно следобед, когато светлината е идеална за снимане и районът е по-малко претъпкан. 

Хълмът Петрин е красив през цялата година. Пролетта (от април до юни) носи разцъфнали цветя, а есента (от септември до октомври) предлага жива зеленина. През лятото (юли-август) това е отлично място за пикник или спокойна разходка на сянка. През зимата може да се превърне във вълшебна снежна страна на чудесата. Проверете обаче дали кулата и фуникулярът работят при тежки метеорологични условия.

Танцуващата Къща 

Dancing House  - Sights in Prague

Танцуващата къща, известна още като „Фред и Джинджър“, е модерно архитектурно чудо сред забележителностите на Прага. Тази сграда в деконструктивистки стил, проектирана от архитектите Владо Милунич и Франк Гери, се отличава от традиционната барокова и готическа архитектура, която доминира в града. Уникалният ѝ дизайн, наподобяващ двойка танцьори, я е превърнал в една от най-фотографираните забележителности в Прага. На последния етаж се помещава ресторант, от който се открива панорамна гледка към града. Танцуващата къща със сигурност ще ви заинтригува и вдъхнови.

Работно време

Галерия „Танцуващата къща“: Всеки ден от 10:00 до 20:00 ч.

Стъклен бар на последния етаж: От неделя до сряда – от 10:00 до 24:00 ч., от четвъртък до събота – от 10:00 до 1:00 ч.

Местоположение

Jiráskovo nám. 1981/6, 120 00 Nové Město, Чешка република. Сградата е разположена на десния бряг на река Вълтава, в близост до центъра на града.

Обществен транспорт

Най-близката трамвайна спирка е „Jiráskovo náměstí“, която се обслужва от трамваи 2, 17 и 18.

Най-близката метростанция е „Karlovo náměstí“ по жълтата линия (линия B), на 10 минути от Танцуващия дом.

Автобус номер 176 спира на „Jiráskovo náměstí“, точно до сградата.

Достъпност

Танцуващата къща е напълно достъпна за посетители с двигателни увреждания. Сградата разполага с асансьори и приспособления за инвалидни колички, което осигурява удобно посещение за всички. Стъкленият бар на върха също осигурява лесен достъп и панорамна гледка към града.

Билети и разходи

Входът за галерията „Танцуващата къща“ струва €8,50 за възрастни, €4,50 за деца (6-15 г.) и е безплатен за деца под 6 години.

Паркинг

Паркинг на Националния театър – на 5 минути пеша от Танцуващата къща.

Паркинг Drtinova – на 10 минути пеша.

Най-доброто време за посещение

Танцуващата къща може да бъде посетена и разгледана по всяко време на деня. Ако обаче планирате да посетите галерията или да вечеряте в Стъкления бар, най-добре вижте работното им време.

Що се отнася до най-доброто време на годината, Прага е очарователна през всеки сезон. Пролетта и есента предлагат приятно време и по-малко туристи. През зимата градът се превръща в снежна страна на чудесата, а лятото носи по-дълги дни и оживена атмосфера. Без значение кога ще посетите Прага, Танцуващата къща остава една от забележителните атракции в Прага.

Еврейски Квартал (Josefov)

Jewish Quarter (Josefov) - Sights in Prague

Еврейският квартал, известен също като Йозефов, е забележителна и значима част от богатия гоблен на Прага. Сгушен между Староместкия площад и река Вълтава, този исторически квартал е една от най-завладяващите забележителности в Прага. В него се намират някои от най-добре запазените еврейски исторически паметници в Европа, включително шест синагоги, еврейското кметство и старото еврейско гробище – едно от най-старите. Във всеки ъгъл на Йозефов отекват истории от миналото, което го прави задължителна спирка за тези, които се интересуват от история и култура. Като една от ключовите забележителности на Прага, посещението на този квартал предлага дълбока перспектива за наследството на града.

Работно време

Еврейският музей, който включва всички синагоги и старото еврейско гробище, е отворен всеки ден с изключение на събота и еврейските празници. 

От април до октомври: 9:00 – 18:00 Ч.

От ноември до март: 9:00 – 16:30 Ч.

Моля, имайте предвид, че отделните атракции в Йозефов могат да имат малко по-различно работно време. 

Местоположение

В Стария град на Прага, между Староместкия площад и река Вълтава. Точният адрес на Еврейския музей е: U Staré školy 141/1, 110 00 Staré Město, Чешка република.

Обществен транспорт

Най-близката трамвайна спирка е Právnická Fakulta, обслужвана от трамваи с номера 17 и 18.

Най-близката метростанция е Staroměstská на зелената линия (линия А), само на няколко минути пеша от Еврейския квартал.

Автобус номер 194 спира на спирка Právnická Fakulta, в близост до еврейския квартал.

Достъпност

Повечето от обектите в еврейския квартал са достъпни за посетители с двигателни увреждания. Всички синагоги и експозиции на Еврейския музей, с изключение на Старо-новата синагога, са достъпни за хора с инвалидни колички. Има и тактилен модел на Старата-нова синагога за посетители с увредено зрение. Моля, имайте предвид, че калдъръмените улици в този район може да са предизвикателство за хората в инвалидни колички. 

Билети и разходи

Билетът за Еврейския музей, който включва вход за всички синагоги и Старото еврейско гробище, струва €15 за възрастни и €10 за деца и студенти. Семеен билет се предлага за 38 евро.

Моля, имайте предвид, че билетите са валидни седем дни от датата на издаване.

Паркинг

Търговски център Palladium – платен подземен паркинг, на около 10 минути пеша от Josefov.

ИнтерКонтинентал Прага – платен паркинг за лица, които не са гости, разположен в близост до еврейския квартал.

Паркинг Rudolfinum – платен паркинг в близост до река Вълтава, на кратко разстояние пеша от Josefov.

Най-доброто време за посещение

Еврейският квартал може да се посещава целогодишно, но най-приятното време обикновено е през пролетта (април-юни) и есента (септември-октомври), когато времето е меко. Най-добре е да посетите квартала рано сутрин или късно следобед, когато е по-малко претъпкан. Моля, имайте предвид, че обектите в рамките на Йозефов са затворени в събота и на еврейски празници. 

Стената на Ленън 

Lennon Wall - Sights in Prague

Стената на Ленън е една от най-уникалните забележителности в Прага. Този постоянно променящ се калейдоскоп от изкуство и послания за мир е в чест на покойния Джон Ленън. След убийството му през 1980 г. тази някогашна стена е превърната в символ на мира и свободата от местни младежи, които започват да изписват текстове на Ленън и свои собствени мисли. С течение на времето тя се превръща в галерия на открито, изпълнена с ярки графити и вдъхновяващи цитати. Като една от най-посещаваните забележителности в Прага, стената на Ленън въплъщава духа на бунтарство, творчество и надежда на града.

Работно време

Стената на Ленън е обществено пространство на открито и може да бъде посетена по всяко време.

Местоположение

Стената на Ленън се намира в Мала Страна, живописен квартал в Прага. Точният адрес е Velkopřevorské náměstí, 100 00 Praha 1. Намира се точно срещу Карловия мост, което го прави лесно достъпен по време на разходка из центъра на града.

Обществен транспорт

Най-близката трамвайна спирка до Стената на Ленън е „Malostranské náměstí“, която се обслужва от трамваи с номера 12, 15, 20, 22 и 97. Оттам до стената има само една кратка разходка.

Като алтернатива можете да вземете метрото по линия А до станция „Малостранска“ и да вървите пеша около 10 минути. Живописният маршрут през парка Кампа е силно препоръчителен.

Достъпност

Стената на Ленън е лесно достъпна за всички посетители, включително и за тези с двигателни увреждания. Теренът пред стената е равен и павиран, което го прави подходящ за инвалидни колички и детски колички. Тъй като това е открито обществено пространство, няма врати, стълби или други потенциални препятствия за придвижване.

Билети и разходи

Посещението на стената на Ленън е напълно безплатно. 

Паркинг

Malostranské náměstí – Платен паркинг, на около 5 минути пеша от стената.

Паркинг Рудолфинум – Друга платена опция, на около 15 минути пеша от стената.

Най-доброто време за посещение

Стената на Ленън може да бъде посетена по всяко време, но обикновено е по-малко претъпкана рано сутрин или късно вечер. Това дава възможност и за по-добри възможности за снимки с по-малко хора в кадър.

Що се отнася до най-доброто време от годината, стената е достъпна и си струва да бъде посетена през цялата година. Въпреки това пролетта и лятото може да предложат по-приятно изживяване, тъй като можете да отделите време за разглеждане на тази атракция на открито при по-топло време.

Замъкът Вишехрад 

Vysehrad Castle - Sights in Prague

Замъкът Вишехрад е скрит скъпоценен камък сред забележителностите на Прага. Тази историческа крепост, кацнала на върха на хълм с изглед към река Вълтава, предлага спокойно бягство от оживения център на града. На територията на замъка се намира базиликата Свети Петър и Павел – зашеметяваща неоготическа църква с поразителен интериор в стил ар нуво. Там се намира и гробището Вишехрад, място за последен покой на много известни чехи. Със своите панорамни гледки и спокойна атмосфера замъкът Вишехрад е една от най-вълнуващите забележителности в Прага, която предлага уникална гледна точка към историята и културата на града.

Работно време

Територията на замъка Вишехрад е отворена 24/7. Работното време на отделните атракции в комплекса обаче е различно:

Базиликата Свети Петър и Павел: Вторник – Неделя, от 9:00 до 17:00 ч.

Гробище Вишехрад: Април – Октомври: 8:00 – 19:00 ч.; Ноември – Март: 8:00 – 17:00 ч.

Местоположение

V Pevnosti 159/5b, 128 00 Прага 2, Чешка република. Замъкът е разположен южно от центъра на града, на хълм с изглед към река Вълтава.

Обществен транспорт

Метро линия C (червена) до станция Vyšehrad. Замъкът е на 10 минути пеша от станцията.

Трамваи с номера 2, 3, 7, 17 или 21 до спирка Albertov. Оттам до замъка има кратко изкачване.

Автобус номер 291 до спирка Výtoň. Замъкът се намира на около 15 минути пеша от тази спирка.

Достъпност

Замъкът Вишехрад е доста достъпен за посетители с двигателни увреждания. Има павирани пътеки, които водят до и около замъчния комплекс. Базиликата Свети Петър и Павел е достъпна за инвалидни колички, както и някои части на гробището Вишехрад. Въпреки това местоположението на хълма и неравните повърхности могат да бъдат предизвикателство за някои посетители. 

Билети и разходи

Входът за територията на замъка Вишеград и гробището Вишеград е безплатен. Въпреки това се заплаща малка такса за влизане в базиликата Свети Петър и Свети Павел ( €2).

Билети за базиликата могат да бъдат закупени на входа. Имайте предвид, че се плаща само в брой, така че имайте под ръка няколко чешки коруни. На билетната каса не се приемат евро.

Паркинг

Паркинг Вишехрад – намира се точно на входа на замъка. Това е платен паркинг.

Албертов – платена зона за паркиране, разположена в близост до Карловия площад. Оттам до замъка има кратко разстояние пеша.

Най-доброто време за посещение

Най-доброто време за посещение на замъка Вишехрад е рано сутрин или късно следобед, когато е по-малко претъпкан и можете да се насладите напълно на спокойната атмосфера. Територията на замъка е прекрасна по време на изгрев и залез слънце.

Пролетта (от април до юни) и есента (от септември до октомври) са идеалното време за посещение поради приятното време. Замъкът Вишеград обаче предлага уникално очарование през всеки сезон, независимо дали става въпрос за пищната зеленина през лятото или за заснежените пейзажи през зимата.

Остров Кампа 

Kampa Island - Sights in Prague

Остров Кампа е едно от скритите бижута сред забележителностите на Прага. Сгушен между река Вълтава и канала Чертовка, този идиличен остров предлага спокойно бягство от градската суета. Често го наричат „пражката Венеция“ заради живописните му водни пътища и очарователните стари мелници. На острова се намират паркът Кампа – красиво зелено пространство, идеално за спокойни разходки, и известният музей Кампа, в който е представено модерно европейско изкуство. Със своята романтична атмосфера и пленителни забележителности остров Кампа несъмнено е една от най-вълнуващите забележителности в Прага.

Работно време

Остров Кампа е достъпен през целия ден, всеки ден, през цялата година. Въпреки това работното време на атракциите на острова може да варира.

Музей Кампа: Отворен всеки ден от 10:00 до 18:00 ч. В Понеделник е затворен.

Местоположение

Mala Strana, 118 00 Прага 1, Чешка република. Островът се намира в Мала Страна, южно от Карловия мост.

Обществен транспорт

Най-близката трамвайна спирка е „Малостранске намести“, обслужвана от трамваи с номера 12, 15, 20, 22 и 23. Оттам до остров Кампа има кратко разстояние пеша.

Най-близката метростанция е „Малостранска“ на зелената линия (линия А), на около 10 минути път.

Автобус номер 192 също спира на спирка „Малостранске намести“.

Достъпност

Остров Кампа като цяло е достъпен за посетители с двигателни увреждания. Паркът разполага с равни, павирани пътеки, идеални за инвалидни колички и детски колички. Въпреки това в някои части на острова, като историческите мелници и калдъръмените улици, може да се наложи помощ при придвижването. Музеят Кампа е достъпен за инвалидни колички, разполага с асансьор и достъпни тоалетни. 

Билети и разходи

Достъпът до остров Кампа и неговия парк е безплатен. Въпреки това се заплаща входна такса за музея Кампа:

Възрастни: €8, студенти (с документ за самоличност) и пенсионери (над 60 години): €4, деца под 10 години: безплатно

Музеят предлага безплатен вход през първата сряда на всеки месец от 15:00 ч.

Паркинг

Платен паркинг на площад Malostranské náměstí – на кратко разстояние пеша от острова.

Придвижване до паркинга на Мала Страна – изисква предварителна резервация.

Гараж Паркинг Рудолфинум – на около 15 минути пеша през Карловия мост.

Най-доброто време за посещение

Остров Кампа е красив през цялата година, но най-доброто време за посещение е през топлите месеци (от април до октомври), когато можете да се насладите напълно на откритите пространства и парка.

Той е прекрасен по всяко време на деня. Сутрините обаче обикновено са по-тихи, докато късните следобеди предлагат възможност да наблюдавате зашеметяващи залези над река Вълтава.

Национален музей

National Museum - Sights in Prague

Националният музей в Прага е съкровищница от исторически артефакти, което го прави една от най-добрите забележителности в Прага. Тази величествена неоренесансова сграда се издига гордо начело на Вацлавския площад. В нея се съхранява впечатляваща колекция от над 20 милиона експоната, обхващащи различни дисциплини като естествена история, изкуство, музика и литература. Експонатите на музея предлагат поглед към чешката и международната история, което го прави задължителен за посещение както от любителите на историята, така и от любопитните. Като една от най-значимите забележителности на Прага, Националният музей предоставя на посетителите си обогатяващо културно преживяване, което надхвърля времето.

Работно време

Националният музей е отворен всеки ден от 10:00 до 18:00 ч. Моля, имайте предвид, че музеят е затворен в първия вторник на всеки месец. 

Местоположение

Václavské nám. 68, 110 00 Nové Město, Чешка република. Музеят се намира в горната част на Вацлавския площад, един от основните градски площади в Прага.

Обществен транспорт

Най-близката метростанция е Muzeum, обслужвана от зелената (линия А) и червената (линия С) линии. Музеят се намира само на кратко разстояние пеша от станцията.

Няколко трамвая също спират в близост до Националния музей, включително номера 11, 13 и 22 на спирка „Muzeum“.

Ако идвате с автобус, номера 175 и 904 спират директно на спирка „Muzeum“.

Достъпност

Националният музей е напълно достъпен за посетители с двигателни увреждания. Музеят предлага достъп без бариери, включително асансьори и тоалетни, достъпни за инвалидни колички. В гардероба на музея могат да се заемат и инвалидни колички. Тактилни карти и индукционни примки са на разположение на посетителите със зрителни или слухови увреждания. 

Билети и разходи

Входната такса за историческата сграда на Националния музей е €8. За деца, студенти и пенсионери се предлага отстъпка от €4. Деца под 6 години и посетители с увреждания могат да влизат безплатно.

Паркинг

Гараж Wilsonova – Разположен под Държавната опера, този подземен паркинг е на 5 минути пеша от музея.

Търговски център Palladium – Предлага многоетажен паркинг и се намира на около 15 минути пеша от музея.

Универсален магазин Котва – Друг многоетажен паркинг, на около 20 минути пеша от музея.

Най-доброто време за посещение

Най-доброто време за посещение на Националния музей е веднага след отварянето му в 10:00 ч., когато обикновено е по-малко претъпкан. Късният следобед също може да бъде по-спокоен.

Годишно няма конкретно най-добро време, тъй като музеят предлага експонати на закрито, на които може да се насладите по всяко време. Въпреки това, ако съчетаете посещението си с други атракции на открито в Прага, пролетта (от април до юни) и есента (от септември до октомври) предлагат приятно време и по-малко туристи.

Мала Страна

Mala Strana - Sights in Prague

Мала Страна е очарователен квартал сред най-големите забележителности на Прага. Този живописен район е разположен под Пражкия замък и представлява лабиринт от криволичещи калдъръмени улички, красиви градини и богато украсени сгради. Той се гордее с някои от най-емблематичните забележителности на Прага, като великолепната барокова архитектура на църквата „Свети Николай“ и зашеметяващите градини на двореца „Валенщайн“. Мала Страна предлага спокойно бягство от оживения център на града, като същевременно е богата на история и култура. Разхождайки се по нейните улици, се чувствате като да се върнете назад във времето, което я прави неизменна част от всяко посещение в Прага.

Работно време

Мала Страна е квартал, така че е отворен за посетители 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Въпреки това атракциите, магазините и ресторантите в района имат работно време. 

Църквата „Свети Николай“: Никола: работи всеки ден от 9:00 до 17:00 часа през лятото (от април до октомври) и от 9:00 до 16:00 часа през зимата (от ноември до март).

Градините на двореца Валенщайн: Отворени от 7:30 до 18:00 ч. през лятото (от април до октомври) и затворени през зимните месеци.

Местоположение

118 00 Прага 1, Чешка република. Този квартал е разположен на западния бряг на река Вълтава, точно под Пражкия замък.

Обществен транспорт

Най-удобният начин да стигнете до Мала Страна е с трамвай. Трамвайни линии 12, 20, 22 и 23 спират на „Malostranské náměstí“, главния площад на Мала Страна.

Най-близката метростанция е „Малостранска“ на зелената линия (линия А). Оттам до сърцето на Мала Страна има кратко разстояние пеша.

Автобуси с номера 192 и 176 също спират на „Malostranské náměstí“.

Достъпност

Мала Страна е частично достъпна за посетители с двигателни увреждания. Калдъръмените улици на квартала и понякога стръмните наклони могат да представляват известно предизвикателство. Въпреки това повечето забележителности, ресторанти и магазини са достъпни за хора с инвалидни колички.

Билети и разходи

Разглеждането на квартал Мала Страна е безплатно. Въпреки това, за отделни забележителности може да има входни такси.

Църквата „Свети Николай“: Никола: входната такса е €3,50 за възрастни и €2 за деца и студенти.

Паркинг

Платен паркинг на Malostranské náměstí – главния площад на Мала Страна.

Паркинг на шосето – платен паркинг, разположен в близост до Карловия мост.

Паркинг на хотел Mandarin Oriental – достъпен е за лица, които не са гости, но е препоръчително да се обадите предварително.

Най-доброто време за посещение

Мала Страна е очарователна по всяко време на денонощието, но сутрините и късните следобеди обикновено са по-малко претъпкани. Кварталът е особено вълшебен рано сутрин, когато улиците са тихи, а градът тепърва започва да се събужда.

Мала Страна е красива през всички сезони. Пролетта (от април до юни) и есента (от септември до октомври) предлагат приятно време и по-малко туристи. Зимата обаче носи неповторимо очарование със заснежените покриви и коледните пазари.

Златната Уличка 

Golden Lane - Sights in Prague

Златната уличка е една от най-очарователните пражки атракции в комплекса на Пражкия замък. Тази очарователна, малка уличка е осеяна с цветни къщи от 16-и век, обитавани някога от охраната на замъка, златари (откъдето идва и името „Златната уличка“) и дори от известния писател Франц Кафка. Днес тези малки жилища са превърнати в причудливи магазинчета и музеи, в които са представени средновековни оръжия и текстил. Докато се разхождате по тази живописна алея, ще се почувствате сякаш сте се върнали назад във времето. Златната уличка е задължителна за посещение забележителност в Прага заради своя неповторим чар и историческо значение.

Работно време

От април до октомври: 9:00 – 17:00 Ч.

От ноември до март: 9:00 – 16:00 Ч.

Моля, обърнете внимание, че последният вход е винаги половин час преди затварянето.

Местоположение

Пражки замък, 119 08 Прага 1, Чешка република. Алеята се намира в рамките на замъчния комплекс, само на няколко минути пеша от базиликата „Свети Георги“ и кулата „Далиборка“.

Обществен транспорт

С трамвай номер 22 можете да стигнете директно до Пражкия замък. Можете да слезете на спирка „Pražský hrad“.

Най-близката метростанция е Malostranská на зелената линия (линия А). Оттам се стига пеша нагоре или можете да вземете трамвай номер 22 или 23.

Автобус номер 192 спира до замъка на спирка „Pražský hrad“.

Достъпност

Златната уличка е достъпна за посетители с двигателни увреждания. Улицата е предимно равна с някои калдъръми, а до малките къщички се стига по едно стъпало. Интериорът на тези къщички обаче може да бъде доста тесен, така че може да не е подходящ за по-големи инвалидни колички или скутери. 

Билети и разходи

Билетите за Пражкия замък за обиколка А (€14) и обиколка Б (€12) включват достъп до Златната уличка. Тези билети ви дават достъп и до няколко други атракции в рамките на крепостния комплекс.

Паркинг

Платен паркинг в Pohořelec – на 10 минути пеша от замъка.

Паркинг на Пражкия замък (Pražský hrad) – изисква предварителна резервация.

Паркинг на хотел Savoy – платен паркинг, достъпен за лица, които не са гости, на 5 минути пеша от замъка.

Най-доброто време за посещение

Най-доброто време за посещение на Златната уличка е рано сутрин или късно следобед, когато е по-малко претъпкана. В пиковите часове алеята може да стане натоварена поради тесните си размери и популярността си сред туристите.

Посещението през пролетта (от април до юни) и есента (от септември до октомври) предлага комфортно време и по-малко тълпи. Въпреки това Златната алея изглежда особено вълшебно под прясна снежна покривка, което прави зимата също отлично време за посещение.

Общинската Къща

Municipal House - Sights in Prague

Общинската къща е едно от архитектурните бижута на Прага и основна атракция за посетителите. Тази зашеметяваща сграда в стил ар нуво, украсена със сложни мозайки и декоративни скулптури, е доказателство за естетическото майсторство на града. Нейната голяма концертна зала, елегантен френски ресторант, традиционна чешка бирария и изложбени зали предлагат богато културно преживяване. Общинският дом е забележителност и неразделна част от динамичния социален живот на Прага. Историческото му значение и архитектурната му красота го превръщат в една от забележителностите, които трябва да се видят в Прага.

Работно време

Общинският дом е отворен всеки ден от 10:00 до 18:00 часа. Въпреки това определени зони, като концертната зала, ресторантите и изложбените зали, могат да имат различно работно време.

Местоположение

Nám. Republiky 5, 111 21 Staré Město, Чешка република. Сградата е удобно разположена в центъра на града, близо до Праховата кула и метростанция Namesti Republiky.

Обществен транспорт

Най-близката метростанция е Náměstí Republiky по жълтата линия (линия B).

Трамваи с номера 5, 8, 24 и 26 спират на Náměstí Republiky.

Автобус номер 207 спира на спирка Náměstí Republiky.

Достъпност

Общинският дом е достъпен за хора с инвалидни колички, като на разположение на посетителите с двигателни увреждания са рампи и асансьори. Основната концертна зала, зала „Сметана“, разполага и със система за индукционна примка за хора с увреден слух. 

Билети и разходи

Входът в Общинския дом е безплатен, но за обиколките с екскурзовод и концертите се заплаща такса. Цената на обиколките с екскурзовод варира от €8 до €12 в зависимост от вида на обиколката. Цените на билетите за концертите варират в зависимост от изпълнението и категорията на местата.

Паркинг

Паркинг на търговски център Palladium – Този голям подземен паркинг се намира само на кратка разходка от сградата на общината.

Паркинг на универсален магазин Kotva – Друга възможност наблизо с достатъчно места за паркиране.

Най-доброто време за посещение

За да се насладите напълно на Общинската къща, най-добре е да я посетите през деня, когато всички зони са отворени и се предлагат туристически обиколки. Вечерта е най-добрият вариант да посетите концерт.

Общинската къща е удоволствие да се посети по всяко време на годината. Особено очарователна е обаче през празничния сезон (декември), когато е красиво осветена и в нея се провеждат специални коледни концерти. За любителите на музиката посещението на Международния музикален фестивал „Пражка пролет“ през май може да предложи незабравимо изживяване.

Праховата Кула

Powder Tower - Sights in Prague

Праховата кула, или Prasna Brana, е една от оригиналните градски порти на Прага и представлява значителна забележителност. Тази готическа кула, датираща от XV в., някога е служила за склад за пушек – откъдето идва и името ѝ. Днес тя е впечатляващо напомняне за средновековното минало на Прага. Когато влезете в това историческо бижу, ще откриете спираловидно стълбище, водещо до наблюдателна площадка. Можете да се насладите на панорамна гледка към Стария град и извън него. Със своята богата история и зашеметяваща архитектура Прашката кула несъмнено е сред най-добрите забележителности в Прага, които не бива да пропускате.

Работно време

От април до октомври: 10:00 – 20:00 Ч.

От ноември до март: 10:00 – 18:00 Ч.

Местоположение

 Na Příkopě 15, 110 00 Staré Město, Чешка република. Разположена е в края на Стария град, близо до сградата на общината.

Обществен транспорт

Най-близката метростанция е Náměstí Republiky по жълтата линия (линия B).

Трамваи с номера 5, 8, 14 и 26 спират на Náměstí Republiky.

Автобус номер 207 също спира на Náměstí Republiky.

Достъпност

Кулата Powder Tower е достъпна до известна степен. До върха на кулата има 186 стъпала без асансьор, което може да представлява предизвикателство за хората с двигателни проблеми или здравословни проблеми. Изложбената зона на приземния етаж е достъпна за инвалидни колички. Все пак останалата част от кулата може да е подходяща само за някои посетители.

Билети и разходи

Входът за Праховата кула струва €6 за възрастни и €4 за ученици и пенсионери. Семеен билет (2 възрастни + 2 деца) се предлага за €14.

Моля, имайте предвид, че на билетната каса се приемат само пари в брой в чешки крони, но наблизо има банкомат.

Паркинг

Паркингът на Търговски център Palladium е голям подземен паркинг, който се намира само на няколко минути пеша от Прахова кула.

Паркинг на универсален магазин Kotva – друга възможност наблизо, малко по-евтина от тази на Palladium.

Подземен гараж на Стария градски площад – намира се под Стария градски площад, на около 10 минути пеша от кулата.

Най-доброто време за посещение

Най-доброто време за посещение на Праховата кула е през делничните дни, за предпочитане рано сутрин или късно следобед, когато е по-малко претъпкана. Това ще ви даде достатъчно време да разгледате и да се насладите на панорамната гледка към града от нейната наблюдателна площадка.

Що се отнася до най-подходящото време на годината, Прага е целогодишна дестинация. Въпреки това пролетта (от април до юни) и есента (от септември до октомври) предлагат меко време и по-малко туристи. Зимата може да бъде доста вълшебна с покритите със сняг покриви, но бъдете подготвени за по-ниски температури.

Музикалната Зала и Художествената Галерия Рудолфинум  

Rudolfinum Music Hall and Art Gallery - Sights in Prague

Музикалната зала и художествената галерия Рудолфинум е забележителна неоренесансова сграда в сърцето на Прага. Като един от най-важните архитектурни паметници в града, тя е дом на Чешкия филхармоничен оркестър и е домакин на множество концерти и културни събития през цялата година. В сградата се помещава и художествена галерия, Галерия Рудолфинум, в която се представят изложби на съвременно изкуство. Със своята богата история, зашеметяваща архитектура и оживени културни предложения Рудолфинум несъмнено е една от задължителните за посещение забележителности в Прага както за любителите на музиката, така и за тези на изкуството. Той е свидетелство за процъфтяващата пражка художествена сцена и е неразделна част от разглеждането на забележителностите на Прага.

Работно време

Работното време на Рудолфинум зависи от графика на събитията. Той е отворен за посетители по време на концерти, представления и изложби.

Галерия Рудолфинум: От Вторник до Неделя: 10:00 – 18:00 ч.

Местоположение

Rudolfinum, Alšovo nábřeží 12, 110 00 Staré Město, Чешка република. Сградата е удобно разположена на брега на река Вълтава, в близост до Стария град и Карловия мост.

Обществен транспорт

Най-близката метростанция е Staroměstská на зелената линия (линия А), на 5 минути пеша от Rudolfinum.

Трамваи с номера 2, 17 и 18 спират на спирка „Staroměstská“, на кратко разстояние пеша от мястото на събитието.

Автобус номер 207 спира на спирка „Staroměstská“, в близост до Rudolfinum.

Достъпност

Рудолфинум е достъпен за посетители с двигателни увреждания. Рампите на входовете и асансьорите вътре в сградата позволяват лесен достъп до концертната зала, художествената галерия и други съоръжения. В концертната зала има и места за инвалидни колички. В зала „Дворжак“ са инсталирани индукционни примки за посетители с увреден слух. 

Билети и разходи

Цените на билетите за концертите в Рудолфинум варират в зависимост от събитието и категорията на местата, като варират от около €10 до над €50.

Входът за галерия Рудолфинум е €3 за възрастни, като има отстъпки за студенти, пенсионери и семейства. Всяка сряда входът е безплатен.

Паркинг

Interparking Rudolfinum – намира се директно под сградата.

Паркинг в търговски център Palladium – на 10 минути пеша от мястото на събитието.

Гараж на Стария градски площад – подземен паркинг, на около 5 минути пеша от Rudolfinum.

Най-доброто време за посещение

Най-доброто време за посещение на Рудолфинум до голяма степен зависи от събитията, които желаете да посетите. Препоръчително е да пристигнете поне 30 минути преди началото на концерта. Работните дни обикновено са по-малко претъпкани от уикендите, ако посещавате художествената галерия.

Ежегодно Рудолфинум е домакин на разнообразни събития през всички сезони. Особено внимание заслужават Международният музикален фестивал „Пражка пролет“ през май и Международният музикален фестивал „Дворжак“ в Прага през септември.

Музеят на Франц Кафка  

The Franz Kafka Museum - Sights in Prague

Музеят на Франц Кафка е очарователна дестинация за любителите на литературата и една от уникалните забележителности в Прага. Този музей отдава почит на Франц Кафка, един от най-влиятелните писатели на XX век, който е роден и израснал в Прага. Той предлага задълбочено запознаване с живота, творчеството и сложната връзка на Кафка с този град. Изложбата включва оригинални ръкописи, писма, дневници и снимки, които хвърлят светлина върху света на Кафка. Докато се придвижвате из лабиринтната подредба на музея, отразяваща начина на мислене на Кафка, ще разберете защо той остава една от най-известните личности в Прага. Тази интригуваща атракция е важно допълнение към вашия маршрут в Прага.

Работно време

От април до октомври: 9:00 – 18:00 Ч.

От ноември до март: 10:00 – 18:00 Ч.

Моля, обърнете внимание, че последният вход е 30 минути преди края на работното време.

Местоположение

Cihelná 635/2b, 118 00 Malá Strana, Чешка република. Музеят се намира в пражкия квартал Мала Страна, близо до река Вълтава.

Обществен транспорт

Най-близката трамвайна спирка е „Malostranské náměstí“, която се обслужва от трамваи 12, 15, 20 и 22. От нея до музея се стига пеша.

Най-близката метростанция е „Малостранска“ по линия А (зелена линия). Оттам до музея се стига за около 10 минути пеша.

Автобус номер 192 също спира на „Malostranské náměstí“.

Достъпност

Музеят „Франц Кафка“ е достъпен за хора с инвалидни колички. Входът е с рампа, а разположението на музея е удобно за посетители с двигателни проблеми.

Билети и разходи

Стандартната входна такса за Музея на Франц Кафка е €8. За студенти и пенсионери има намалена цена от €5. Децата под 6 години влизат безплатно.

Паркинг

Паркинг-гараж Рудолфинум – на 10 минути пеша от музея.

Паркинг на InterContinental Прага – на около 15 минути пеша от музея.

Най-доброто време за посещение

Музеят Франц Кафка обикновено е по-тих сутрин и по-късно следобед, което прави тези часове идеални за посещение. Що се отнася до времето на годината, това е чудесна атракция за посещение по всяко време, тъй като е на закрито и не се влияе от метеорологичните условия. Въпреки това, съчетавайки го с други забележителности на открито в Прага, пролетта (април-юни) и есента (септември-октомври) предлагат приятни температури и по-малко тълпи.

Дворецът Кински   

Kinsky Palace - Sights in Prague

Дворецът Кински, който се издига елегантно на Староместкия площад в Прага, е още едно бижу сред пражките забележителности. Тази сграда в стил рококо, с красиво украсената си фасада и грандиозен интериор, е свидетелство за архитектурното великолепие на града. Днес в нея се помещава Националната галерия и е представена впечатляваща колекция от азиатско и африканско изкуство. Богатата история на двореца, съчетана със зашеметяващите му художествени експонати, го превръща в една от най-завладяващите забележителности в Прага. Независимо дали сте почитатели на изкуството или на историята, посещението на двореца Кински обещава обогатяващо преживяване.

Работно време

От Ноември до Март: 10:00 – 18:00 Ч.

От Април до Октомври: 10:00 – 20:00 Ч.

Моля, имайте предвид, че дворецът е затворен в понеделник.

Местоположение

Staroměstské nám. 12, 110 15 Staré Město, Чешка република. Дворецът се намира на Староместкия площад в Прага, оживен район с исторически забележителности.

Обществен транспорт

Най-близката метростанция е Staroměstská на зелената линия (линия А), само на 5 минути пеша от двореца.

Трамваи с номера 2, 17 и 18 спират на Staroměstská, също на кратко разстояние пеша.

Автобус номер 194 спира на спирка Mariánské náměstí, на около 3 минути пеша от двореца Kinsky.

Достъпност

Дворецът Кински е достъпен за посетители с двигателни увреждания. Има вход, достъпен за инвалидни колички, а за лесен достъп до всички етажи е на разположение асансьор. Осигурени са и тоалетни, оборудвани за посетители с увреждания. 

Билети и разходи

Входната такса за двореца Кински е €8. За ученици, пенсионери и семейства се предлагат намалени билети от €4. Деца под 6 години и посетители с увреждания могат да влизат безплатно.

Паркинг

Паркингът на търговски център Palladium е платен паркинг на около 10 минути пеша от двореца.

Паркинг Рудолфинум – друга платена опция, на около 7 минути пеша.

Най-доброто време за посещение

Най-доброто време за посещение на двореца Кински е през седмицата, когато е по-малко претъпкан. Насочете се към ранния или късния следобед, за да се насладите на колекциите от произведения на изкуството в по-спокойна обстановка.

Прага е красива през цялата година, но пролетта (от април до юни) и есента (от септември до октомври) предлагат най-приятно време и по-малко туристи. Въпреки това посещението през зимата също може да бъде очарователно с коледните базари наоколо, особено на Староместкия площад, където се намира дворецът Кински.

Национален Технически Музей  

National Technical Museum - Sights in Prague

Националният технически музей е една от най-интересните забележителности в Прага за любителите на техниката и историята. В него е представена богата колекция от исторически превозни средства, машини и оборудване, които проследяват развитието на техниката в Чешката република. Експонатите варират от ретро автомобили, мотоциклети и самолети до стари печатарски преси и фотоапарати. Интерактивните експозиции на музея го превръщат в забавно и образователно преживяване за всички възрасти. Като една от уникалните забележителности в Прага, Националният технически музей е свидетелство за човешката изобретателност и празник на технологичния прогрес.

Работно време

От Вторник до Петък: 9:00 – 17:30 ч. 

В Събота и Неделя: 10:00 – 18:00 ч.

Местоположение

Kostelní 42, 170 78 Прага 7, Чешка република. Намира се в пражкия квартал Летна, в близост до парка Летна.

Обществен транспорт

Музеят е лесно достъпен с трамвай. Можете да вземете трамвай номер 1, 6, 8, 12, 25 или 26 и да слезете на спирка „Letenské náměstí“.

Най-близката метростанция е „Vltavská“ на червената линия (линия C). Оттам се стига пеша или можете да вземете някой от горепосочените трамваи.

Автобус номер 156 спира на спирка „Letenské náměstí“, която е на кратко разстояние пеша от музея.

Достъпност

Националният технически музей е напълно достъпен за посетители с двигателни увреждания. Музеят разполага с рампи за инвалидни колички, асансьори и достъпни тоалетни. Инвалидни колички се предоставят за заемане и на билетната каса на музея. За посетителите с увредено зрение някои изложби имат тактилни модели и описания на Брайлова азбука.

Билети и разходи

Входната такса за Националния технически музей е €5 за възрастни и €3 за деца, студенти и пенсионери. Семейният билет (2 възрастни + 2 деца) струва €12. 

Моля, имайте предвид, че музеят приема плащания в брой само в чешки крони, но наблизо има банкомати.

Паркинг

Пред Националния технически музей има платен паркинг. Цената е приблизително 1,5 евро на час.

Можете също така да паркирате в близкия хотел InterContinental Prague, който предлага охраняем подземен паркинг срещу по-висока такса.

Най-доброто време за посещение

Най-доброто време за посещение на Националния технически музей е през делничните дни, тъй като обикновено е по-малко претъпкан, отколкото през уикендите. Стремете се да пристигнете в началото на деня, когато музеят отваря врати, за да можете по-спокойно да разгледате експонатите.

В годишен план няма конкретно най-добро време, тъй като музеят е на закрито и може да се посещава през цялата година. Все пак, да предположим, че съчетаете посещението си с разходка в близкия парк Летна. В такъв случай пролетта и есента предлагат красиви гледки и приятно време.

Манастир Агнес   

Agnes Convent - Sights in Prague

Манастирът Света Агнес, разположен в Стария град на Прага, е скрито бижу сред забележителностите на града. Основан през 1234 г. от Света Агнес Бохемска, той е една от най-старите готически сгради в Прага. Днес в манастира се съхранява значителна част от колекцията на Националната галерия за средновековно изкуство. Спокойната атмосфера и впечатляващата архитектура, съчетани със забележителни произведения на изкуството, превръщат манастира Света Агнес в една от основните забележителности в Прага за любителите на изкуството и историята.

Работно време

От май до септември: 10:00 – 18:00 ч.

От октомври до април: 10:00 ч: 10:00 – 17:00 Ч.

Манастирът е затворен в понеделник и на някои официални празници.

Местоположение

Anežská 12, 110 00 Staré Město, Чешка република. Манастирът е удобно разположен в близост до река Вълтава в Стария град на Прага.

Обществен транспорт

Най-близката метростанция е Náměstí Republiky по жълтата линия (линия B). Оттам до манастира има кратко разстояние пеша.

Трамваи с номера 6, 8, 15 и 26 спират на спирка Dlouhá třída. Оттам манастирът „Света Агнес“ е само на няколко минути път.

Автобус номер 207 спира на спирка Dlouhá třída.

Достъпност

Манастирът Света Агнес е достъпен за хора с инвалидни колички, като на разположение на посетителите с двигателни увреждания са рампи и асансьори. Има и тоалетни, пригодени за ползватели на инвалидни колички. 

Билети и разходи

Входната такса за манастира Света Агнес е €8. Намален вход се предлага за студенти, пенсионери и семейства. Деца под 6 години и посетители с увреждания могат да влизат безплатно.

Паркинг

Паркинг на търговски център Palladium – голям подземен паркинг, на около 5 минути пеша от манастира.

Паркинг на универсален магазин Kotva – друг голям паркинг, на около 7 минути пеша от манастира.

Най-доброто време за посещение

Най-доброто време за посещение на манастира Света Агнес е през седмицата, когато е по-малко претъпкан. Сутрините често са по-тихи, което предлага по-спокойно преживяване.

Годишно всеки сезон е отлично време за посещение, тъй като манастирът е на закрито. Въпреки това, ако планирате да разгледате други забележителности в Стария град на Прага, пролетта (април-юни) и есента (септември-октомври) предлагат приятно време и по-малко тълпи в сравнение с летните месеци.

Чешки Музей на Бирата

Czech Beer Museum - Sights in Prague

Потопете се в света на чешката бира в Чешкия музей на бирата – една от най-уникалните забележителности в Прага. Този интерактивен музей ще ви запознае с 1000-годишната история на пивоварството в Чехия. Ще се запознаете с традиционните методи за приготвяне на бира, ще разгледате исторически изби и дори ще имате възможност да бутилирате своя собствена бира с персонализиран етикет! С над 30 вида бира за дегустация, тази атракция е задължителна за посещение от любителите на бирата. Това не е просто музей, а преживяване, което прославя богатата бирена култура на Прага, което го прави една от най-добрите атракции в Прага за тези, които търсят нещо различно.

Работно време

От понеделник до неделя: 11:00 – 20:00 ч.

Моля, обърнете внимание, че последният вход е в 19:00 ч.

Местоположение

Husova 241/7, 110 00 Staré Město, Чешка република. Музеят е удобно разположен в Стария град на Прага, което го прави лесно достъпен от основните забележителности на града.

Обществен транспорт

Най-близката метростанция е Staroměstská по зелената линия (линия А), която е на 5 минути от музея.

Трамваи с номера 2, 17 и 18 спират на спирка Staroměstská, на кратко разстояние пеша от музея.

Автобус номер 194 спира на спирка Mariánské náměstí, точно зад ъгъла на музея.

Достъпност

Чешкият музей на бирата е достъпен за посетители с двигателни увреждания. Музеят се намира на приземния етаж и няма стълби, което го прави достъпен за хора с инвалидни колички.

Билети и разходи

Стандартната входна такса за Чешкия музей на бирата е €10. Тя включва обиколка с екскурзовод, дегустация на четири вида чешка бира и бутилка за спомен.

Паркинг

Паркинг на търговски център Palladium – голям подземен паркинг на около 10 минути пеша от музея.

Паркинг Рудолфинум – друга възможност за платен паркинг, разположен в близост до река Вълтава, на около 5 минути пеша от музея.

Най-доброто време за посещение

Чешкият музей на бирата е по-малко претъпкан в сутрешните часове и късните следобеди. Ако предпочитате по-спокойно преживяване, насочете се към тези часове.

Музеят се намира на закрито, така че може да бъде посетен удобно по всяко време на годината. Ако обаче съчетаете посещението си с други атракции на открито в Прага, пролетта (април-юни) и есента (септември-октомври) предлагат приятно време. Музеят може да послужи и като уютно бягство от студа през зимата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото

Pin It on Pinterest