Запознайте се със Санторини, Гърция - скъпоценен камък сред най-популярните плажове в Европа. Известен със своите спиращи дъха гледки и кристално чисти води, Санторини е задължителна туристическа дестинация за следващата ви почивка или ваканция. Неповторимата красота на острова, белязана от белосани сгради и ярки сини куполи, обещава незабравимо преживяване. Независимо дали търсите приключения или почивка, Санторини предлага всичко. Възползвайте се от възможността да разгледате един от най-зашеметяващите плажове в Европа. Започнете да планирате пътуването си до този живописен рай още днес!

Sights in Istanbul

Завладяваща Смесица от Култури: Запознайте се с Очарователните забележителности на Истанбул

Казват, че Истанбул е мост между Изтока и Запада, където древните традиции се сливат с модерните иновации. Докато се разхождате по оживените улици, няма как да не бъдете запленени от богатата история и зашеметяващата архитектура, които изпълват всеки ъгъл.

От емблематичната Синя джамия и величествената Хагия София до величието на двореца музей Топкапъ и мистериозната Базилика Цистерна. Множество забележителности в Истанбул ще оставят безброй красиви спомени за цял живот.

Но това не е всичко – има още толкова много неща, които да видите.

Отправете се на пътешествие из този очарователен град, където на всяка крачка ви очаква нова изненада.

Синята Джамия

Sights in Istanbul Blue Mosque

Синята джамия, наричана още джамията на султан Ахмед, е известна забележителност в Истанбул. Тя се намира на площад Султанахмет и представя впечатляващата османска архитектура. 

Тази величествена структура е свидетелство за културното наследство на града и привлича посетители от цял свят, които идват да се насладят на нейната красота и историческо значение. 

Синьото джамия не е просто място за поклонение, но и символ на богатото минало на Истанбул. Тя е архитектурен шедьовър, който продължава да вдъхновява и завладява хората.

Работно Време

Джамията приема посетители всеки ден от 9:00 до 18:00 ч. Въпреки това е изключително важно да знаете, че джамията се използва активно за поклонение и времето за молитва е с приоритет. Поради това влизането в джамията е разрешено 30 минути преди или след времето за молитва.

Как да Стигнем До Синята джамия

 • Метро: Метролинията M1A се движи между Йеникапъ и Киразлъ. За да стигнете до Султанахмет, можете да се качите на метрото M1A до Аксарай и след това да се прекачите на трамвай.
 • Трамвай: Трамвайната линия Т1 се движи от Кабатас до Зейтинбурну. За да стигнете до Султанахмет, просто се качете на трамвай Т1.
 • Автобус: До Султанахмет се стига с различни автобусни линии. Един от вариантите е да вземете автобус IETT номер 46T от летището в Истанбул директно до Султанахмет.
 • Такси: Таксита се намират лесно в цял Истанбул. Можете да си наемете такси на улицата или да се обадите на таксиметрова компания, за да ви закара.

Билети и Разходи

Не е необходимо да плащате нищо, за да влезете в Синята джамия. Тя не е музей или галерия, а място за поклонение, така че входът е безплатен.

Ако искате да избегнете тълпата и да прескочите опашката, можете да си поръчате обиколка с екскурзовод. Обикновено обиколките струват около €15-€20. Ще ви разходят из джамията, като същевременно ще ви предоставят информация за нейната история и архитектура.

Можете също така да си купите комбиниран билет, който включва Синята джамия, Хагия София и двореца Топкапъ. Това може да бъде добър вариант, ако планирате да посетите и трите забележителности. Комбинираните билети обикновено струват около €50-60.

Етични Норми

За да влезете в джамията, е необходимо да се облечете скромно. Това означава да покриете раменете, коленете и гърдите си. Освен това може да бъдете помолени да свалите обувките си.

За жените носенето на забрадка е задължително условие за влизане в джамията. Ако нямате такава, можете да я вземете назаем на входа, въпреки че е препоръчително да донесете своя, ако е възможно.

Важно е да се поддържа тиха и уважителна атмосфера в джамията. Трябва да се избягва силното говорене или вдигането на шум, тъй като това е място за поклонение.

Не се разрешава правенето на снимки или видеоклипове в джамията без разрешение. Обикновено разрешението може да бъде получено срещу малка такса.

Хагия София

Sights in Istanbul Hagia Sophia

Хагия София, което на гръцки означава „Свещена мъдрост“, е великолепен архитектурен шедьовър и обект на световното наследство на ЮНЕСКО, разположен в Истанбул, Турция. Нейната завладяваща история и спираща дъха красота са я превърнали в задължителна дестинация за посещение от туристи от цял свят.

Архитектурата на Агия София е свидетелство за гения на византийската цивилизация. Нейният извисяващ се купол, поддържан от сложна система от висулки, е невероятно инженерно постижение. Вътрешността е украсена със сложни мозайки и мраморни колони, което създава наистина вдъхновяващ спектакъл, изпълващ човека с чувство на удивление и страхопочитание.

Въпреки сегашния си статут, Хагия Софѝя остава емблематичен паметник и източник на вдъхновение. Нейната неподправена красота и дълбока символика са й осигурили позицията на едно от най-забележителните архитектурни чудеса в света.

Работно Време

Хагия София е отворена всеки ден от 9:00 до 17:00 ч., с изключение на петък, когато е отворена от 9:00 до 14:30 ч., а след това от 16:30 до 22:00 ч.

Съвети:

 • Моля, имайте предвид, че по време на молитва Хагия София е затворена за посетители.
 • Пристигнете по-рано, за да избегнете навалицата.
 • Отидете там преди 9:00 ч., за да си осигурите място на опашката.
 • Отделете поне 2 часа за разглеждане на целия обект.

Как да Стигнем до Хагия София

 • Трамвай: просто се качете на трамвай Т1 и слезте на станция Султанахмет. Тази станция се намира точно срещу Хагия София.
 • Метро: вземете метро M1A до станция Аксарай. Оттам можете да стигнете пеша или да вземете такси до Хагия София.
 • Автобус: има множество автобусни линии, които спират в близост до Хагия София. За да видите пълния списък на автобусните маршрути и спирки, можете да посетите уебсайта на Столичната община на Истанбул.
 • Такси: също е удобен начин да стигнете до Хагия София, въпреки че може да е малко скъпичко. 
 • Водно такси: Ако търсите уникално изживяване, помислете за водно такси до Хагия София. Тази опция ви позволява да видите града от различна перспектива. Пътуването отнема около 15 минути.

Билети и Разходи

Входът за посещението на Хаджи София в действителност е безплатен. Въпреки това, ако се интересувате от по-задълбочено опознаване на интересната история и архитектурните детайли на сградата, може би си струва да си осигурите обиколка с екскурзовод. Цената на тези обиколки обикновено варира от €10 до €20 на човек.

Освен това имате възможност да закупите Istanbul Welcome Card. Тази карта не само ви осигурява достъп до Хагия София, но включва и вход за други популярни забележителности в града. Картата Istanbul Welcome Card се предлага на цени от €45 до €95 на човек.

Съвет: Закупете картата Istanbul Welcome Card, за да спестите пари от билети за други забележителности.

Дрескод

Когато посещавате Хагия София, ви каним да се облечете уважително. Това означава да покриете раменете и коленете си. Също така ще бъде добре, ако свалите обувките си.

Фотография и Видеозаснемане

Вътре в Хагия София е разрешено да се правят снимки и видеозаписи. Все пак бъдете внимателни към другите посетители и се въздържайте от снимане със светкавица.

Дворецът Топкапъ

Sights in Istanbul Topkapi Palace

Дворецът Топкапъ е великолепно свидетелство за величието на Османската империя. 

Това е огромен комплекс, който е служил като административен център и основна резиденция на султаните в продължение на почти четири века. 

Със своята впечатляваща архитектура, богата история и огромна колекция от артефакти, той се е превърнал в една от най-популярните туристически атракции в Истанбул.

Разположението на двореца отразява османската социална йерархия. Той се състои от четири основни двора, всеки от които представлява различни нива на достъп до вътрешната светиня на султана.

Дворецът Топкапъ е съкровищница на османската история и култура. Ще имате възможност да се насладите на сложната калиграфия и деликатния порцелан. Да се полюбувате на пищното обзавеждане и костюмите на кралския двор. Ще разгледате султанската съкровищница, в която се съхранява огромна колекция от скъпоценни бижута, оръжия и религиозни артефакти.

Днес дворецът Топкапъ е символ на богатото културно наследство на Истанбул и предлага завладяващо пътешествие из славното минало на Османската империя.

Работно Време

Дворецът Топкапъ има различно работно време в зависимост от сезона:

 • През летния сезон, който е от 1 април до 1 октомври, дворецът е отворен от 9:00 до 18:00 часа. 
 • През зимния сезон, който е от 1 октомври до 1 април, дворецът е отворен от 9:00 до 16:45 ч. 

Моля, обърнете внимание, че дворецът е затворен във Вторник. 

Важно е да се има предвид, че последният вход е възможен не по-късно от един час преди края на работното време.

Как да Стигнем до Топкапъ Палас

 • Трамвай: до гара Топкапъ можете да стигнете с трамвай Т1. 
 • Метро: вземете М1А и слезте на станция Зейтинбурну. Оттам можете да се прехвърлите на трамвай Т1, за да стигнете до станция Топкапъ. 
 • Автобус: има няколко варианта. Автобусните линии 47, 48, 29Е и 32Т спират в близост до двореца Топкапъ. 
 • Ферибот: от Еминьоню до Каракьой. След като пристигнете в Каракьой, до двореца Топкапъ ще стигнете пеша.

Билети и Разходи

Входната такса за двореца Топкапъ е 1500 турски лири за всички посетители и включва достъп до харема. Този билет ви позволява да посетите четирите двора на двореца, харема и църквата Хагия Ирене.

Отминаха дните, когато се купуваха отделни билети за различните части на двореца. Новата политика има за цел да опрости процеса на закупуване на билети и да направи по-удобно за посетителите да разгледат всички забележителности в двореца.

Комбиниран билет за двореца Топкапъ II (всички секции):

 • Цена на билета: 1500 TL
 • Безплатен вход: Деца под 12 години
 • Покритие на музейния пропуск: Да

Имате възможност да закупите билети онлайн или на входа на двореца. Моля, имайте предвид, че при закупуване на билети онлайн се заплаща малка такса.

Цистерната Базилика

Sights in Istanbul Basilica Cistern

Цистерната Базилика, известна още като Йеребатан Сарници, е древен подземен резервоар за вода в Истанбул, Турция. Построена е през VI в. от н.е. от византийския император Юстиниан I, за да осигурява вода на намиращата се наблизо Света София и други сгради в града.

Тази цистерна е една от най-големите и най-впечатляващите оцелели византийски структури в Истанбул. Представлява огромна подземна камера с дължина 140 метра, ширина 70 метра и дълбочина 5 метра. Цистерната се поддържа от 336 мраморни колони, всяка от които има издълбана в основата глава на Медуза.

Работно Време

Базиликата-цистерна в Истанбул е отворена всеки ден от 9:00 до 22:00 часа.

Как да Стигнем до Базиликата Цистерна

От Истанбул до Цистерната Базилика може да се стигне чрез няколко варианта на обществен транспорт. Най-добрият вариант зависи от началната точка и бюджета ви. 

Ето няколко варианта:

 • Метро: Вземете метро линия M1 от Йеникапъ до Аксарай. Оттам можете да стигнете пеша до Базиликата-цистерна. Общото време за пътуване е около 20 минути.
 • Трамвай: Качете се на трамвайната линия Т1 от Кабатас до Зейтинбурну. След това отидете пеша до Базиликата. Общото време за пътуване е около 30 минути.
 • Автобус: Многобройни автобусни линии спират в близост до Базиликата Цистерна. Можете да вземете автобус от всяка точка на Истанбул до автогара Еминону и след това да отидете пеша до цистерната. Общото време за пътуване варира в зависимост от автобусната линия, която сте избрали.

Билети и Разходи

Билети могат да бъдат закупени онлайн или на място. Цената на редовен билет е 600 турски лири. Предлагат се отстъпки за деца, студенти и пенсионери.

Билети за бърз вход могат да бъдат закупени онлайн. С билет „Skip-the-Line“ не се налага да чакате на опашка, а ще се насладите на обиколка с екскурзовод. Тези билети обикновено струват между 1150 турски лири.

Ето обобщена информация за цените на билетите за Цистерната Базилика:

Тип БилетЦена (Турски Лири)
Обикновен600
Деца (7-12)300
Студенти и Ученици (13-25)450
Възрастни (65+)450
Skip-the-line850
Skip-the-line и обиколка с екскурзовод1150

Кула Галата

Sights in Istanbul Galata Tower

Кула Галата, известна също като Галата Кулеси на турски език, е емблематична забележителност в Истанбул, Турция. Разположена е на върха на хълм в квартал Галата и е висока 63 метра (207 фута). Тази цилиндрична каменна кула предоставя на посетителите прекрасни панорамни гледки към града и околностите му.

Кулата има дълга история, която датира от 5-ти век след Христа. Първоначално тя е построена като дървена кула от византийците, за да наблюдават град Константинопол и Златния рог. Тя обаче е унищожена от пожар през 1124 г. По-късно, през 1348 г., генуезците построяват нова кула от камък.

През вековете кулата служи за различни цели, като наблюдателна кула, фар и дори затвор. През XIX в. тя се използва като наблюдателница за пожари и център за телекомуникации. Днес кулата Галата е популярна туристическа атракция в Истанбул и Света.

Днес Кулата Галата е и любимо място за наблюдение на залези. Когато е осветена през нощта, кулата създава вълшебна атмосфера, а гледката от върха е наистина очарователна.

Ако искате да изпитате уникално преживяване в Истанбул, посещението на кулата Галата е задължително.

Работно Време

Кулата Галата в Истанбул има различно работно време в зависимост от сезона. 

През летните месеци, от 1 април до 1 ноември, тя е отворена от 8:30 до 22:00 часа. 

През зимните месеци, от 1 ноември до 1 април, кулата отваря в 9:00 ч. и затваря в 20:00 ч. Можете да посетите кулата през всеки ден от седмицата, включително и през празничните дни. 

Само не забравяйте, че последното влизане е разрешено 30 минути преди края на работното време.

Как да Стигнем до Кулата Галата

За да стигнете до кулата Галата, имате няколко възможности за транспорт: 

 • Най-лесният начин е да вземете трамвай Т1 и да слезете на станция Каракьой. Оттам до кулата се стига за 5 минути пеша.
 • Можете също така да се качите на фуникуляра F1 до станция Кабатас. След като пристигнете, ще ви отнеме около 10 минути, за да стигнете пеша до кулата Галата.
 • Друг вариант е да вземете метрото M2 и да слезете на станция Сишане. Оттам до кулата ще стигнете за 3 минути пеша.
 • Ако предпочитате да пътувате с ферибот, можете да се качите на този, който отива до Еминьоню. След като пристигнете, ще ви отнеме около 15 минути, за да стигнете пеша до кулата Галата.
 • И накрая, имате възможност да вземете такси директно до кулата Галата. Това е най-скъпият избор, но и най-бързият начин да стигнете до дестинацията си.

Билети и Разходи

Входната такса за кулата Галата е 650 турски лири (TRY) за възрастни и 325 TRY за деца на възраст 7-17 години. Децата под 7 години могат да влизат безплатно. Имате възможност да закупите билетите си онлайн или на място в самата кула.

Има няколко допълнителни разходи, които трябва да вземете предвид по време на посещението си:

 • Аудиогид: Ако желаете да имате аудиогид, можете да го наемете срещу допълнителни 100 TRY.
 • Снимки: Снимането в кулата е разрешено. Ако обаче планирате да използвате професионален фотоапарат, се заплаща допълнителна такса от 50 TRY.

За да ви помогнем да спестите пари от билетите за кулата Галата, ето няколко съвета:

 • Купете билети онлайн: Ако закупите билетите си предварително онлайн, можете да спестите 20% от входната такса.
 • Вземете Museum Pass Istanbul: С Museum Pass Istanbul можете да се възползвате от безплатен вход в над 30 музея и забележителности в Истанбул, включително и в Галата Тауър.
 • Посещение извън сезона: Ако планирате посещението си между октомври и март, можете да се възползвате от цените извън сезона и да изпитате по-малко пренаселеност в кулата Галата.

Големият Базар на Подправките

Sights in Istanbul Grand Spice Bazaar

Разположен в оживения квартал Еминьоню в Истанбул, Големият базар на подправките е известен още като Мисир Чарсиси или Египетски базар. Този омагьосващ пазар е лабиринт от примамливи аромати. Предлага богат избор от ароматни подправки, вкусни турски сладкиши и жива гама от местни стоки.

Със своите криволичещи коридори и пъстри сергии Големият базар на подправките осигурява незабравимо преживяване при пазаруване. Всяка сергия е изпълнена с разнообразни сушени плодове, ядки и други интересни лакомства, които ще изкушат вкусовите ви рецептори. Базарът е пиршество за сетивата, в него ще усетите съблазнителна смесица от гледки, звуци и миризми.

Ако не сте посетили Големия базар за подправки, значи не сте посетили Истанбул. Това е място, където сетивата ви ще оживеят, заобиколени от завладяващия аромат на подправки и шумните звуци на пазаруващите. Ярките цветове на турската кухня и занаятчиите създават гоблен, който показва характера и живота на града.

Работно Време

Големият базар за подправки в Истанбул е отворен от 9:00 до 22:00 часа всеки ден от седмицата.

Как да Стигнем До Големия Базар на Подправките

Трамвай: Ако предпочитате да пътувате с трамвай, качете се на трамвай Т1 и слезте на спирка Султанахмет. Оттам до базара има само една кратка разходка. 

Автобус: Линии 47, 48А, 48Е или 91О ще ви отведат до Султанахмет, а от спирката до базара отново има само една кратка разходка. 

Ферибот: насочете се към Еминону и вземете ферибота. След като пристигнете, базарът се намира само на кратка разходка от пристанището на ферибота. 

Такси: просто вземете такси директно до Големия базар за подправки.

Съвети

Не се колебайте да се пазарите с продавачите, за да получите най-добрата цена.

Направете предварително проучване за подправките и другите продукти, които искате да купите. Така ще знаете реалната цена на стоките.

Базарът обикновено е най-натоварен в следобедните часове, така че посещението му сутрин ще ви позволи да пазарувате по-спокойно.

Когато разглеждате магазините, възползвайте се от възможността да опитате продуктите. Повечето търговци в Големия базар на подправките позволяват да опитате преди да купите.

Риска от джебчийство не е никак малък. Дръжте вещите си близо до себе си и не размахвайте големи суми пари.

Ако не сте доволни от цената или качеството потърсете друг магазин. Почти сигурно ще намерите същия продукт на по изгодна оферта или с по добро качество.

Джамията Сюлеймание

Sights in Istanbul Suleymaniye Mosque

Джамията Сюлеймание е величествена постройка, разположена на Третия хълм в Истанбул. Тя е включена в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и е една от най-почитаните забележителности в града. Джамията е проектирана от известния архитект Мимар Синан и построена от султан Сюлейман Великолепни. Завършването ѝ отнема осем години до 1557 г.

След като влезетет в джамията ще ви посрещне спокойна атмосфера. Обширният интериор е залят с естествена светлина от високите прозорци. От сложната мраморна обработка, деликатните флорални мотиви и извисяващите се арки лъха чувство за величие и спокойствие.

Джамията Сюлеймание е културен и духовен център в Истанбул. В нея се събират мюсюлмани от цял свят. Архитектурният й блясък, историческото й значение и спокойната атмосфера, я правят в истинско бижу на Истанбул.

Работно Време

Джамията Сюлеймание в Истанбул посреща посетители всеки ден от 9:00 до 18:00 ч., с изключение на времето за молитва. 

Часовете за молитва са, както следва:

 • Фаджр (Молитва на Зазоряване): 5:00 Ч. – 5:20 Ч.
 • Изгрев (Молитва Шамс): 20:00 ч: 6:20 Ч.
 • Зухр (Обедна Молитва): 11:50 – 12:15 Ч.
 • Аср (Следобедна Молитва): 14:50 – 15:10 Ч.
 • Магриб (Молитва по Залез Слънце): 18:25 – 18:40 Ч.
 • Иша (Нощна Молитва): 20:40 – 20:55 Ч.

Как да Стигнем до Джамията Сюлеймание

 • Трамвай: вземете трамвай Т1 до станция Еминьоню. Оттам до джамията има само 10 минути пеша.
 • Метро: Започнете с линия M2 до станция Йеникапъ. След това се прехвърлете на трамвая и продължете до станция Еминьоню. Оттам до джамията има само 10 минути пеша.
 • Автобус: Има множество автобусни линии, които имат спирки в близост до джамията Сюлеймание. Можете да избирате от варианти като автобус 46T, 48, 70KE или 71T. Слезте на спирка Сюлеймание Камий и ще бъдете близо до джамията.
 • Ферибот: вземете ферибота до Еминьоню и след това се насладете на приятна 10-минутна разходка до джамията.

Билети и Разходи

Посещението на джамията Сюлеймание е безплатно. Въпреки това даренията се приемат с удоволствие и се насърчават. Можете да направите своето дарение, като го пуснете в кутията на входа на джамията. Въпреки че е препоръчително да дарите 20 турски лири (TRY), можете да дарите всяка сума, която ви се струва подходяща.

Етични Стандарти

Когато посетите джамията Сюлеймание, е важно да сте облечени скромно и уважително. Това означава да покриете раменете, коленете и гърдите си. От жените се изисква също да носят забрадка. Ако не разполагате с такава, можете да вземете забрадка на входа на джамията.

Можете да правите снимки в джамията Сюлеймание. Трябва обаче да проявявате уважение към другите посетители и да се въздържате от снимане със светкавица.

Площад Таксим

Sights in Istanbul Taksim Square

Площад Таксим е сърцето на съвременен Истанбул. Оживен център, където се сблъскват историята и съвременната култура и където енергията на града е в разгара си.

От площада се разпростира мрежа от пешеходни улици, всяка от които има свой собствен уникален характер. Истиклял Кадеси, грандиозен булевард, който се простира на север. Кадеси е рай за купувачите, със смесица от международни марки, традиционни турски магазини и уютни кафенета. Тази историческа улица е украсена със сгради от XIX век. Истиклял Кадеси оживява с улични представления и изкусителни аромати от сладкарници и сергии за храна.

Но площад Таксим е културен котел, сцена за обществени събирания, политически демонстрации и празнични тържества. Това е място, където се събират хора от всички сфери на живота, които въплъщават душата на Истанбул. Площад Таксим улавя същността на Истанбул.

Как да Стигнем до Площад Таксим

 • Хавабус: предлага удобна автобусна услуга, която се движи от летище Истанбул до площад Таксим на всеки 30 минути. Обикновено пътуването отнема около 40 минути.
 • Совалката от летище Таксим: тръгва от летище Истанбул до площад Таксим на всеки 30 минути. Пътуването с този автобус обикновено отнема около 45 минути.
 • Автобус: хванете автобус на спирката на обществения транспорт Таксим, която се намира на адрес Sehit Muhtar, 34435 Beyoglu/Istanbul, Türkiye. Подобно на автогарата, от тази спирка можете да вземете всеки автобус, който е насочен към площад Таксим.

Съвети

 • Подгответе се за тълпите: Площад Таксим в Истанбул винаги е оживен. Очаквайте голямо струпване на хора, особено в разгара на сезона и през уикендите.
 • Облечете се удобно: Тъй като ще ходите много пеша, не забравяйте да носите удобни обувки и дрехи. През летните месеци е добре да носите шапка и слънчеви очила.
 • Вземете си фотоапарат: Площад Таксим предлага многобройни възможности за снимки. Не забравяйте да вземете със себе си фотоапарат или смартфон, за да заснемете Паметника на републиката, Истиклял Каддеси, парка Гези и околността.
 • Пазарувайте изгодно: Когато пазарувате на площад Таксим, не се колебайте да преговаряте. Цените често са завишени за туристите, така че договарянето може да ви помогне да получите по-добра сделка.
 • Насладете се на местната кухня: На площад Таксим има голямо разнообразие от отлични ресторанти и кафенета. Не забравяйте да опитате някои местни специалитети като кебап, баклава и турско кафе.
 • Пазете се от джебчии: За съжаление джебчийството е често срещан проблем на площад Таксим. Дръжте ценните си вещи близо до себе си, избягвайте да носите раници на гърба си и дръжте портфейла и телефона си в предния джоб.
 • Потопете се в атмосферата: Площад Таксим предлага оживена атмосфера, която наистина пресъздава същността на Истанбул. На него винаги се случва нещо – от оживени улични изпълнители до политически демонстрации. Потопете се във всичко това и се насладете на уникалното преживяване!

Дворецът Долмабахче

Sights in Istanbul Dolmabahçe Palace

Дворецът Долмабахче е зашеметяващ пример за османска архитектура, разположен на европейския бряг на Босфора в Истанбул, Турция. Построен е между 1843 и 1856 г. под ръководството на султан Абдулмеджид I, който има за цел да модернизира империята и да създаде дворец, който да съперничи на великите резиденции в Европа.

Дворецът безпроблемно съчетава елементи от османския и европейския архитектурен стил, в резултат на което се получава завладяваща смесица от лукс и изтънченост. Със своята пететажна структура по крайбрежието на Босфора, предлага страхотна гледка към Босфорския проток и града.

В продължение на повече от 70 години дворецът Долмабахче служи като официална резиденция на Османската империя. Днес той е забележително свидетелство за културата и архитектурата на империята. Като обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, той е популярна дестинация за туристи от цял свят.

Как да Стигнем до Двореца Долмабахче

 • Трамвай: Вземете трамвай Т1 до станция Долмабахче-Тюнел.
 • Метро: Вземете метрото F1 до станция Кабаташ. 
 • Автобус: Вземете автобусите 22, 30D, DT1 или BSK1 до двореца Долмабахче. 
 • Ферибот: Вземете ферибота до кея Кабаташ.

Билети и Разходи

 • Селямсъз: 120 TL (местни посетители) или 600 TL (чуждестранни посетители)
 • Харем: 90 TL (за местни посетители) или 450 TL (за чуждестранни посетители)
 • Комбинация Selamlık + Harem: 150 TL (местни посетители) или 750 TL (чуждестранни посетители)
 • Комбинация Selamlık + Harem + Музей на живописта: 200 TL (за местни посетители) или 1000 TL (за чуждестранни посетители)
 • Пълен пропуск за националните дворци (дворецът Долмабахче + киоските и павилионите от европейската и азиатската страна): 150 TL (местни посетители) или 600 TL (чуждестранни посетители).

Улица Истиклял

Sights in Istanbul Istiklal Street

Улица Истиклял е известна още като „Авеню на независимостта“ или „Голямата улица на Пера“. Това е една оживена пешеходна в Истанбул. Простира се на 1,4 км от площад Тунел до площад Таксим. Тази улица е завладяваща смесица от исторически и съвременни забележителности.  Истиклял е неизменна част от културата на Истанбул.

Докато се разхождате по калдъръмената настилка, ще бъдете посрещнати от прекрасни гледки и звуци. Улицата е осеяна с бутици и магазини. В тях предлагат широка гама от продукти – от традиционни турски занаяти до международни модни марки. Сред този търговски рай ще видите доста примамливи кафенета и ресторанти. Улицата е идеалния баланс между шопинга и възможността опитате вкусовете на Истанбул в спокойна атмосфера.

През уикендите улица Истиклял оживява и се превръща в красив базар. Улични артисти, музиканти и художници дават заряд от енергия на тълпата. Ще се почувствате като част от динамиката на Истанбул.

Как да Стигнем до Улица Истиклял

 • Трамвай: Трамваят Istiklal Caddesi е популярен избор за пътуване по улица Истиклял от Тунел до Кабатас. Това е удобен и живописен начин за придвижване по улицата, откъдето се открива спираща дъха гледка към Босфора.
 • Метро: Линията на метрото М2 също обслужва улица Истиклял, като спирките ѝ са Таксим и Османбей. Метрото предлага по-пряк маршрут в сравнение с трамвая, но не предлага същите възможности за разглеждане на забележителностите.
 • Автобус: Многобройни автобусни линии, като например 2, 19 и 30, имат спирки в непосредствена близост до улица Истиклял. Автобусите са чудесен вариант, ако идвате от място, което не се обслужва от трамвай или метро.

Съвети

 • Ако пътувате в пиковите часове, препоръчително е да си предвидите допълнително време за пътуване. 
 • Преди да тръгнете, не забравяйте да проверите разписанията на трамваите, метрото и автобусните линии. 
 • За да спестите пари от цената на билетите, помислете за закупуване на IstanbulKart – презареждаща се карта, която може да се използва за целия обществен транспорт в Истанбул. 
 • Ако носите багаж със себе си, най-добре вземете такси или трамвай до улица Истиклял, тъй като на метростанциите може да няма достатъчно място за съхранение на чантите ви.

Мост Галата

Sights in Istanbul Galata Bridge

Мостът Галата, известен още като Галата Копрусу, е известна забележителност в Истанбул, която се простира над оживените води на Златния рог. С многовековната си история този мост се е превърнал в неразделна част от града, символизирайки живия дух и трайната културна идентичност на Истанбул.

Щом стъпите на моста, веднага ще бъдете посрещнати от оживена атмосфера. Пешеходците се движат по тесните пътеки, а стъпките им отекват върху металната палуба. Рибари хвърлят нетърпеливо въдиците си във водата, надявайки се на успешен улов, а улични търговци предлагат изкушаващ асортимент от закуски и освежаващи напитки.

Под моста на тротоара са разположени ресторанти и кафенета, които предлагат вкусни ястия и напитки. Въздухът е изпълнен с примамлив аромат на прясно изпечена риба на скара. Миризма на горещ чай и сладък аромат на ябълков тютюн създават неустоими усещания за сетивата.

Мостът Галата е свидетелство за адаптацията на Истанбул като древен и съвременен град. Показва способността на турската столица да се адаптира и развива, като същевременно запазва богатото си културно наследство. Това е място, където древното се слива с новото и където традицията се среща с модерността. За тези, които искат да се потопят в атмосферата на Истанбул, разходката по моста Галата е един от най-добрите начини да усетите града.

Как да Стигнем до Моста Галата

Трамвай: Вземете трамвай Т1 до станция Karaköy. Оттам мостът е на кратко разстояние.

Метробус: Вземете метробус M2 до станция Таксим. Оттам можете да стигнете пеша до моста или да вземете трамвая Кабатас – Багчилар до станция Каракьой.

Фуникуляр: Вземете фуникуляра F1 до станция Каракьой. Това е най-бързият вариант, но и най-скъпият.

Автобус: Има много автобусни линии, които спират в близост до моста. Можете да вземете автобус 2, 12 или 25Е до Каракой.

Кулата на Девойката

Sights in Istanbul Maiden's Tower

Кулата на девойката е известна също като Кулата на Леандър. Намира се на малко островче на южния вход на Босфора и е само на 200 метра от брега на Юскюдар в Истанбул.

Тази кула се смята за една от най-популярните забележителности и паметници в града. Кулата на Девойката може да се похвали с история, която продължава повече от две хилядолетия. За първи път е построена от атинския генерал Алкивиад през 408 г. пр.н.е. като митническа станция за корабите, пристигащи от Черно море. През вековете е служила за различни цели, включително като фар, карантинна станция и дори ресторант.

Днес Кулата на девицата се е превърнала в любима туристическа дестинация. Вътре в кулата ще намерите ресторант и кафене, които предлагат много вкусни напитки и храна. Ще имате възможността да се изкачите на върха на кулата и да се насладите на великолепния Босфор с гледка в дълбочина.

Ето някои данни за Девичата кула:

Височина60 фута (18 метра)
Диаметър56 фута (17 метра)
Етажи3
Конструктивни МатериалиКамък
АдресSalacak, 34668 Üsküdar/İstanbul, Türkiye

Работно Време

Работното време на Кулата на Девицата в Истанбул варира в зависимост от сезона.

Летен период (Април до Октомври)Зимен период (Ноември до Март)
Кулата09:00 до 19:0009:00 до 17:00
Офиса на Входа08:30 до 18:0008:30 до 16:00

Моля, имайте предвид, че в някои дни кулата може да затвори по-рано заради специални събития. Винаги е добре да проверите актуалното работно време на официалния уебсайт, преди да посетите кулата.

Как да Стигнем до Кулата на Девойката

 • Ферибот от Ускюдар: Това е най-популярният вариант и има фериботи на всеки 30 минути от кея на Ускюдар.
 • Мармарай от Ускюдар: Това е високоскоростна железопътна връзка, която минава под Босфора. Можете да се качите на Мармарай от гара Ускюдар до гара Ускюдар Йеникапъ и след това да отидете пеша до Девическата Кула.
 • Автобус от Еминьоню: Има няколко автобуса, които се движат от Еминьоню до Кулата на Девойката.

Билети и Разходи

Цените на билетите за Кулата на Девицата в Истанбул варират спрямо сезона. Ето таблица, в която са посочени цените:

СезонЦена на БилетаТранспортни РазходиТотал
Летен (Април до Октомври)400 TL50 TL550 TL
Зимен (Ноември до Март)300 TL50 TL450 TL

Моля, обърнете внимание, че ако закупите билет на касата в деня на посещението си, се заплаща допълнителна такса от 5 TL. Можете да спестите пари, като закупите билета си предварително онлайн.

Съвети за спестяване на пари от билети:

 • Закупете билетите си предварително онлайн.
 • Посетете кулата през зимния сезон (от 1 ноември до 31 март).
 • Купете комбиниран билет, който включва вход за Девичата кула и разходка с ферибот.

Други разходи, които трябва да вземете предвид, когато посещавате Кулата на Девицата:

 • Храни и напитки: В кулата има ресторант и кафене.
 • Сувенири: В кулата има магазин за сувенири.
 • Снимки: Можете да правите снимки в кулата и извън нея, но за професионални снимки се заплаща такса.

Босфора

Sights in Istanbul Bosphorus

Протокът Босфор, известен още като Истанбулския проток, е зашеметяващ воден път, който разделя грациозно Истанбул, на европейска и азиатска част. Това природно чудо се простира на 19 мили (30 км) от Черно море до Мраморно море. Със своята красота и стратегическо значение Босфора очарова пътешествениците от векове.

Очарованието на Босфора се крие в неговия разнообразен пейзаж. Ще видите пленителна смесица от девствени води, тучни хълмове и исторически забележителности. Околните му склонове са украсени с жива зеленина, а силуетът е прекъснат от елегантни османски дворци и джамии. Босфора създава живописна панорама, която вдъхновява художници и поети от векове.

Протокът Босфор е свидетелство за богатата история на Истанбул и стратегическата му позиция като център на цивилизациите. Неговата красота, значимост и чар го правят едно от най-завладяващите природни чудеса в света.

Как да Стигнем До Босфора

 • Ферибот: Фериботите са най-традиционният начин за опознаване на Босфора. Многобройни линии оперират през целия ден, свързвайки различни точки по протежение на пролива.
 • Мармарай: Мармарай е модерна подземна железопътна линия, която пресича пролива Босфора и свързва европейската и азиатската част на Истанбул. Тя предлага бърз и ефективен начин за пътуване между двата континента.
 • Метробус: Няколко метробусни линии минават покрай Босфора, което позволява лесен достъп до крайбрежието.
 • Автобуси Hop-on Hop-off: Hop-on hop-off автобусите предлагат удобен начин за разглеждане на основните забележителности на Истанбул, включително пролива Босфор. Тези автобуси с открит покрив имат няколко спирки по протежение на пролива.
 • Долмус: Долмусите са малки таксита, които се движат по фиксирани маршрути и предлагат достъпни възможности за транспорт на по-кратки разстояния. Те са особено полезни за придвижване по тесни улици.
 • Частни лодки: За да изпитате истински лукс, можете да наемете частна лодка или яхта, с която да плавате по пролива Босфор.
 • Кабинков лифт: За да се насладите на уникална и живописна гледка към Босфора, помислете за разходка с кабинков лифт. Кабинковите лифтове Maçka-Taskisla Teleferigi и Eyüp-Piyerloti Teleferigi са на ваше разположение.
 • Трамвай: Няколко трамвайни линии минават покрай пролива Босфора, като осигуряват спокойно пътуване, докато разглеждате забележителностите.

Музей Chora

Sights in Istanbul Chora Museum

Разположена в самия център на Истанбул, църквата Chora или Музеят Kariye е забележителен паметник, отразяващ дълбоко вкорененото културно наследство на града. Нейният великолепен византийски архитектурен стил и сложни мозайки и фрески очароват посетителите от стотици години, което я превръща в топ туристическа точка в Турция.

Основната забележителност на църквата Chora е нейният преклузив – страничен параклис, посветен на Дева Мария. Тази уединена зона е красиво украсена с фино изработени мозайки, които изобразяват Дева Мария и Христос, предлагайки спираща дъха атмосфера на духовност и благоговение.

През 2020 г. църквата Chora е прекласифицирана като джамия, но продължава да посреща посетители като музей. Можете да се разходите из спокойните ѝ коридори, да се полюбувате на художествения ѝ блясък и да се потопите в културния облик на Истанбул.

Работно Време

Работното време е от 9:00 до 16:30 ч. от понеделник до неделя.

Как да Стигнем до Музея Chora

 • Можете да вземете трамвай Т1 до спирка Еминьоню. Оттам можете да стигнете за около 10 минути пеша до музея.
 • Можете да вземете и влака Мармарай до спирка Сиркечи. Оттам можете да стигнете пеша до музея за около 15 минути.
 • Можете да вземете автобус до спирка Карие. Номерът на автобуса е 92. Оттам можете да стигнете пеша до музея, който е на около 5 минути пеша.

Билети и Разходи

 • Възрастен (12-65 години): 65 TL
 • Дете (7-11 г.): 32,5 TL
 • Студент (с валидна лична карта): 32,5 TL
 • Пенсионери (над 66 години): 32,5 TL
 • Безплатно: Деца под 6 години, учители и журналисти

Крепост Румели

Sights in Istanbul Rumeli Fortress

Крепостта Румели, разположена величествено от европейската страна на Босфора, е забележителен символ на османското военно майсторство и стратегически гений. Султан Мехмед II, който завладява Константинопол, нарежда нейното построяване. Крепостта е от решаващо значение за окончателния щурм на византийската столица през 1453 г.

С пет внушителни кули, предвидливо разположени по протежение на най-тесния участък на Босфора, крепостта Румели ефективно регулира морския трафик и възпрепятства достъпа до византийските защитници. Крепостта e построена само за четири месеца. Тази бързина показва инженерния опит на Османската империя и способността ѝ бързо да събира големи ресурси.

Освен военното си значение, крепостта Румели представлява завладяваща смесица от архитектурни проекти. Основните кули на крепостта, а именно кулата Румели Хисар, кулата Йивли Минаре и кулата Елиф, са свидетелство за османския архитектурен стил с цилиндрични структури и детайлна каменна зидария.

Работно Време

Крепостта Румели в Истанбул е отворена за посетители всеки ден с изключение на понеделник. Работното време варира в зависимост от сезона:

Лято (от Април до Октомври): от 9:00 до 19:30 ч.

Зима (Ноември до Март): от 9:00 до 18:30 ч.

Последният билет се продава един час преди края на работното време.

Как да Стигнем до Крепостта Румели

 • Автобус: Вземете автобус H2 от площад Таксим до крепостта Румели. 
 • Ферибот: Вземете ферибота Богаз Хати от Еминьоню до крепостта Румели. 
 • Метробус: Вземете метробус M2 до станция Йеникапъ. От Йеникапъ вземете автобус H2 до крепостта Румели. 
 • Трамвай: Вземете трамвай T1 до станция Кабаташ. От Кабаташ вземете ферибота Богаз Хати до крепостта Румели.

Билети и Разходи

Възра/ГрупаЦена
Възрастни130 TL
Деца (8-12 години)80 TL
Студенти (с валидна студентска книжка)80 TL
Пенсионери (с валидна лична карта)80 TL
Чуждестранни граждани (с валидно разрешение за пребиваване)100 TL
Групи (над 10 души)100 TL на човек

Съвети за получаване на отстъпки за билети за крепостта Румели:

 • Посетете я извън сезона (от ноември до март). През тези месеци крепостта е по-малко посещавана и входната такса е по-ниска.
 • Купете билетите си онлайн. Можете да спестите 5 % от таксата за вход, ако закупите билетите си онлайн.
 • Вземете Museum Pass Istanbul. Museum Pass Istanbul е предплатен пропуск, който ви дава право на безплатен вход в над 30 музея и забележителности в Истанбул, включително крепостта Румели.

Музей за Модерно Изкуство в Истанбул

Sights in Istanbul Istanbul Modern Art Museum

Галерията за съвременно изкуство Истанбул Модерн е разположена в сърцето на турския квартал Бейоглу в Истанбул. Той се гордее с това, че е първият музей в страната, посветен на модерното и съвременното изкуство, с особен акцент върху турските художници. Музеят е проектиран от Ренцо Пиано. Вратите на тази сграда са отворени за посетители на 11 декември 2004 г.

Музеят разполага с богата колекция от произведения на турски и международни художници. Тя обхваща периода от началото на XX век до наши дни. Истанбул Модерн е домакин на редица временни изложби и провежда образователни и обществени програми.

Истанбул Модерн е спечелил признание и уважение на световната художествена сцена. Той е спечелил признание за своята отдаденост на съвременното турско изкуство и за новаторските си изложби и програми.

Истанбул Модерн е провокиращ мисълта музей, който определено заслужава да бъде посетен. Препоръчваме да посетите Истанбул Модерн поне веднъж.

Работно Време

 • Вторник: от 10:00 до 16:00 ч.
 • Сряда: от 10:00 до 20:00 ч.
 • Четвъртък: от 10:00 до 16:00 ч.
 • Петък: от 10:00 до 20:00 ч.
 • Събота: от 10:00 до 16:00 ч: Събота: от 10:00 до 20:00 ч.
 • Неделя: от 10:00 ч. до 17:00 ч.
 • В Понеделник музеят е затворен.

Как да Стигнем до Музея на Модерното Изкуство

 • Трамвай: Вземете трамвай Т1 до Кабаташ.
 • Метро: Вземете метрото M2 до Таксим.
 • Автобус: Вземете автобус номер 48T до Топхане.
 • Ферибот: Вземете ферибота от Еминьоню до Каракьой.

Билети и Разходи

Редовен Вход

 • Жители на Турция: 230 TL
 • Лица, които не пребивават в Турция: 500 TL

Намален Вход

 • Жители на Турция: 150 TL
 • Студенти и учители (с валидна лична карта): 330 TL
 • Посетители на възраст 65 и повече години (с валидна лична карта): 330 TL

Безплатен Вход

 • Членове на музея
 • Деца под 12 години
 • Посетители с увреждания
 • Притежатели на карти ICOM, CIMAM и MMKD
 • Жители на Туркия в четвъртък между 10:00 и 14:00 ч.
 • Лица на възраст 18-25 години, пребиваващи в Тюркяи, във вторник между 10:00 и 14:00 ч.
 • Такси за кинопрожекции

Модерно Кино в Истанбул

 • 150 TL

Отстъпки

Студенти и посетители на възраст над 65 години могат да получат намаление на входните билети само след представяне на валидна лична карта.

Закупуване на Билет

Можете да закупите билети онлайн или на касата на музея. Билетите са валидни само за един ден и влизането в музея приключва 30 минути преди края на работното време.

Джамията Ортакьой

Sights in Istanbul Ortakoy Mosque

Джамията Ортакьой е известна официално като Буюк Меджидие Камий. Построена е на живописната крайбрежна улица в квартал Ортакьой. Впечатляващият силует на джамията демонстрира сложни архитектурни детайли в стил необарок. Тази архитектура я прави видима забележителност по протежение на Босфора. Дизайнът ѝ безпроблемно съчетава традиционни ислямски елементи и мотиви от западно европейската архитектура.

Джамията е дело на султан Абдулмеджид I и е построена през 1854 г. Проектирана е от прочутата арменска архитектурна фамилия Балян. Балян проектират и намиращите се наблизо дворец Долмабахче и джамия Долмабахче. Опитът им в необароковия дизайн личи ясно в елегантните пропорции на джамията, високите куполи и декоративните минарета. Куполите се издигат високо към небето, а отражението им проблясва в спокойните води на Босфора.

Джамията Ортакьой е мощен символ на богатата история и разнообразната културна смесица на Истанбул.

Работно Време

Джамията Ортакьой е отворена за посетители от 9:00 до 17:30 ч. Изключение прави Петък, когато е затворена между 10:30 и 13:45 ч. за молитви на събранието. Джамията е затворена по време на молитвените дни в исляма.

Как да Стигнем до Джамията Ортакьой

 • Автобус: Автобус 40Т от площад Таксим до Ортакьой. 
 • Ферибот: Ферибот от Босфора от Еминьоню до Ортакьой.
 • Трамвай:  Трамвай Т1 от Кабаташ до Ортакьой.

Билети и Разходи

Входът за джамията Ортакьой е безплатен. Въпреки това на входа има малка кутия за дарения, в която можете да дарите, ако желаете да подпомогнете развитието на Ортакьой.

Джамията Еюп Султан

Sights in Istanbul Eyup Sultan Mosque

Султанската джамия Еюп в историческия квартал Еюп в Истанбул, е изключително уважавана забележителност в Истанбул. Известна е със своето духовно значение и архитектурна красота. Непосредствено до древните градски стени ще ви посрещне изглед към спокойните води на Златния рог.

Комплексът на джамията, който включва джамия, мавзолей, медресе (ислямско училище) и хамам (турска баня), е духовен и културен център от векове. Тя е любимо място за поклонение на мюсюлманите от цял свят. Вярва се, че когато я посетите, за да почетете Еюп султан ще получите неговата благословия.

Джамията Еюп Султан е невероятно красива гледка в златните часове на изгрева и залеза.

Работно Време

Султанската джамия Eyüp в Истанбул е отворена всеки ден от 9:00 до 18:00 ч. Тя е затворена по време на молитвите, които са:

 • Фаджр (молитва на разсъмване): 5:00 до 6:00 ч.
 • Зухр (обедна молитва): 12:15 до 13:45 ч.
 • Аср (следобедна молитва): от 16:15 до 17:45 ч.
 • Магриб (молитва при залез слънце): 18:50 до 20:15 ч.
 • Иша (нощна молитва): 21:30 до 22:45 ч.

Джамията е затворена и в петък до 13:30 ч. поради провеждането на съборни молитви.

Как да стигнем до джамията Еюп Султан

Най-близките спирки на обществения транспорт до Еюп Султан:

 • Метро: Станция Еюпсултан, линия M2 (Йеникапъ – Хаджиосман)
 • Трамвай: Станция Еюп по линия Т4 (Топкапъ – Масджид-и Селам)
 • Автобус: Централна спирка Еюп линии 47E, 48E, 49A, 49B, 49G, 49K, 49T, 49Y, 49Z
 • Долмус: спирка Еюп Долмус 35C, 35D, 35E, 35K, 35Z

Билети и Разходи

Входът за джамията Еюп Султан е безплатен. Можете да помогнете като оставите дарение на джамията.

Миниатюрк

Sights in Istanbul Miniatürk

Миниатюрк е завладяващ музей на открито, в който с гордост са изложени подробни миниатюрни модели на най-известните забележителности на Турция. Разположен на 60 000 кв. м, Миниатюрк ще ви отведе на необикновена обиколка из Турция. Ще ви разкрие богатата история и разнообразното културно наследство на страната в умален вид.

Този уникален музей е хит сред малки и големи. Ще се отдатете на приятна и образователна разходка сами или с вашето семейство. Ще останет очаровани от миниатюрните влакчета, които се промъкват през парка, умаленото село, изпълнено с оживени улици и анимирани фигури. С внимателно изработените си модели и интерактивни елементи Миниатюрк е хипнотизираща атракция, която ще остави трайни спомени във Вас.

Ще искате да отидете в Миниатюрк пак и пак, при всяко ваше пътуване до Истанбул.

Работно Време

Миниатюрк е отворен всеки ден от 09:00 до 18:00 часа.

Как да Стигнем до Миниатюрк

 • Автобус: Вземете автобус H2 от площад Таксим до площад Миниатюрк.
 • Трамвай: Вземете трамвай T1 до Кабаташ и след това се прекачете на автобус B1 до Миниатюрк.
 • Мармарай: Вземете Мармарай от гара Сиркечи до Ускюдар и след това се прекачете на автобус B1 до Миниатюрк.
 • Метро: Вземете метро M2 до Йеникапъ и след това се прекачете на автобус B1 до Миниатюрк.

След като пристигнете на спирката Миниатюрк, можете да отидете пеша до входа. Входът се намира на ъгъла на улиците Сютлюче и Имрахор Кадеси.

Билети и Разходи

 • Възрастни (над 12 години): 200 TL
 • Деца (6-12 г.): 100 TL
 • Ученици, учители, служители на турската полиция или военни: 100 TL
 • Безплатно за деца на възраст под 6 години

Можете да закупите и комбиниран билет за Миниатюрк и изложбата на модели на историческия полуостров Истанбул. Комбинираният билет струва 360 TL.

Музей на Турското и Ислямското Изкуство

Sights in Istanbul Turkish and Islamic Arts Museum

Музеят на турското и ислямското изкуство е разположен на оживения площад Султанахмет. Музеят някога е бил величественият дворец на Паргали Ибрахим паша. 

Той е дом на богата гама от калиграфия, керамика, текстил, метални и дървени изделия. Тези колекции демонстрират несравнимите художествени таланти на ислямския свят.

Богатата колекция от произведения на изкуството обхваща различни векове и региони. Тя предлага детайлна представа за художественото майсторство и културната значимост на исляма.

Грандиозната архитектура на двореца допълва идеално великолепните експонати на музея. Централният двор е украсен със сложна каменна зидария.

Посещението на Музея на турското и ислямското изкуство ще ви запознае подробно с богатото културно наследство на ислямския свят. 

Работно Време

Музеят на турското и ислямското изкуство в Истанбул е отворен от вторник до неделя от 9:00 до 16:30 ч. В понеделник музеят е затворен.

Как да Стигнем до Музея на Турското и Ислямското Изкуство

 • Автобус: Вземете автобус HAVAIST по линия H2 до площад Султанахмет
 • Метро: Вземете метро линия M1A до станция Аксарай. От станция Аксарай вземете трамвайната линия Т1 до площад Султанахмет.
 • Ферибот: Вземете ферибота Seabus от летище Истанбул до Еминьоню. От Еминьоню вземете трамвайна линия T1 до площад Султанахмет.

Билети и Разходи

Входната такса за Музея на турското и ислямското изкуство в Истанбул е 60 турски лири. Въпреки това има редица отстъпки, включително:

 • Намалена цена: 30 турски лири за студенти, учители и пенсионери (65+).
 • Безплатен вход: Деца на възраст под 12 години, членове на музея и посетители с увреждания.
 • Безплатен вход в Петък: Между 13:30 и 16:30 ч. всички посетители могат да влязат в музея безплатно.

Можете също така да закупите Museum Pass Istanbul, който ви дава право на вход в 12 музея в Истанбул, включително Музея на турското и ислямското изкуство, за 120 турски лири. Музейният пропуск за Истанбул е валиден за 5 дни.

Аквариума в Истанбул

Sights in Istanbul Istanbul Aquarium

Аквариумът в Истанбул се намира във Флоря. Аквариумът е обширен воден комплекс. В него се намират около 1700 различни вида морски обитатели от целия свят. Аквариумът се простира на 22 000 кв. м и е разделен на 17 тематични зони. Всяка зона представлява уникален регион от световния океан.

Ето някои от най-забележителните характеристики на истанбулския аквариум:

 • Тунелът на Черно море: Тази атракция позволява на посетителите да пътуват през 135-метров подводен тунел. Той предлага близък поглед към акули, скатове и различни други морски обитатели.
 • Тихоокеанското царство: Тази част представлява огромен аквариум с обем 7000 куб. м, с разнообразни риби от Тихия океан. В тихоокеанското царство ще видите акули, риба тон и делфини.
 • Амазонската дъждовна гора: Тази зона имитира живата среда на дъждовните гори. В нея живеят различни риби, влечуги и земноводни.
 • Карибският риф: Тук е пресъздаден коралов риф. Имате възможността да се полюбувате на множество коралови рибики и техния свят.
 • Средиземноморската лагуна: Лагуната е пълна с разнообразни средиземноморски риби. Ще се докоснете до живота на водните кончета, октоподите, медузите и много други средиземноморски обитатели.

Работно Време

Аквариумът в Истанбул е отворен всеки ден от 10:00 до 19:00 ч. (20:00 ч. през почивните дни).

Как да Стигнем до Аквариума в Истанбул

 • Автобус: Вземете автобус от централната автогара в Истанбул до Флоря.
 • Влак: Вземете влака Мармарай от гара Сиркечи в Истанбул до гара Йеникапъ. След това вземете метрото до Флоря.
 • Ферибот: Вземете ферибот от Еминьоню в Истанбул до Бешикташ. След това вземете автобус до Флоря.

Билети и Разходи

Цените на билетите за Истанбулския аквариум варират в зависимост от възрастта и от това дали ги купувате онлайн или на входа. Тук е представена разбивка на цените на билетите:

Онлайн цени:

 • За възрастни: 650 TL
 • Дете (2-12 г.): 600 TL
 • Ученик, учител, инвалид, над 65 години, ветеран (след представяне на лична карта): 600 TL
 • Бебе (0-24 месеца): Безплатно

Цени на входа:

 • Възрастен: 700 TL
 • Дете (2-12 години): 650 TL
 • Студент, учител, инвалид, над 65 г., ветеран (след представяне на лична карта): 650 TL
 • Бебе (0-24 месеца): Безплатно

Можете да закупите и комбиниран билет, който включва вход за Истанбулския аквариум и центъра LEGOLAND Discovery. Комбинираният билет струва 990 TL онлайн и 1100 TL на входа.

Предлагат се и отстъпки за групи от 10 или повече души. За да научите повече за груповите отстъпки, моля, свържете се директно с Аквариума в Истанбул.

Ето някои допълнителни опции за билети и цени:

 • Годишен пропуск: 972 TL онлайн и 1080 TL на входа
 • Истанбулски електронен пас: 600 TL (за 2 дни)
 • Независима разходка за пазаруване в Истанбулския аквариум и Аква Флория: 20 TL (4 часа и 30 минути)
 • Истанбулски аквариум, базар в сряда и търговски център 212: 80 TL (8 часа)

Парк Гулхане

Sights in Istanbul Gulhane Park

Паркът Гюлхане, което на турски означава „Парк на розите“, е обширен зелен парл в енергичния център на Истанбул. Той е разположен в рамките на историческия полуостров. От него се открива великолепна гледка към Босфора.

В близост до парка са разположени някои известни забележителности на Истанбул като двореца Топкапъ, Хаджи София и Синята джамия.Добре поддържаните му тревни площи, криволичещите пътеки и спокойните градини осигуряват приятна почивка за посетителите.

Когато се разхождате из парка Гюлхане, отделете малко време, за да разгледате скритите съкровища, които той крие. Посетете Розовата градина и се насладете на богатите аромати на разноцветни цветя. Не пропускайте да посетите Ботаническата градина. В нея ще се запознаете с видове от флората от цял свят.

Работно Време

Паркът Гюлхане посреща посетители всеки ден. От април до октомври паркът е отворен от 6:00 до 22:30 ч. От ноември до март паркът променя работното си време на 7:00 до 21:00 ч.

Как да Стигнем до Гюлхане 

 • Трамвай: Вземете трамвай Т1 до станция Гюлхане. Трамваят се движи от Кабаташ до Багчилар и спира на спирка Гюлхане.
 • Автобус: Вземете следните автобуси до парка Гюлхане:
  • 22: Този автобус пътува от Еминьоню до Бешикташ и спира на спирка Гюлхане.
  • 25E: Този автобус пътува от Еминьоню до Аксарай и спира на спирка Гюлхане.
  • 32: Този автобус пътува от Еминьоню до Топкапъ и спира на спирка Гюлхане.
  • 41: Този автобус пътува от Еминьоню до Еюп и спира на спирка Гюлхане.
  • 46T: Този автобус пътува от Еминьоню до Саръйер и спира на спирка Гюлхане.
 • Метробус: Вземете метробус M2 до станция Йеникапъ. От Йеникапъ вземете трамвай Т1 до станция Гюлхане.
 • Мармарай: Вземете влака Мармарай до гара Сиркечи. От Сиркечи вземете трамвай T1 до станция Гюлхане.

Парк Емирган

Sights in Istanbul Emirgan Park

Паркът Емирган е исторически парк в истанбулския квартал Емирган, района Сариер. Намира се от европейската страна на Босфора и е един от най-големите обществени паркове в Истанбул. Паркът е известен с великолепните си градини, спокойните езерца и красиви гледки към Босфора. В него се намират и няколко исторически постройки, като три павилиона (кьошкове) и джамията Емирган .

Да влезете в парка Емирган е като да влезете в мирно царство. Ще ви посрещтнат добре поддържани градини, обсипани с разнообразни цветя  и жив ароматен пейзаж. През пролетта ще станете свидетели на невероятния Фестивал на лалетата. По това време градините се превръщат в пъстроцветно царство от лалета във всички възможни нюанси.

За тези, които желаят да се се докоснат до духовността, джамията Емирган предлага тихо място за молитва. Нейният успокояващ интериор и спокойна атмосфера насърчават размисъла и вътрешния мир.

В ресторанта на парка се сервират разнообразни ястия от турската и международната кухня. Докато се наслаждавате на храната си, ще задоволите и очите си с вдъхновяващата гледка към Босфора.

Работно Време

Паркът Емирган е отворен всеки ден от 7:00 до 22:30 ч. Работното време може да варира по време на специални събития, така че винаги е добре да проверите уебсайта на парка или страниците в социалните мрежи за най-актуална информация.

Как да Стигнем до Парк Емирган

 • Автобус: Вземете автобус H-2 от площад Таксим до парка Емирган. 
 • Трамвай: Вземете трамвай Т4 от Еминоню до Кабаташ, след което се качете на ферибота до Босфора и пътувайте до Емирган. 
 • Ферибот: Вземете ферибота на Босфора от Еминьоню до Емирган.

Истанбулски Археологически Музей

Sights in Istanbul Istanbul Archaeological Museum

Триото на Истанбулските археологически музеи е разположено в квартал Еминьоню в Истанбул. Те предлагат интригуваща среща с многопластовата история на региона. В тях се съхраняват богат набор от реликви, които обхващат векове. Всяка е уникална сама по себе си и има своя история.

Археологическият музей е най-забележителният и най-големият от трите. Той е дом на над един милион артефакта. Тези артефакти произхождат от различни цивилизации, включително древните египтяни, гърци, римляни, византийци и османци. Сред най-значимите експонати в музея са саркофагът на Александър, саркофагът от Табнит и съкровището на Мидас.

За тези от Вас, които се интересуват от история и изкуство, Истанбулските археологически музеи са абсолютно задължителни за посещение. Огромните им колекции, обхващащи хилядолетия, предлагат всеобхватна представа за богатото културно наследство на района. 

Как да Стигнем до Археологическия Музей в Истанбул

 • Трамвай: Вземете трамвай Т1 до спирка Гюлхане. Оттам вървете пеша около 5 минути до музея.
 • Метро: Вземете метрото M1A до спирка Везнечилер. Оттам вървете пеша около 10 минути до музея.
 • Автобус: В близост до музея спират няколко автобусни линии, включително 14, 19, 32 и 41E.

Билети и Разходи

КатегорияЦена на Билета
Индивидуален340 TRY
Деца под 8Безплатно
Студенти и Възрастни (60+)170 TRY
Групова отстъпка (10+)280 TRY на човек
Istanbul Museum PassВарира в зависимост от броя на дните

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото

Pin It on Pinterest